Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Drvnoj industriji nedostaju tapetari i modelari
Udruženje poslodavaca FBiH započelo je nedavno implementaciju projekta Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u drvnoj industriji u okviru USAID WHAM projekta.
OSLOBOĐENJE 28.11.2020.
Objavljen Javni poziv privrednicima Kantona Sarajevo
Riječ je o finansijskoj liniji koja će privrednicima omogućiti da u BBI banci, uz subvenciju Kantona Sarajevo, dobiju finansiranja po stopi od nula posto. Za realizaciju ove Linije finansiranja BBI je obezbijedila sredstva u iznosu od 42.500.000,00 KM, a Kanton Sarajevo - Ministarstvo privrede iznos od 1.640.000,00 KM kojim će subvencionirati dio godišnje profitne marže u visini 2,64 p.p. (procentna poena) po svakom pojedinačnom finansiranju za sve Korisnike sredstava koji ispoštuju uslove definisane u Javnom pozivu.
AKTA 27.11.2020.
Zašto je u Federaciji BiH u oktobru smanjena industrijska proizvodnja
Na godišnjem nivou, u oktobru 2020. godine, u odnosu na oktobar 2019. godine, industrijska proizvodnja kalendarski prilagođena,u Proizvodnji i snabdijevanju/opskrbi električnom energijom i plinom manja je za 5,6 posto, u Prerađivačkoj industriji za 1,0, a u Vađenju ruda i kamena za 0,5 posto.
FAKTOR 27.11.2020.
Bh. ekonomisti pisali MMF-u zbog novog kredita BiH
Naglašavamo da podrška nužno ne mora biti usmjerena prema višim nivoima vlasti, već i prema progresivnim lokalnim zajednicama, sa konkretnim idejama i projektima, gdje bi se novac usmjerio precizno za ukidanje određenih parafiskalnih nameta, ukidanja taksi za osnivanje pravnih lica, digitalizacije javnog sektora, restruktuiranja poslovanja javnih komunalnih preduzeća, unapređenja zdravstvenog sektora, te aktivnosti koje će dovesti do transparentnijeg rada institucija, kontrole zaduživanja javnih i državnih preduzeća i generalno nabavki u javnom sektoru, a ne u tekuću budžetsku potrošnju i finansiranje preglomazne i neefikasne administracije.
N1 30.11.2020.
Cijene nafte znatno porasle četvrti tjedan zaredom
Rast cijena nafte četvrti tjedan zaredom zahvaljuje se vijestima o još jednom cjepivu protiv covida-19. Nakon Pfizera i Moderne, potencijalno cjepivo razvila je i britanska kompanija AstraZeneca.
N1 30.11.2020.
U BiH nema dodatnih mjera koje bi značile „zaključavanje“
Nakon sastanka predsjedavajući Vijeća ministara BiH prezentirao je donesene zaključke, te kazao da u Bosni i Hercegovini neće biti dodatnih mjera koje će značiti „zaključavanje“ u cilju borbe protiv koronavirusa.
VLADA FBiH 27.11.2020.
Revizija stečajnih postupaka u FBiH: Upravnike niko ne kontroliše, postupci traju i po 20 godina
Revizija je pokazala da postoje stečajni postupci koji nisu okončani ni 20 godina od pokretanja, da niko ne kontroliše stečajne upravnike, a na čiji neučinkovit rad su potrošeni milioni KM. Frapantan je podatak da je jedan stečajni upravnik znao istovremeno voditi i po 10 stečajnih postupaka.
FAKTOR 30.11.2020.
Udruženje poslodavaca FBiH traži formiranje konsultativnog tijela za rekonstrukciju tunela Crnaja
Cilj formiranja ovog tijela jeste osiguravanje kontinuirane komunikacije i koodrinisanog djelovanja između svih relevantnih subjekata, te fleksibilnosti u izvođenju građevinskih radova kako bi se zajednički i blagovremeno preduprijedili problemi koje bi se eventualno mogli pojaviti tokom izvođenja sanacionih radova na tunelu Crnaja.
EKAPIJA 28.11.2020.
Porasla prodaja: GS - Tvornici mašina nadu za oporavak daju električna bicikla
"Mi smo se prvo susreli sa krizom u automobilskoj industriji, gdje smo već na početku godine imali pad prihoda, a onda nas je sačekala kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa kada smo u drugom kvartalu imali još jedan pad prihoda od oko 25 posto", navodi ona, dodajući da je to značilo da imaju oko 100 radnika viška.
AKTA 26.11.2020.
Čavalić: BiH neće doživjeti "grčki scenario", ali moramo napraviti uštede
"Bosna i Hercegovina je zadužena 35 do 40 posto BDP-a. Entitet RS ima veći problem sa zaduženosti od FBiH, to se vidi po svakom koraku pogotovo kada pogledamo unutrašnji dug. BiH neće doživjeti grčki scenarij, ali problem je kod nas što je to tzv. glupo zaduživanje. Ova sredstva koja smo se zaudžili ušla su u tekuću potrošnju, građani i privreda nisu vidjeli. Ne koristimo ta sredstva na pravi način", rekao je Čavalić.
N1 26.11.2020.
245. sjednica Vlade Federacije BiH
NAMJENSKOJ INDUSTRIJI 2.700.000 KM
VLADA FBiH 26.11.2020.
BiH pozvana da povuče mjere za preferencijalni tretman domaćih ponuđača
Među obavezama BiH ostaju usvajanje zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, zakona o elektronskim komunikacijama i elektronskim medijima.
BIZNIS INFO 26.11.2020.
Privremeno smanjenje carinskih stopa kod uvoza repromaterijala
Robe koje su obuhvaćene ovom odlukom su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom, jer ih koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji, za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji proizvoda za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
AKTA 26.11.2020.
Promet ugostiteljstva u FBiH veći za 84,8 odsto nego u drugom kvartalu
U trećem kvartalu, u odnosu na drugi, promet u pripremi i usluživanju hrane i pića veći je za 67,1 odsto, dok je u odnosu na isti kvartal 2019. godine promet u pripremi i usluživanju hrane i pića manji za 35,1 odsto.
AVAZ 26.11.2020.
SM BiH usvojio razvojno-investicioni program vrijedan 3,8 milijardi KM
Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je Program javnih investicija/Razvojno-investicioni program institucija Bosne i Hercegovine 2021 – 2023. godine, koji sadrži 255 projekata, ukupno vrijednih 3 milijarde i 883,71 milion KM.
BHRT 26.11.2020.
Razgovor sa Salemom Ekmeščić, članom Upravnog odbora Udruženja poslodavaca SBK-a
O ekonomiji, mjerama i tome koliko su one utjecale na poslodavce i radnike - u emisiji Federacija danas govorio je Salem Ekmeščić, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca SBK-a i potpredsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca Federacije BiH.
FTV, emisija Federacija danas, 26.11.2020.
Podrška EBRD-a za mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini
Podzajmovi će biti dostupni za ulaganja u vozila i opremu u skladu sa EU standardima u područjima kao što su zaštita okoliša, sigurnost radnika kao i kvaliteta proizvoda i sigurnost. Mala preduzeća moći će koristiti sredstva za zakup kamiona, poluprikolica, hladnjača, građevinskih mašina i hibridnih vozila, saopćeno je iz EBRD-a.
FOKUS 26.11.2020.
BiH: Vrijednost izvršenih radova u inostranstvu veća za 10,4 posto
Vrijednost izvršenih radova građevinskih firmi iz BiH u inostranstvu u devet mjeseci ove godine iznosila je 106.527.000 KM i veća je za 10,4 posto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.
BHRT 25.11.2020.
Vlada Brčko distrikta će nadoknaditi štetu ugostiteljima
On je istakao da će nadoknadu dobiti svi oni ugostitelji koji imaju prijavljene djelatnosti i radnike i koji redovno podnose mjesečne izvještaje Direkciji, te da vjeruje da će isplata biti uskoro.
AKTA 25.11.2020.
Uskoro beskamatni krediti za privrednike iz TK - Na raspolaganju 60,5 mil KM
- Od ukupnog kreditnog portofolia u iznosu od 60,5 mil KM, 26,9 mil KM je namijenjeno za proizvodnu djelatnost, 23,5 mil KM za trgovinsku djelatnost, a 10,1 mil KM za uslužnu djelatnost. Ministarstvo je osiguralo 2,1 mil KM za subvencioniranje kamatne stope korisnicima - dodaje se iz Vlade TK.
EKAPIJA 25.11.2020.
Prilog: Privrednici traže odgodu rekonstukcije tunela Crnaja
Privrednici iz FBiH traže od entitetskih institucija da prolongiraju rekonstrukciju jednog tunela u Jablanici kod Mostara, jer je dio jedinog adekvatnog puta između juga i sjevera zemlje. Upozoravaju da će, u suprotnom, imati nesagledive ekonomske posljedice, zbog čega su spremni i na blokadu radova. Iz Javnog preduzeća Ceste Federacije tvrde da je rekonstrukcija tunela neophodna iz više razloga i očekuje da počne narednog mjeseca.
AJB 25.11.2020.
Svijetli primjer u Travniku: Privreda i škola prate potrebe tržišta rada
"Za njihovu obuku kupili smo simulator na kojem im nastojimo približiti obrazovanje u ovom sektoru. Nakon prolaska jednog dijela praktične i teoretske nastave, naši zavarivači počnu raditi na simulatorima gdje vježbaju kako se zavaruje. Poslije toga rade jednostavnije komade i već poslije šest mjeseci su spremni ići u pogon, a mi kao kompanija za godinu-dvije dana imamo izvrsne radnike koji brzo savladaju naše tehnološke procese", objasnila je Kopruner.
AKTA 24.11.2020.
Početkom naredne sedmice bit će poznat koncept novog paketa mjera pomoći privredi Vlade FBiH
- Što se tiče novog paketa mjera, ići će nešto slično kao "korona2", pomoć za više sektora u privredi. To bi sa januarom 2021. godine trebalo da starta. A realizacija "korona2", što su podijelili u četiri sektora, turističko-ugostiteljski, promet i komunikacije, poljoprivredu, prehrambenu industriju, izvozna privredna društva, trebalo bi da bude do Nove godine. Konkursi su u toku - govori nam Smailbegović.
FAKTOR 26.11.2020.
Na sjednici Zastupničkog doma FBiH i o posljedicama korone po ekonomiju, zdravstvo, zaposlenost
– Znam da će se na sjednici Zastupničkog doma FBiH naći Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima. Ali tu je riječ o zakonu koji egzistira već 15 godina i odnosi se na povlastice u vezi s firmama koje su u tekstilu, koži i obući. Oni imaju neke povlaštene stope do nekog minimuma plaće, do nekih 550 KM. Taj zakon se svake godine produžava – govori nam Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.
INDEX 25.11.2020.