Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
KS prikuplja podatke za isplatu martovskih plata u firmama kojima je zabranjen rad
„Svim privrednim subjektima kojima je naredbama štabova Civilne zaštite zabranjen rad neće se naplaćivati zakupnina poslovnih prostora od 01. aprila 2020.godine, pa do prestanka naredbe o zabrani rada. Ovo se odnosi na one kojima je zakupodavac Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo ili neka od općina sa teritorija Kantona Sarajevo. Također, neće se naplaćivati privrednim subjektima ni zakupnina za korištenje javnih površina, čiji je zakupodavac Grad ili općine“, poručio je ministar Jeličić.
BIZNIS INFO 08.04.2020.
Domljan: Fiskalni prostor se sužava, što prije donijeti set ekonomskih mjera
"Stoga Vlada mora stegnuti zube jer je pred njom teška bitka koja se svodi na svladavanje šokova, ne sa strane tražnje, kao što je to bilo s krizom iz 2007.-2009., nego sa strane ponude. U situaciji kad veze globalnih lanaca ponude slabe, a neke se, kao u slučaju medicinske robe ponegdje već i prekinute, a sutra će možda biti i slučaj s hranom i drugim kritičnim proizvodima, neophodno je što prije donijeti set ekonomskih mjera", kazao je Domljan.
KLIX 08.04.2020.
Skupština ZDK u petak po hitnom postupku usvaja rebalans budžeta za 2020.
- Poziv za sjednicu dobit će svi zastupnici pa vjerujem da ćemo imati kvorum da usvojimo sve dokumente koji će se naći na dnevnom redu. Nakon usvajanja Odluke o dopuni Poslovnika SZDK, u narednom ćemo periodu sjednice SZDK i Kolegija SZDK u vanrednim okolnostima moći održavati i posredstvom informacionih tehnologija, bez fizičkog prisustva u sali SZDK- kaže Huskić.
AVAZ 09.04.2020.
Kad lokalne vlasti djeluju: Pojedini gradovi će osloboditi firme plaćanja naknada
Gradske uprave Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda i Posušja sačinile su zajednički prijedlog mjera za privredu iz nadležnosti gradova, a koje će biti upućeni na usvajanje u gradska vijeća.
OSLOBOĐENJE 08.04.2020.
Vlada ZDK sufinansirat će plate privrednicima kojima je zabranjen rad
"Prva mjera je da, počevši od marta sufinansiramo platu našim privrednicima. Konkretno, za mart bi to bilo 50 posto, a za april sto posto", rekao je premijer ZDK Mirza Ganić.
KLIX 08.04.2020.
U SBK pali javni prihodi i broj zaposlenih, slijedi smanjenje plata budžetskih korisnika
“Mislim da ćemo nešto umanjiti i plaću za mart. Svaki mjesec ćemo analizirati stanje koje će se sigurno pogoršavati jer su privredne aktivnosti sve manje. Danas smo donijeli zaključke da krizni štab za ekonomiju prati izradu rebalansa, da dobiju projekcije prihoda koji će biti smanjeni, naročito indirektni porezi, te da shodno tome kreiramo prvi rebalans, koji će odsad ići svaki mjesec”
BIZNIS INFO 08.04.2020.
Ministarstvo trgovine FBiH: Cijena goriva realno bi trebala biti ispod dvije marke
Federalno ministarstvo trgovine do sada je primilo je više od 200 obavijesti o promjeni cijena naftnih derivata i sve obavijesti se odnose na sniženje cijena od 0,05 do 0,15 KM po litru. Kako su za Oslobođenje kazali iz ovog ministarstva, redovno se analizira situacija na tržištu derivata s ciljem osiguranja ekonomski opravdane marže sadržane u maloprodajnoj cijeni.
OSLOBOĐENJE 08.04.2020.
Intervju - Petar Ćorluka
Pandemija koronavirusa pokazala je koji je značaj domaće proizvodnje. Za Dnevnik 2 je ovim povodom govorio Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violeta.
FTV 08.04.2020.
Prilog: Ukoliko preživimo krizu zbog pandemije, dotući će nas nesposobnost Vlade FBiH
Privrednici Srednjobosanskog kantona oštro poručuju - ukoliko preživimo krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, dotući će nas nesposobnost Vlade FBiH da se izbori sa ekonomskim posljedicama pandemije. Pitaju ko će to definirati termin kada je neka firma ugrožena i hoće li pomoć dobiti samo privilegirani.
FTV, emisija Federacija danas, 08.04.2020.
Moratorijum na ino-kredite ostavilo bi BiH 665 mil KM - Ekonomisti podržavaju ideju
- Imaćemo krizu likvidnosti u javnom sektoru, deficitarnost budžeta, rebalanse itd. jer će prije svega doći do pada priliva po osnovu direktnih poreza, a i po osnovu indirektnih. BiH nije kreditno zadužena zemlja u odnosu na BDP i treba pokušati, a opet nisu to neki veliki iznosi koji mogu stvoriti probleme na međunarodnom tržištu kapitala - rekao je Admir Čavalić, ekonomista.
EKAPIJA 08.07.2020.
Prilog: Vlada TK-a pomaže preduzeća koja ne najavljuju masovna otpuštanja
Vlada Tuzlanskog kantona još nije donijela konkretne mjere za pomoć privredi koja je zbog pandemije koronavirusa pretrpjela višemilionske štete. U međuvremenu, Vlada je ubrzala plasman komercijalnih kredita na koje subvencionira kamatu preduzećima koja zapošljavaju nekoliko stotina radnika i koja, unatoč krizi, ne najavljuju masovna otpuštanja.
FTV, emisija Federacija danas, 08.04.2020.
Evo koliko su pali uvoz i izvoz iz BiH
Bosna i Hercegovina je u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 2.708.640.000 KM. Izvoz je manji za 5,23 posto u odnosu na isti period prethodne godine.
BIZNIS INFO 08.04.2020.
Svjetska banka: Mjere pomoći poput subvencija bit će ključne
Kako se navodi u Izvješću, mjere potpore, kao što su novčana pomoć ili subvencije u zdravstvu za pomoć ranjivim osobama i obiteljima te privremeni krediti i porezne olakšice za poduzeća, bit će ključne za ublažavanje gospodarskog pada i očuvanje radnih mjesta.
N1 09.04.2020.
Udruženje poslodavaca FBiH traži da se ne usvoji Prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozvalo je zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH da ne usvoje Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je Vlada FBiH uputila Parlamentu FBiH radi razmatranja i usvajanja po hitnom postupku.
EKAPIJA 08.04.2020.
Salkić: Snabdijevanje gasom je uredno, uputit ćemo prijedlog za smanjenje cijene
"Za industriju će ići prijedlog za smanjenje cijena gasa oko 40 KM na 1.000 kubnih metara i to nakon obavijesti dobavljača 'Gasprom - Exporta', a za distribuciju građanima ćemo nastaviti daljnju kalkulaciju i zajedno s Vladom Federacije rješavamo pitanje transporta kroz Mađarsku i nadam se da ćemo imati priliku sniziti cijenu i prema distributivnim kompanijama", zaključio je Salkić.
KLIX 08.04.2020.
Cijene goriva bit će ograničene
Dakle, kad odluka bude pripremljena, Vlada FBiH će na sjednici odlučiti na koji iznos će se ograničiti marža kompanija uvoznika goriva, ali i maloprodajnih kompanija. Nakon što odluka bude usvojena, nadležne institucije će kontrolirati uvozne cijene goriva, kao i maloprodajne cijene. Za svako kršenje odluke Vlade FBiH bit će predviđena i odgovarajuća novčana kazna.
AVAZ 08.04.2020.
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH omogućio online zasjedanja ovog doma
Na dnevnom redu bile su dopune Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koje su dobile jednoglasnu potporu. Usvajanjem dopuna Poslovnika o radu, i Dom naroda ubuduće će moći održavati on line sjednice, korištenjem informacijskih tehnologija čime će se omogućiti da Dom naroda ispunjava svoju Ustavom utvrđenju ulogu.
N1 08.04.2020.
Federalni štab civilne zaštite donio tri nove naredbe
Na današnjoj sjednici FŠCZ naređeno je FUCZ da izvrši raspodjelu zaštitnih sredstava i opreme (po 2.000 zaštitnih vizira, zaštitnih maski i zaštitnih rukavica) za potrebe zaposlenika Granične policije, Uprave za indirektno oporezivanje i Federalne uprave za inspekcijske poslove koji obavljaju dužnost na graničnim prelazima na kojima su osigurani šatorski prostori za privremeni boravak bh. državljana koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu.
N1 08.04.2020.
Analiza ključnog zakona za stabilizaciju ekonomije: Prosječnom terapijom na pogrešnu bolest
"Kada je riječ o konkretnim mjerama, očekuje se da je ovo prvi u nizu koraka, tj. da će se ubuduće donijeti novi paket mjera ili po potrebi dopuniti/izmijeniti postojeći (već sada postoji potreba za tim u vezi s ročnosti prve mjere). Jer ovo je veoma skroman paket mjera od kojih je većina manje-više već izvršena ili u toku izvršenja. Najvažnije mjere se tiču subvencioniranja doprinosa i prenamjene sredstava po različitim osnovama. Na ovaj način će se izvršiti direktna podrška privrednicima, ali veoma skromno, uzimajući u obzir da se odnosi na privredne subjekte s padom prihoda od 20% u ciljna tri mjeseca. Minimalan iznos od 244 KM i to za veoma ograničen broj privrednih subjekata je refleksija stanja budžeta tj. ograničenosti istih", smatra on.
KLIX 08.04.2020.
Đonlagić: Potrebno je subvencionirati minimalne plate i doprinose da bi se spriječili otkazi
"Prijedlog predviđa subvencioniranje, ali čega? Samo onog dijela ličnog dohotka (plate) koji se odnosi na pripadajuće doprinose za obavezna osiguranja (penziono, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti). Ovdje će se desiti da će se javna sredstva iz Budžeta FBiH samo redistribuirati preko doprinosa i ponovo vratiti u državnu kasu kao takva."
KLIX 08.04.2020.
Zemljama koje nisu članice EU stiže paket pomoći "težak" čak 5,2 milijardi
Grupa Evropske investicione banke (EIB) osigurat će državama izvan Evropske unije 5,2 milijardi eura, u okviru svog paketa podrške otklanjanju posljedica pandemije Covid-19
SLOBODNA BOSNA 09.04.2020.
Prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica u FBiH pod lupom
Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za "Nezavisne" ističe da su zagovarali u Vladi FBiH da pomoć privredi ide kroz doprinose. "Tako država pomaže fondovima, jer ti doprinosi idu direktno u fondove za penzije i zdravstvo. Ti fondovi se ne smiju dirati, zbog toga što su penzioneri socijalna kategorija, a zdravstvo treba novca da iznese sve ovo", kaže Smailbegović, koji dodaje da ta dva fonda niko ne bi smio dirati.
NEZAVISNE 08.04.2020.
Čije će se ekonomije prve oporaviti: Danska i Norveška u vrhu, BiH na 70. mjestu
Od zemalja u regionu Hrvatska je na 37. mjestu, Slovenije na 42., Srbija na 63., a BiH na 70.
AVAZ 07.04.2020.
UPFBiH: Donijeti zakon sa kvalitetnim rješenjima
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) pozvalo je zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH da ne usvoje prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je Vlada FBiH uputila Parlamentu FBiH radi razmatranja i usvajanja po hitnom postupku.
BHT 07.04.2020.
Udruženje poslodavaca FBiH: Vladin Prijedlog zakona štetno rješenje
Iz UPFBiH upozoravaju da će ukoliko se usvoji prijedlog Zakona u tekstu koji je predložila Vlada FBiH mnoge kompanije, naročito u segmentu malih i srednjih preduzeća koja su morala obustaviti proizvodnju, biti prisiljene otpustiti radnike, jer već sada imaju problem sa isplatama minimalnih plaća, direktnih i indirektnih poreza i doprinosa za mart.
N1 07.04.2020.
EU usvojila nova pravila za vozače kamiona
Prema novim pravilima, kamioni će morati da se vrate u zemlju iz koje dolaze svakih osam sedmica, a vozači će imati pravo da se vrate kući svake četiri sedmice.
OSLOBOĐENJE 07.04.2020.
Udruženje poslodavaca: Nismo tražili smanjenje penzija, slažemo se s Novalićem
- Naprotiv, na svim zvaničnim sastancima i u zvaničnim dokumentima koji su dostavljeni Vladi FBiH i javnosti insistirano je da se zaštiti zdravstvena i socijalna sigurnost građana FBiH - stoji u njihovom saopćenju.
FAKTOR 07.04.2020.
Poslodavci traže da Predstavnički dom ne usvoji Prijedlog zakona Vlade FBiH
Iz Udruženja poslodavaca FBiH kažu da je u kratkom roku praktično nemoguće pripremiti i dostaviti kvalitetne amandmane kojima bi se značajno poboljšao tekst Prijedloga zakona, a samim tim da osiguraju kvalitetnija rješenja za kompanije
OSLOBOĐENJE 07.04.2020.
Zaimović: Prekosutra bismo mogli razmatrati zakon o ublažavanju posljedica na ekonomiju
– Već prekosutra možemo zakazati sjednicu na kojoj ćemo razmatrati Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, koji je stigao u parlamentarnu proceduru, kao i rebalans budžeta – kazao je Zaimović novinarima prije početka sjednice tog doma.
BIZNIS INFO 07.04.2020.
Kroz budžete osigurati sredstva za penzije i druga socijalna davanja
"Niko iz Udruženja poslodavaca FBiH nikada nije tražio smanjenje penzija, socijalnih naknada i davanja i preusmjeravanje tih sredstava za pomoć privredi. Naprotiv, u svim zvaničnim zahtjevima i dokumentima upućenim prema Vladi FBiH i nadležnim institucijama se insistriralo da se sredstva iz budžeta usmjere na sprečavanje širenja zaraze korona virusom, socijalnu i zdravstvenu zaštitu građana pa tek onda očuvanje ekonomije", saopćeno je.
AKTA 08.04.2020.
Inicijativa za produženje rokova: Povrat inostranog PDV-a u uslovima COVID-19
"Nadamo se da će i Uprava za indirektno oporezivanje BiH prolongirati postojeći rok i da će umesto 30. juna, omogućiti prijem zahteva do 30. 09. i na taj način zaštiti interese stranih investitora kao i drugih inostranih kompanija koje obavljaju poslovne aktivnosti u Bosni i Hercegovini", ističe Vincetić.
AKTA 08.04.2020.
Penzionerima od petka u 12 sati ponovo zabrana kretanja
Ova naredba, da mogu da se kreću, na snazi je samo ovu sedmicu, da mogu da podignu penzije i obave što im je potrebno, kaže Solak.
AVAZ 07.04.2020.
Kroz budžete osigurati sredstva za penzije i druga socijalna davanja
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine u potpunosti se slaže sa izjavom premijera Federacije BiH Fadila Novalića da teret krize „neće ići preko leđa penzionera, te korisnika invalidnina i drugih najugroženijih kategorija“.
FEDERALNA 08.04.2020.
I poduzetnici iz Hercegovine nezadovoljni Vladinim zakonom, obratili se Sattleru
Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) nezadovoljna je mjerama predviđenim Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. U otvorenom pismu upućenom specijalni predstavniku Evropske unije u BiH Johannu Sattleru navodi se kako predložene mjere nisu dovoljno stimulativne ni sveobuhvatne te da su te mjere "neefikasne, populističke i ne osiguravaju najvažnije oslonce i uporišta za spas domaćeg gospodarstva".
RADIO SARAJEVO 07.04.2020.
Pandurević: Privredi treba tri litra krvi, a vlada daje tri decilitra nesigurna koja je krvna grupa
"Ovo je treći set mjera i koji Vlada FBiH usvaja i svaki je bolji od prethodnog. To je činjenica i ovaj ima svoje određene kvalitete, ali je problem što je predviđeno nedovoljno. Ovdje se treba djelovati 'ljuta trava na ljutu ranu", kaže Pandurević napominje kako nije vrijeme za zadovoljavanje partikularnih interesa.
KLIX 07.04.2020.
Poslodavci pozvali Parlament FBiH da odbije predloženi zakon
Smatramo da je u interesu cijele društvene zajednice da se donese Zakon sa kvalitetnim rješenjima, koji će pomoći očuvanju radnih mjesta i privrednih tokova sa pozitivnim efektima koji će zaista ublažiti negativne efekte na ekonomiju koji su izazvani pandemijom koronavirusa, zaključuju iz Udruženja poslodavaca FBiH.
BIZNIS INFO 07.04.2020.
Poslodavci pozvali zastupnike da ne usvoje "Korona" zakon
Zbog kratkog vremena od objave autentičnog teksta Prijedloga zakona do početka zakazane sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, praktično je nemoguće pripremiti i dostaviti kvalitetne amandmane kojima bi se značajno poboljšao tekst Prijedloga zakona, a samim tim osiguraju kvalitetnija rješenja za kompanije.
AKTA 07.04.2020.
UPFBiH poziva Predstavnički dom da ne usvoji prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozvalo je zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH da ne usvoje prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je Vlada FBiH uputila Parlamentu FBiH radi razmatranja i svajanja po hitnom postupku.
FEDERALNA 07.04.2020.
Udruženje poslodavaca FBiH: Nismo tražili smanjenje penzija, ali ogroman je prostor za pronalazak rješenja
Iz Udruženja poslodavaca FBiH podsjećaju da su u mjerama koje su predložili Vladi FBiH 29. marta jasno naglasili da kao drugu mjeru zahtijevaju "hitno usvajanje rebalansa budžeta na nivou FBiH, kantona, opština i gradova i sav prihod, osim neophodnog za funkcioniranje sistema, preusmjeriti na sprečavanje širenja zaraze, socijalnu i zdravstvenu sigurnost građana, te očuvanje ekonomije.“
KLIX 07.04.2020.
Zakupci oslobođeni plaćanja kirija od 1. aprila
I zakupci poslovnih prostorija koji imaju zaključene ugovore o zakupu s Općinom, kao zakupodavcem, oslobađaju se obaveze plaćanja zakupnine, počevši od 1. aprila 2020. godine, sve dok je na snazi navedena Odluka Vlade Kantona Sarajevo.
AVAZ 07.04.2020.
Može li klauzula “više sile” spasiti komercijalne ugovore i šta ako je nemate
„Da li se pandemija COVID-19 kvalificira kao viša sila? Nije jasno hoće li pandemija virusa COVID-19 ili vladine restrikcije potpasti pod klauzulu više sile. To zavisi od specifičnosti prilikom formulisanja klauzule u ugovoru te stranci preostaje da se osloni na to da pojava koronavirusa potpada pod klauzulu više sile. Također zavisi od primjenjivog prava na ugovor kod poslovanja sa inostranim partnerima. Iako su slične odredbe, određeni sistemi poznaju varijacije ovog instituta koje mogu imati uticaja na ishod analize da li se u konkretnim okolnostima COVID-19 i reakcije vlada mogu smatrati višom silom, promijenjenim okolnostima, i sl. Trenutna praksa Vanjskotrgovinske komore BiH izdavanja potvrde o višoj sili ukazuje na mogućnost tumačenja trenutnih restrikcija kao situacijom u kojoj su nastupile okolnosti više sile“, napominju na Diasporainvest.ba.
BIZNIS INFO 07.04.2020.
UPFBiH: Kroz budžete osigurati sredstva za penzije i druga socijalna davanja
– Niko iz Udruženja poslodavaca FBiH nikada nije tražio smanjenje penzija, socijalnih naknada i davanja i preusmjeravanje tih sredstava za pomoć privredi. Naprotiv, u svim zvaničnim zahtjevima i dokumentima upućenim prema Vladi FBiH i nadležnim institucijama se insistriralo da se sredstva iz budžeta usmjere na sprečavanje širenja zaraze korona virusom, socijalnu i zdravstvenu zaštitu građana pa tek onda očuvanje ekonomije – saopćeno je.
BIZNIS.BA 07.04.2020.
Bicikli iz Travnika nadahnjuju čak i razvojni tim Mercedesa u Stuttgartu…
„Zavoljela sam ove ljude, bogatstvo u njima, koje još nigdje nisam našla. Zavoljela sam ovu očuvanu prirodu. Ovdje sam upravo zbog tih divnih ljudi, a ne radi političara. Bh. političari su uglavnom s malo vizije i tako malo morala", priča Zadranka Snježana Köpruner, generalna direktorica i većinska vlasnica TMT-a, kompanije sinonima za uspješnu privatizaciju.
SLOBODNA BOSNA 08.04.2020.
Udruženje poslodavaca FBiH: Vladin Prijedlog zakona štetno rješenje
Iz UPFBiH upozoravaju da će, ukoliko se Zakon usvoji u predloženom obliku, biti usvojeno loše zakonsko rješenje koje će imati višestruke negativne posljedice na privredu FBiH.
TUZLANSKI.BA 07.04.2020.
Ublažavanje posljedica: Poslodavci pozvali parlamentarce da ne usvoje zakon
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozvalo je zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH da ne usvoje Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je Vlada FBiH uputila Parlamentu FBiH radi razmatranja i svajanja po hitnom postupku.
RADIO SARAJEVO 07.04.2020.
Poslodavci u FBiH: Nismo tražili smanjenje penzija i socijalnih naknada
Iz UPFBiH još jednom su ponovili kako zahtjevaju od Vlade Federacije BiH hitno usvajanje rebalansa budžeta na nivou FBiH, kantona, opština i gradova. Dodaju kako sav prihod, osim neophodnog za funkcioniranje sistema, treba preusmjeriti na sprečavanje širenja zaraze, socijalnu i zdravstvenu sigurnost građana, te očuvanje ekonomije.
RADIO SLOBODNA EUROPA 07.04.2020.
Premijer Novalić večeras potpisao Prijedlog zakona i uputio ga u Parlament FBiH
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić potpisao je večeras Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u tekstu koji je danas poslijepodne utvrdila Vlada Federacije BiH i čiji je prijedlog finaliziran tek u 17.40 sati.
VLADA FBiH 06.04.2020.
Nakon ukidanja taksi: Kompanije iz BiH izvezle na Kosovo robu u vrijednosti od 283.472 KM
Najveći dio otpada na farmaceutske proizvode (702 kilograma) 78.731 KM. Zatim slijede mlijeko i mliječni proizvodi, jaja peradi (62,5 tona)…, u vrijednosti od 57.356 KM.
FAKTOR 06.04.2020.
"AS Holding" počeo izvoz na Kosovo
- Naši prvi kamioni su već u petak 3. aprila otpremljeni za Kosovo i danas se očekuje završetak administrativnih poslova kako bi proizvodi mogli doći do krajnjih kupaca. Prvi izvozi se odnose na regionalnog lidera a to je Tuzlanska so i nju prate konditorski proizvodi KENT i MASTER - kazao je Hrvić za BiznisInfo.
AVAZ 06.04.2020.
Poslodavci koji nisu redovno plaćali obaveze neće imati pravo na subvencije
Pojasnio je da će Vlada FBiH izmiriti obaveze poslodavaca za minimalnu platu za sve u FBiH ravnopravno, a poslodavac može isplaćivati i veće plate zaposlenicima, ali ukoliko one budu veće od minimalne plate, što se priželjkuje, na razliku plate poslodavci će morati platiti obaveze.
BIZNIS INFO 06.04.2020.
Porezna uprava FBiH: Za tri mjeseca smanjeni prihodi za više od 67 miliona maraka
Porezna uprava FBiH saopćila je da su porezni obveznici Federacije BiH u periodu januar - mart 2020. godine uplatili 1.280.859.055 KM javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH, što je za 67 miliona i 668.784 KM manje u odnosu na isti period 2019. godine.
FAKTOR 06.04.2020.
Da je blokada ostala na snazi cijela godina bila bi izgubljena – Ećo: Borićemo se svim snagama
“Mislim da do zadnjeg trenutka nećemo potezati za nekim otkazima, borićemo se svim snagama da sačuvamo svako radno mjesto, mi ćemo iscrpiti kao firma i neke dodatne ali da naši uposlenici ne ostanu bez posla”, poručio je Suad Ećo, predsjednik Asocijacije drvoprerađivača BiH i vlasnik kompanije Ećo Company
O kanal 06.04.2020.
Federalni štab civilne zaštite donio tri nove naredbe
FUCZ je naređeno da u roku od 48 sati osigura šatorske prostore za privremeni boravak državljana Bosne i Hercegovine (BiH) koji ulaze u BiH na graničnim prelazima: Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I i Neum II i Ivanica. Na graničnim prelazima Izačić i Bijača koristiće se ranije uspostavljeni šatorski prostor od strane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
AVAZ 06.04.2020.
Cijene nafte u padu
Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u padu nakon što su Saudijska Arabija i Rusija odgodile sastanak radi razgovora o smanjenju dnevne proizvodnje, čime bi djelimično došlo do ublažavanja prezasićenosti tržišta pošto je pandemija koronavirusa smanjila potražnju.
BHT 06.04.2020.
Skupština akcionara Aluminija prihvatila ugovor o najmu Abraham grupacije
S ponovnim pokretanjem predviđa se i zapošljavanje oko 200 radnika i to kroz nekoliko etapa. Ponuda je prihvaćena velikom većinom glasova, a tek jedan od članova Skupštine bio je protiv. Riječ je o predstavniku malih dioničara Zlatku Topiću.
EKAPIJA 06.04.2020.
Vanredna sjednica Zastupničkog doma FBiH bez prisustva medija
Vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najavljena je za danas u 12.00 sati. Bit će održana u Domu mladih Centra Skenderija u Sarajevu bez prisustva medija.
FAKTOR 07.04.2020.
Pročitajte konačan tekst zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koronavirusa
Takva, zvanična verzija teksta ovog prijedloga zakona, bit će proslijeđena u hitnu parlamentarnu proceduru i sutra dostupna svim zainteresovanim na internet stranici Vlade FBiH.
KLIX 06.04.2020.
Vitalni proizvodi imat će prioritet i olakšan transport između zemalja CEFTA-e
"Podržavam napore entitetskih vlada u aktivnostima za pomoć privredi, određene mjere su već usvojene. Uvažavajući ustavne nadležnosti, mišljenja sam da sve institucije moraju biti na raspolaganju domaćoj privredi i aktivno doprinositi očuvanju radnih mjesta i obezbjeđenju većeg stepena sigurnosti privrednim subjektima u prevazilaženju novonastale situacije", naveo je Košarac.
AKTA 06.04.2020.
Evo ko neće morati otplaćivati kredite u naredna tri mjeseca u Federaciji BiH
Zvaničnici, državni zaposlenici, zaposlenici javnih preduzeća, korisnici budžeta, kao i svi drugi kojima se primanja redovno isplaćuju nisu obuhvaćeni privremenom mjerom moratorija na otplatu kredita. Izuzetno, i navedene osobe mogu podnijeti zahtjev ukoliko je članu domaćinstva smanjena kreditna sposobnost zbog negativnih efekata vanrednog stanja, a kojima je prilikom odobravanja kredita cijenjena kreditna sposobnost članova domaćinstva.
KLIX 03.04.2020.
Meggle donira mlijeko bolnicama širom BiH
- Posebnu pažnju želimo pokloniti zdravstvenim radnicima i pacijentima jer su oni istinski heroji našeg društva, posebno u borbi sa epidemijom koja nas je snašla. U ovom trenutku je najvažnije da pokažemo međusobnu brigu i humanost te da pomognemo jedni drugima zadržati pozitivan stav. Zahvaljujemo svim zdravstvenim djelatnicima širom Bosne i Hercegovine , kao i svim ostalim javnim službama na požrtvovanosti i trudu u ovim izazovnim vremenima - ističu iz Uprave Meggle BiH.
EKAPIJA 03.04.2020.
“Almy”: Nijedan naš radnik neće ostati bez posla
– Prošle godine proslavili smo 30 godina uspješnog poslovanja naše kompanije za što su prije svega zaslužni vjerni uposlenici. Globalna kriza koja uveliko utiče na cjelokupnu ekonomsku stabilnost svih privrednih subjekata u našoj zemlji, nažalost pogađa i našu kompaniju – kazali su iz kompanije.
BIZNIS INFO 03.04.2020.
Ahmetlić: Nećemo optuštati naše radnike, zajedno ćemo pobijediti i koronavirus
"Sve firme u mom vlasništvu, Eurometali, Euroroale, Euostil, HIFA Oil i druge, neće otpuštati radnike. Naša poslovna politika je postavljena decenijama prije koronavirusa i živjet će decenijama poslije koronavirusa, a u toj politici nema otpuštanja radnika. Uposlenici i mi smo zajedno prolazili i poplave i snjegove i svakakve nedaće. Proći ćemo zajedno i koronavirus i opet će nas biti, a taj virus će biti prošlost. Kao poslodavac sam svjestan da ima mnogo poslodavaca koji ovako razmišljaju, i ja ih doživljavam herojima današnjice", kazao je Ahmetlić.
AKTA 03.04.2020.
Lanci snadbijevanja su normalizovani, nema nestašice hrane
“Potrebno je ipak, naglasiti da su lanci snadbijevanja manje-više normalizovani, da nema nestašica i da generalno nemamo neki dugoročni problem sa distribucijom hrane. Kratkoročne krize u vezi brašna i drugih osnovnih životnih namjernica su bile vještački uzrokovane – panikom i rastom potražnje. Ponuda je brzo reagovala pa tako naši građani sada u marketima imaju priliku svjedočiti popunjavanju polica sa brašnom, uljem i slično. Ono što nas treba brinuti jeste očekivani rast cijena svih proizvoda. Također, u praktičnom smislu postojeći poljoprivredici će imati problem sa angažmanom radne snage, posebno pri berbama, ukoliko se nastavi sa restriktivnim mjerama”, naglasio je Čavalić.
FOKUS 04.04.2020.
Ponovo dozvoljen rad trgovinama kućanskim aparatima, bijelom tehnikom i namještajem
Na današnjoj 13. vanrednoj sjednici Federalnog štaba Civilne zaštite izmijenjena je dosadašnja naredba o obustavi rada u djelatnosti trgovine na području FBiH, pa se novom naredbom od obustave rada izuzimaju i trgovine kućanskim aparatima i bijelom tehnikom i trgovine namještaja, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.
AVAZ 03.04.2020.
Više od 90 zemalja zatražilo vanrednu pomoć od MMF-a zbog pandemije
– Nikada u historiji MMF-a nismo svjedočili zaustavljanju svjetske ekonomije. Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna financijska kriza prije desetak godina – rekla je Georgieva na online konferenciji za medije, zajedničkom sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), prenosi Al Jazeera Balkans.
FOKUS 04.04.2020.
UPFBiH: Prijedlog Vlade FBiH nedovoljan za očuvanje radnih mjesta i privrede
Ove hitne mjere, pored ostalog, uključuju hitno potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma sa Vladom FBiH i sindikatom. Ovim hitnim sporazumom kojim će se tokom njegovog trajanja zabraniti otpuštanje radnika, uvesti institut čekanja, regulirati pitanje godišnjih odmora uposlenika, regulirati rad od kuće uposlenika, smanjiti plaće onima za čijim radom privremeno ne postoji potreba, ali ne manje od minimalne plaće te smanjiti plaće u javnom sektoru 20 posto, kao i regulirati obaveza poslodavca da isplati plaće u dogovorenom iznos u i precizno definirati refundiranje dijela plaće od strane države i siično.
RADIO SARAJEVO 03.04.2020.
Udruženje poslodavaca FBiH: Mjere Vlade napredak, ali još uvijek nedovoljne
Udruženje poslodavaca i dalje insistira na hitnom usvajanju mjera koje je Udruženje predložilo 29. marta ove godine.
NEZAVISNE 03.04.2020.
Udruženje poslodavaca: Mjere Vlada FBiH nisu dovoljne za očuvanje radnih mjesta i privrede
U Udruženju poslodavaca FBiH smatraju da mjere za podršku privredi sadržane u Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, predstavljaju izvjestan napredak u odnosu na ranije donesene mjere, ali su još uvijek nedovoljne.
AVAZ 03.04.2020.
Nijaz Skenderagić: Ovom odlukom Vlade FBiH gubitnici će biti radnici i država, a pare će završiti tamo gdje ne treba
- Takve situacije, prema iskustvu iz BiH u proteklih 20 godina, govore nam da je u našoj zemlji, nažalost, veoma malo transparentnosti i poštenja. Nije dobro kada država dijeli novac. Bolje je da daju privrednici malo prostora, zraka. Ovo nije rješenje na duži period, jer ovo su pare poreznih obveznika, koje završe tamo gdje ne treba - istaknuo je Skenderagić.
AVAZ 04.04.2020.
Pomoć Vlade FBiH samo za one koji dokažu pad prihoda kompanija iznad 20 posto
- Postoji nekoliko dobrih ali i loših stvari u ovim mjerama. Prva verzija je bila da će Vlada FBiH pokrivati troškove doprinosa na sve isplaćene place, međutim došlo je do promjene i sad se već govori o plaćanju doprinosa na minimalne place i to nije dobro – pojasnio je Smailbegović.
AVAZ 03.04.2020.
Banke će prioritetno obrađivati zahtjeve klijenata direktno pogođenih krizom
Kada je riječ o tome ko ima pravo na odgodu u otplati kreditnih obaveza, iz Udruženja banaka navode da prema odlukama Agencija pravo na posebne mjere mogu ostvariti klijenti koji su direktno ili indirektno pogođeni vanrednim okolnostima izazvanim virusnim oboljenjem „COVID-19“. To znači da je njihova kreditna sposobnost pogoršana, odnosno izvori za otplatu smanjeni čime je onemogućeno ili će biti onemogućeno izmirivanje obaveza prema banci.
FAKTOR 03.04.2020.
(VIDEO) Ćorluka: Neću da izvozim jer BiH mora imati papir, pelene, maramice...
Ova firma je, podsjećamo, uplatila 400.000 maraka za medicinsku opremu i tako pomogla zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini u uvjetima borbe protiv virusa. Respiratore i medicinsku opremu Ćorluka je kupio u Kini.
OSLOBOĐENJE 04.04.2020.
Bosnalijek utrostručio proizvodnju dezinfekcijskih sredstava, sve ide na domaće tržište
Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da je ta kompanija od početka krize uzrokovane pandemijom COVID-19 organizirao svoj rad u skladu sa dva temeljna cilja.
BIZNIS INFO 04.04.2020.
Tešanjski privrednici razočarani odlukom Vlade FBiH, traže efikasan i odgovoran sistem podrške
Na kraju obraćanja, zatraženo je da Vlada FBiH javno objavi podnesene zahtjeve općina kao i kriterije u raspodjeli ovakvih sredstava u 2020, ali i prethodne dvije godine, kako bi se vidjelo za šta su sredstva raspoređena. Takođe je zatraženo da Vlada ZDK objavi kriterije za raspodjelu sredstava za ovu i prethodne dvije godine.
BIZNIS INFO 05.04.2020.
Kanton Sarajevo: Oko 800 anketiranih firmi očekuje gubitak viši od 196 miliona KM
-Ekonomska kriza koja neminivno dolazi će, zbog poremećaja na tržištu uzrokovanih pandemijom koronavirusa, najznačajnije u prvom valu pogoditi mikro i mala preduzeća te samostalne djelatnike, kao i djelatnike u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Odmah nakon toga će biti pogođeni i svi ostali privredni subjekti, pa stoga treba u tom svjetlu donositi i primjerene mjere, kako bi se barem djelomično ublažile posljedice i kako bi poslodavci zadržali svoje radnike - predložio je Mahmutović.
FAKTOR 04.04.2020.
Mjere Vlade FBiH su napredak, ali i dalje nedovoljne za očuvanje radnih mjesta i privrede
U Udruženju poslodavaca Federacije BiH smatraju da mjere za podršku privredi sadržane u Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, predstavljaju izvjestan napredak u odnosu na ranije donesene mjere, ali su još uvijek nedovoljne.
OSLOBOĐENJE 03.04.2020.
Udruženje poslodavaca FBiH: Vladine mjere napredak, ali nedovoljne za očuvanje radnih mjesta
Iz UPFBiH pozdravljaju odluku Vlade Kantona Sarajevo da uplati minimalne plaće za mart svim radnicima u firmama kojima je odlukama kriznih štabova zabranjen rad.
BIZNIS INFO 03.04.2020.
Novosti za vozače kamiona pri ulasku u Sloveniju
Radi se o novostima vezanim za ulazak državljana trećih zemalja koji imaju odobren redovni boravak u Sloveniji - rade u prijevoznim firmama kao vozači kamiona i vraćaju se na rad sa privremenog odsustva (godišnji odmor i slično).
FEDERALNA 05.04.2020.
Nove vladine mjere nedovoljne za očuvanje radnih mjesta i privrede
Također, pozivaju vlade drugih kantona i općina, da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima kroz aktivne ekonomske mjere, pomognu u očuvanju radnih mjesta i privrede.
AKTA 04.04.2020.
Šta kažu poslodavci o mjerama Vlade FBiH za privredu? Smailbegović tvrdi da ima nelogičnosti
"Naravno najveću finansijsku težinu ima ovaj fond, odnosno stavka u budžetu odakle će se plaćati doprinosi. Ja sam član tima kojeg je Vlada formirala odnosno koordinacionog tima za ekonomiju. Naš prijedlog je bio nešto drugačiji od ovoga od ovoga koji će izgleda doći na Parlament. Razlikovao se u tri stvari. Jedna je isplata doprinosa. Prijedlog je bio da to ide na isplaćenu plaću, a ne na minimalnu, što je bitna razlika. Nisu svi na minimalcu. Ideja i bila da će i kantoni učestvovati u sufinansiranju ovog fonda, pa da se onda skuši više novaca. Međutim većina kantona je to odbila, osim KS i još nekih. Tako se premijer Novalić očito prilagodio fiskalnom kapacitetu koji ima na raspolaganju. To nama nije najsretnije rješenje, jer će ovo dovesti do toga da će poslodavci biti motivirani da smanjuju plaće", naglasio je Smailbegović.
KLIX 05.04.2020.
Bajrović: Vlada FBiH mora pomoći hotelskoj branši, posebno renomiranim hotelima, koji državi uplaćuju milione
- Zbog toga apeliramo na vlast da posebno tretira pomoć najugroženijim privrednim granama, a posebno hotelskoj branši i renomiranim hotelima, koji zapošljavaju najveći broj radnika u ukupnoj turističkoj industriji i koji godinama itekako pune budžete naše države. Želim istaknuti samo jedan primjer Grupacije "Europe Group". Naša grupcija je samo u posljednjih deset godina uplatila državi poreza na dobit, PDV-a, doprinosa za radnike, turističke i boravišne takse i drugih davanja više od 70 miliona maraka, a javnim državnim preduzećima za komunalne i druge usluge oko 20 miliona KM – kazao je Bajrović.
AVAZ 04.04.2020.