Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Projekat "Izrada i promocija Vodiča za samozastupanje malih, mikro i srednjih kompanija"

Projekat
Udruženje poslodavaca FBiH i Asocijacija demokratske inicijative sprovode zajednički Projekat pod nazivom „Izrada i promocija Vodiča za samozastupanje za mikro, male i srednje kompanije".
Cilj Vodiča je upoznati malo i srednje poduzetništvo sa sudskim procesima, te pružiti odgovore na pitanja koje bi ovakve kompanije mogle imati prije nego što odu na sud, to će im omogućiti da razumiju sudske procese i pomognu im odlučiti hoće li pokrenuti sudski postupak.
Vodič je izrađen u okviru  projekta „Unapređenje pristupa privrednim sudovima u Bosni i Hercegovini", a koji se implementira uz podršku Svjetske banke i  finansiran je od strane Vlade Velike Britanije putem sredstava UK Aid. Cilj Projekta je podržati pravosudne institucije u implementaciji reformi kojima se poboljšava efikasnost i pristup privrednom pravosuđu u BiH, nadovezujući se na preporuke Studije izvodljivosti o unapređenju upravljanja privrednim predmetima u Federaciji Bosne i Hercegovine iz 2016. godine.
U sklopu projekta izrađen je i promotivni film kao i četiri kraća spota.   

U 2019. godini, Asocijacija za demokratske inicijative (ADI), uz suradnju sa Udruženjem poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske (UUPRS), izradila je Vodič za samozastupanje za mikro, mala i srednja preduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine i Vodič za samozastupanje za mikro, mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj.

Svrha Vodiča je da pomogne MMSP u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj da bolje razumiju sudske procese i steknu osnovna znanja neophodna kako bi se samozastupali na sudu.

Prva verzija Vodiča je objavljena u decembru 2019. godine i široko distribuirana među poslovnom zajednicom. Kako bi uključili povratne informacije korisnika, ali i naučene lekcije tokom pandemije COVID-19, izrađeno je drugo izdanje koje uključuje poglavlje o upravnom sporu i dodatne informacije o likvidaciji i stečaju.

Vodič je izrađen u okviru Projekta tehničke pomoći za privredno pravosuđe u Bosni i Hercegovini (BiH) kojeg implementira Svjetska banka, a koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva putem sredstava UK Aid. Cilj Projekta je podržati pravosudne institucije u implementaciji reformi kojima se poboljšava efikasnost i pristup privrednom pravosuđu u BiH, nadovezujući se na preporuke Studije izvodljivosti o unapređenju upravljanja privrednim predmetima u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) iz 2016. godine.