Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Fabrika duhana Mostar otišla za 3,5 miliona KM
Zgrada bivše Fabrike duhana Mostar sa svim pripadajućim zemljištem, preduzeća u kojem Vlada FBiH raspolaže sa 67 posto kapitala, sredinom prošle sedmice prodata je javnim nadmetanjem u Općinskom sudu Mostar. Bivša Fabrika prodana je za 3,5 miliona maraka, a kupac je preduzeće TPV iz Zenice.
OSLOBOĐENJE 25.03.2019.
Dražen Pandža novi direktor "Aluminija" Mostar
Na njegov prijedlog, imenovana su dvojica članova Uprave, i to Boris Vican na mjesto izvršnog direktora za tehničke poslove i razvitak te Ivan Čale na mjesto izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove.
AVAZ 25.03.2019.
Rok za otpis zateznih kamata 5. maj 2019.
Porezna uprava Federacije BiH podsjeća porezne obveznike da je do isteka roka za otpis zateznih kamata ostalo još 40 dana i poziva obveznike koji imaju dugovanja po osnovu javnih prihoda nastala sa 31. decembrom 2016. da do 5. maja 2019. iskoriste pogodnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode i oslobode se zateznih kamata.
FAKTOR 25.03.2019.
Novi autobusi u voznom parku Centrotransa
Autobuska flota Centrotransa bogatija je za šest novih autobusa i to pet vozila ISUZU Novo City i jedan katni autobus marke Ayats Eclipse. Pet minibusa ISUZU namijenjeni su za prigradsko – gradski prijevoz u Kantonu Sarajevo i isti će biti raspoređeni na novootvorene linije Centrotransa. Nabavkom ovih vozila nastavlja se trend modernizacije voznog parka kompanije Centrotrans, a riječ je o autobusima sa dodatnom opremom za putnike kao što je pojačano grijanje, klima uređaj, novi redizajnirani uslužni set iznad sjedišta, sistem klimatizacije, radio/CD/DVD player itd.
AKTA 25.03.2019.
U februaru zabilježen rast industrijske proizvodnje od 2,1 odsto
Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u februaru veća je za 7,8 odsto u odnosu januar, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,4 odsto, dok je proizvodnja energije manja za 0,5 odsto, kapitalnih proizvoda za 2,5 odsto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,1 odsto.
BIZNIS INFO 25.03.2019.
Privrednici trebaju političku stabilnost, poslovno okruženje i poreski sistem
"Mi u BiH se moramo što više koncentrisati na naše unutrašnje stvari. Vrijeme nam je jako bitno. Izgubili smo puno vremena i narednih šest-devet mjeseci moraju se napraviti reforme kako bi poslodavci više zapošljavali", kazao je Miraščić, te naglasio kako imamo dovoljno mogućnosti da osiguramo bolje uslove našem poslovnom sektoru.
AKTA 25.03.2019.
Milićević: Kretanja u svjetskoj ekonomiji vrlo brzo se reflektiraju na BiH
– Ono što smo planirali smo u 90 posto i realizirali, a jedan dio, naprosto, propustili smo priliku realizirati i uglavnom je to riječ o drugoj polovini 2017. i 2018. godini. Ono što smo uspjeli realizirati uglavnom smo uspjeli u prve dvije godine mandata. To su krupni, reformski zakoni. Nije ih bilo lako ni predložiti, ni braniti, a ni usvojiti, pa ni provoditi. Cijeli set zakona iz fiskalnog sektora osigurao je da danas imamo fiskalnu održivost i financijsku stabilnost. To je ono što će biti dobra polazna osnova za novu vladu, jer nema problema s likvidnosti, kašnjenjem isplata i naprosto nitko ne treba urgirati za pojedine isplate – kazala je ministrica.
FOKUS 25.03.2019.
Godišnja skupština Udruženja poslodavaca FBiH
Članovima Skupštine Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine obratit će se H.E. Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini i Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine.
BLJESAK 25.03.2019.
PU FBiH: Rok za podnošenje poreznih prijava 1. april 2019.
Poreznu prijavu koja uključuje Prijavu poreza na dobit, Porezni bilans i drugu dokumentaciju propisanu zakonom podnose: privredna društva i druga pravna lica - rezidenti Federacije BiH, podružnice iz Republike Srpske ili Brčko distrikta za dobit koju ostvare u Federaciji BiH, poslovne jedinice nerezidentnog pravnog lica, pravna lica koja su registrovana u skladu sa posebnim propisima, a obavljaju neku tržišnu djelatnost i ostvaruju i druge prihode na tržištu, matično privredno društvo (koje ima odobreno porezno konsolidovanje).
OSLOBOĐENJE 22.03.2019.
Privatizacija javnih firmi dovodi do jačanja ekonomije
- Stvaramo preduvjete, pratimo proces privatizacije i pomažemo te nadziremo šta se dešava nakon privatizacije firme. Privatizacija u konačnici najčešće dovodi do jačanja ekonomije. U ogromnoj većini slučajeva javne firme su nezdrave. Kada ih privatizirate, one počnu bolje doprinositi ekonomiji države – kaže Kvatrocioče.
AVAZ 25.03.2019.
Sindikat: Vladina Uredba institucionalizira nepotizam pri zapošljavanju
Mišljenja su, kako navode, da jednostrano donošenje bilo kakvih uredbi od strane Vlade ili ministarstava, a koje se direktno ili indirekno tiču pitanja radnika i zapošljavanja dodatno doprinosi negativnom trendu koji vlada u Federaciji BiH
FAKTOR 23.03.2019.
Prijeti novo poskupljenje benzina
Cijena nafte na svjetskom tržištu ponovo je porasla, a novo poskupljenje uskoro se očekuje i na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini. Benzin je već prošle sedmice poskupio u Hrvatskoj i košta 10,10 kuna po litru, odnosno 2,61 KM. Prosječna cijena benzina u BiH iznosi 2,20 KM.
BIZNIS INFO 24.03.2019.
Elektroprivreda HZ HB u 2018. ostvarila 16,39 mil KM dobiti
Poslovni prihodi Elektroprivrede HZHB u promatranom razdoblju su za 51% veći nego godinu ranije, i iznose 442,01 mil KM, dok su 2017. godine iznosili 292,48 mil KM.
EKAPIJA 24.03.2019.
Evropa je isfrustrirana učinkom bh. vlasti
- Mišljenje Udruženja poslodavaca je da naš cilj nije proizvođenje papira i dokumenata. Mi zaista moramo početi prestati da pričamo o reformama, trebamo preuzeti odlučno korake koji će dovesti do mijenjanja stanja. Ništa iz Reformske agende nije urađeno iako će Vlada tvrditi da je na osnovu tog papira usvojila program rada, pa da su oni ispunili određen broj mjera. Možda određena ministarstva i vlade jesu, međutim, ti propisi nisu usvojeni, te odluke nisu zaživjele, potcrtava Pandurević.
OSLOBOĐENJE 23.03.2019.
Prilog: Šta sadrži Reformska agenda 2?
Reformska agenda je istekla, da ne kažemo umrla. Upravo Reformska agenda trebala je popraviti poslovni ambijet, danas najviše propusta bilježimo upravo u toj oblasti. Iz Delegacije EU naše vlasti dobile su novi dokument. No, znak pitanja postavlja činjenica da obaveze koje smo dobili u Agendi 2 identične su onima iz Njemačko - britanske inicijative.
TV1, emisija Kapital, 24.03.2019.