Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Prihodi u Federaciji za devet mjeseci ove godine viši za 351,4 miliona KM
Ekonomski rast je podržan uglavnom rastom izvoza i investicija što je rezultiralo najvećim stopama rasta zaposlenosti, govori Zlatko Hurtić.
FAKTOR 15.11.2018.
Prošlo je vrijeme jeftine radne snage
Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta 100 najvećih u BiH, kazala je kako je broj firmi u BiH rastao za dva posto, broj zaposlenih četiri posto, dok je izvoz veći za 12 posto, a u RS-u za čak 15 posto.
OSLOBOĐENJE 15.11.2018.
163. sjednica Vlade Federacije BiH
26. NOVEMBAR/STUDENI NERADNI DAN U FBiH; OTVOREN RAČUN ZA PLATNE TRANSAKCIJE ALUMINIJA d.d. MOSTAR
VLADA FBiH 15.11.2018.
U Beču uspješno održan Forum metalske industrije BiH
Predstavile su se 22 kompanije iz BiH, a iz Austrije su se prijavile 32 kompanije spremne na suradnju s bh. partnerima.
FEDERALNA 15.11.2018.
UNDP objavio poziv za dodjelu grantova za pružaoce poslovno-razvojnih usluga
U okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) objavljen je javni poziv za dostavu prijedloga projekata za dodjelu grantova u svrhu unapređenja konkurentnosti privrednih subjekata registrovanih na području MEG partnerskih jedinica lokalne samouprave (JLS) kroz jačanje kapaciteta pružaoca poslovno-razvojnih usluga, saopćeno je na sajtu UNDP-a.
EKAPIJA 15.11.2018.
Održani šesti susreti grudskih gospodarstvenika
Top 10 grudskih gospodarstvenika po prihodu su Violeta, Grafotisak, Bili Brig, Frank – Trgovina, TP Drinovci, Agrokor, Bilo Trade, Grioss, AX Soling, PZ Vino-Duhan-Voće. Po dobiti su to kompanije na prvom mjestu ponovo Violeta zatim Grafotisak, TP Drinovci, Bili Brig, Frank – Trgovina, Grudska Pivovara, GP Toming, Agrokor, PZ Vino-Duhan-Voće i Autobat.
AKTA 15.11.2018.
Prosječna plaća u BiH u septembru 877 KM
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najniža prosječna neto plaća u septembru bila je u pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane i iznosila je 547 KM, u građevinarstvu je iznosila 585 KM, dok je prosječna neto plaća u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 616 KM.
FOKUS 15.11.2018.
U BiH privreda porasla za 3,4 odsto
Kad je riječ o BiH, glavni pokretači rasta su privatna potrošnja (+3,8% u odnosu na isti period prošle godine) i izvoz (+4,9%). Javna potrošnja je nastavila da se smanjuje za 0,4% u odnosu na prošlu godinu. U prvoj polovini 2018. godine rast BDPa iznosio je 2,7% na osnovu jake privatne potrošnje i izvoza. Prema revidiranom posljednjem godišnjem nacionalnom računu, rast obima proizvodnje bio je po 3,4% u 2017. i 2016. godini. Godišnji domaći kreditni rast u BiH je ostao jak na 6,8% u drugom kvartalu, a 6,1% i 6,8% u julu i avgustu. Domaćinstva i korporativni krediti, koji su dali gotovo jednak doprinos sa oko 90% ukupnih kredita, i dalje su glavni faktori za ovaj trend.
BIZNIS.BA 15.11.2018.
Stečaj brži od priključka za struju
Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kaže nam da u našoj zemlji nije ništa urađeno kako bi poslovni ambijent bio popravljen. Uzrok našeg pada vidi u tome što zemlje koje su bile iza nas nisu gubile vrijeme, već su ga iskoristile za istinske reforme i napredak.
OSLOBOĐENJE 15.11.2018.
Udruženje poslodavaca traži dokaze o kompanijama koje ne isplaćuju plaće radnicima
U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegović su neprijatno iznenađeni i zaprepašteni tvrdnjom Milana Dunovića, potpredsjednika Federacije BiH u kojoj navodi da zakonska odredba o smanjenju kamatne stope “motiviše poslodavce da radnike ne plaćaju, a novac oroče na banci po kamatnoj stopi dva-tri posto, čekaju da ih radnik tuži i još zarade”.
RADIO VITEZ 15.11.2018.
Prilog: U Zenici o ekonomskim izazovima zemalja u tranziciji
- Ono o čemu će se danas raspravljati jeste i pitanje stvaranja funkcionalnog okvira za razvoj malih i srednjih preduzeća, koji je, nažalost, na području država zapadnog Balkana koje su još u tranziciji u stvaranju tih pretpostavki, na jednom skromnom nivou. Vrijeme velikih preduzeća je iza nas. Naravno, postoje konglomeracije koje se pojavljuju, ali i dalje okosnicu razvoja čine mala i srednja preduzeća, čak i obrti - ističe Brkić.
FTV, emisija Federacija danas 14.11.2018.
Lakše, brže i jeftinije do dozvola u Stocu
U cilju unapređenja sistema servisiranja investitora Općina Stolac uvela je načelo rada "sve na jednom mjestu", gdje je Općina omogućila investitorima da na jednom mjestu dobiju sve informacije potrebne za realizaciju investicije u Stocu. Ovo je samo jedna od promjena koju je Općini Stolac donio projekt LIFE, koji provodi Međunarodna financijska korporacija- IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Projekt čiji su rezultati predstavljeni u utorak u Stocu za cilj je imao povećanje privredne aktivnosti i konkurentnost općine.
OSLOBOĐENJE 14.11.2018.
Solana ostvarila u prvih devet mjeseci najbolje poslovne rezultate od 1992.
Solana d.d. Tuzla, lider na tržištu soli u jugoistočnoj Evropi, ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine najbolje poslovne rezultate od 1992. godine. U ovom periodu zabilježeno je povećanje prodaje soli od 3.500 tona u odnosu na isti period lani, dok je izvoz porastao za 13%.
AKTA 14.11.2018.
U UPFBiH pozivaju potpredsjednika Dunovića da dostavi dokaze o poslodavcima koji umjesto isplate plaća oročavaju novac u bankama
U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine su neprijatno iznenađeni i zaprepašteni tvrdnjom Milana Dunovića, potpredsjednika Federacije BiH u kojoj navodi da zakonska odredba o smanjenju kamatne stope „motiviše poslodavce da radnike ne plaćaju, a novac oroče na banci po kamatnoj stopi dva-tri posto, čekaju da ih radnik tuži i još zarade“.
BUSINESS MAGAZINE 3.11.2018.
Izgradnju kuća planiranu za 2019. odgađaju, nema radnika
Kad Njemačka uvede novi zakon vezan za useljavanje, a koji neće prioritetno tražiti putovnicu EU-a, otići će i ovo majstora što je ostalo. Njemačka je trend, a BiH je zemlja u kojoj nema nikakve stabilnosti. Ne idu ljudi zato što ovdje nemaju za kruha, nego zato što nemaju sigurnost. Građevinski radnik zna da će u Njemačkoj imati posla barem idućih 10 godina, tamo velike tvrtke već imaju ugovorenih poslova za iduće desetljeće.
VEČERNJI 14.11.2018.
Field: Građanima BiH trebaju reforme, a ne nova agenda
Britanski projekti poput projekta uvođenja jednošalterskog sistema, kojim se uspostavlja jedna kontakt tačka za kompanije, zaista mogu napraviti razliku. Pomak na ljestvici u polju lakoće poslovanja privlači investitore i otvara radna mjesta, napominje Field.
KLIX 14.11.2018.
RS - Vlada progledala očima privrednika
Kako se navodi u Vladinom Nacrtu programa ekonomskih reformi RS za period od 2019. do 2021. godine, a koji je objelodanjen juče, akcenat će sa fiskalne politike biti pomjeren na realni sektor i strukturne reforme. Vlast je sebi zacrtala pet ciljeva, a to su povećanje plata, povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrede, reforma obrazovanja i tržišta rada, uspostavljanje održivog zdravstvenog sistema i efikasnog javnog sektora. Identifikovano je deset ključnih prepreka za rast i konkurentnost, među kojima su neefikasna javna preduzeća, fiskalna preopterećenost, prezadužen zdravstveni sektor, nizak nivo konkurentnosti proizvoda, nizak nivo i kvalitet naučne produktivnosti, neusklađenost upisne politike s potrebama tržišta.
NEZAVISNE 14.11.2018.
Udruženje poslodavaca traži dokaze o kompanijama koje ne isplaćuju plaće radnicima
U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegović su neprijatno iznenađeni i zaprepašteni tvrdnjom Milana Dunovića, potpredsjednika Federacije BiH u kojoj navodi da zakonska odredba o smanjenju kamatne stope "motiviše poslodavce da radnike ne plaćaju, a novac oroče na banci po kamatnoj stopi dva-tri posto, čekaju da ih radnik tuži i još zarade".
KLIX 13.12.2018.
Sindikat "Aluminija'' uputio apel za pomoć vlasnicima kompanije
Iz Sindikata "Aluminija" pozivaju vlasnike kompanije, predstavnike Nadzornog odbora i Upravu Društva da im osiguraju isplatu plaća zajedno s kreditnim obavezama, sukladno potpisanom sporazumu iz jula 2018. godine, te uplatu doprinosa PIO/MIO i zdravstvenog osiguranja koje se, kako kažu, prikazuju na platnim listama, ali se ne uplaćuju, gdje se krši Zakon o uplatama doprinosa.
AVAZ 13.11.2018.
Ambasada SAD: Povećanje poreza Srbiji i BiH ne koristi Kosovu
Otpravnica poslova ambasade SAD u Prištini Kolin Hajlend, povodom uvođenje dodatnih poreza za robu iz Srbije i BiH, ocijenila je da povećanje carinskih taksi zemljama članicama CEFTA ne koristi Kosovu.
BIZNIS INFO 14.11.2018.
Grant Evropske komisije za program prekogranične saradnje BiH i Srbije
Evropska unija će od ukupno 1.647.058,00 eura, koliko iznosi procijenjena vrijednost "Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina za 2017. godinu", putem granta finansirati 1.400.000,00 eura. Period izvršenja ovog sporazuma je 12 godina dok je period operativne provedbe šest godina od stupanja na snagu.
AKTA 14.11.2018.
EBRD upozorava - Jak otpor privatizaciji u FBiH
Bosna i Hercegovina treba čvrsto opredjeljenje za novu reformsku agendu nakon što se uspostave nove vlade nakon izbora u oktobru 2018. godine, navodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
EKAPIJA 14.11.2018.
Sarajevo: Centrotrans još čeka privremena rješenja za linije u Starom Gradu
Centrotransovi minibusi nastavili su saobraćati na 11 linija u Starom Gradu Sarajevo. Kako nam je rekao generalni direktor ove kompanije Safudin Čengić, još uvijek čekaju da Ministarstvo saobraćaja KS izda privremena rješenja.
KLIX 13.11.2018.
Udruženje poslodavaca traži dokaze o kompanijama koje ne isplaćuju plaće radnicima
“Takve izjave smatramo u cijelosti neutemeljenim, jer je jako malo privatnih kompanija u realnom sektoru koje ne isplaćuju plaće svojim uposlenicima čak i nekoliko mjeseci. Da su poslodavci namjeravali ‘iskoristiti priliku’ i neisplaćivati plaće radnicima, oročavajući taj novac na bankama, uradili bi to dok je bila na snazi izmjena i dopuna Zakona o kamatnim stopama FBiH. U Udruženju poslodavaca FBiH ne znamo za takav primjer, a ukoliko potpredsjednik Dunović zna, želimo da nam dostavi dokaze o takvom postupanju pojedinih poslodavaca, ukoliko takvi uopće postoje”, kažu u Udruženju poslodavaca FBiH.
BIZNIS.BA 13.11.2018.
UIO: Prihodi u devet mjeseci porasli za 7,2 odsto
Bruto naplata prihoda od indirektnih poreza na nivou devet mjeseci bila je veća za 401,3 miliona KM ili za 7,7 odsto u odnosu na isti period lani, a istovremeno su povrati povećani za 92,3 miliona KM ili za 9,9 odsto.
BIZNIS.BA 13.11.2018.
Srednja pozicija "Doing Business" liste - BiH između birokratskih prepreka i nerasterećenog rada
- Na smanjenju doprinosa i rasterećenju rada bi trebalo više uraditi. Međutim, do toga nije došlo. Mi zaista imamo još uvijek visoke doprinose. Naravno, mi imamo jedan dio koji je neoporeziv, koji u stvarnoj situaciji obori te poreze, zato što imate neoporezive tople obroke i prijevoz. Ali stopa je relativno visoka - ističe Smailbegović.
EKAPIJA 13.11.2018.