Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Cijene nafte porasle na međunarodnim tržištima
Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima prema 79 dolara nakon izjave ruskog dužnosnika da su vodeći proizvođači spremni izrazitije smanjiti opskrbu na početku 2024. godine. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 71 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78.74 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu i njime se trgovalo po 73.73 dolara.
BHRT 05.12.2023.
Poslodavci: Obrazovni sistem već godinama ne prati standarde tržišta
“Dvije-tri su ključne teme. Jedna je unapređenje politika, što skorije donošenje propisa i počinjanje procesa dualnog obrazovanja u privrednim društvima članicama Udruženja poslodavaca FBiH”, kazao je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.
FTV, emisija Federacija danas, 05.12.2023.
Pokrenuta inicijativa za spas obrtnika u Federaciji BiH
Kao zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, zatražila je da Vlada FBiH i Ministarstvo finansija FBiH hitno i bez ikakvog odgađanja, zadrže iste osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2024. godinu, kao i u tekućoj godini, a sve u skladu sa Pravilnikom o načinu obračuvanja i uplate doprinosa FBiH, kako u konačnici ne bi došlo do povećanja iznosa doprinosa za obrtnike u FBiH u 2024. godini.
FAKTOR 05.12.2023.
Privrednicima poskupljuje struja, što znači i građanima veći račun za ostale proizvode
"Vlada FBiH je prošle sedmice donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu čime je napravljen pravni osnov da se cijene struje ograniče na 20 posto. A i to je previsoko jer već dvije godine imamo povećanje cijene", istakao je Smailbegović.
KLIX 05.12.2023.
Objavljen novi pravilnik o e-aukciji, evo kada stupa na snagu
"U toku trajanja e-aukcije učesnicima su u svakom momentu vidljivi sljedeći podaci: trenutna rang lista, bez otkrivanja identiteta ponuđača koji su učesnici e-aukcije, cijene svih ponuda, u slučaju kriterija najniža cijena, ukupan broj bodova svih ponuda u slučaju kriterija ekonomski najpovoljnija ponuda, vrijeme koje je ostalo do završetka e-aukcije, te raspon u kojem je moguće snižavati cijenu. Sistem e-Nabavke šalje sistemsku notifikaciju o završenoj e-aukciji ugovornom organu i ponuđačima, dok Ugovorni organ po završetku e-aukcije donosi odluku o izboru ili poništenju postupka javne nabavke", opisano je u novom pravilniku.
AKTA 05.12.2023.
Ekonomski stručnjaci o perspektivnim ulaganjima: Koje su najisplativije investicije u 2024.
- Jedini izvor vlastite akumulacije je promjena načina raspolaganja prirodnim bogatstvima. Umjesto sadašnjih koncesija, koje su toliko niske i beznačajne, čak su mnogo niže od onih u afričkim zemljama, nekadašnjim kolonijama, ta prirodna bogatstva trebaju preći u ruke opština, a da renta za korištenje tih resursa, kao na Zapadu, dostiže čak i 90 posto neto dobiti. Tako bismo imali izvor za naše investicije. Ako ovako nastavimo da, koncesiono, praktično poklanjamo naša prirodna bogatstva, onda nam nema spasa - ističe Milojević.
AVAZ 05.12.2023.
POSLODAVCI UPOZORAVAJU: UZALUDNO JE OBRAZOVATI KADAR KOJI ĆE BITI NA BIROU
Spremni smo djelovati. Ovo je turbulentno doba i mijenjaju se potrebe tržista rada svakim danom. Osim formalnog obrazovanja neophodne su vještine koje poslodavci traže od radnika. Obrazovne institucije će pokušati predvidjeti potrebe poslodavaca. Ovaj proces zahtijeva komunikaciju svih nivoa. Treba odgovoriti na stvarne potrebe preduzeća i ekonomskog okruženja. Posmatrati pravce u kojima se treba kretati obrazovanje budućih radnika. Treba kreirati obrazovanje za budućnost – navela je Duraković.
HAYAT 05.12.2023.
PUFBiH objavila poziv za zakup skladišta u Sarajevu - Objekat potreban za smještaj zaplijenjene robe
Pozvana su sva zainteresovana pravna i fizička lica po objavljenom Javnom pozivu da dostave svoje ponude prema uslovima i zahtjevima iz objavljenog Javnog poziva u roku od 8 dana od dana objave ovog Sažetka na adresu sarajevske uprave.
EKAPIJA 05.12.2023.
TEŠKA GODINA ZA PRIVREDU BIH: Industrijska proizvodnja u padu 2,9 posto!
Tako je proizvodnja intermedijarnih proizvoda (sirovine, reprodukcijski materijali, poluproizvodi i sl.) manja za -4.9 posto za deset mjeseci ove godine nego u istom periodu prošle godine, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju (oni koji se mogu odmah konzumirati poput hrane) registrovala pad za 5,2 posto. U padu je proizvodnja energije za 1,3 posto, prema podacima Agencije za statitsiku BiH.
SLOBODNA BOSNA 05.12.2023.
Nove cijene struje ugroziće veliki broj firmi
"Za dvije godine smo došli do poskupljenja za 72 odsto, te kad se to sabere jako je visoko povećanje cijena za privrednike, bez obzira na to što Vlada FBiH, ali i 'Elektroprivreda BiH' to pravdaju cijenama na tržištu, koje su kod nas niže nego u regiji", ističe Smailbegović i dodaje da to nikako nisu argumenti zbog čega bi trebalo da budu više cijene.
NEZAVISNE 06.12.2023.
Centralna banka: U novembru 103.884 blokirana računa poslovnih subjekata
Prema ažuriranim podacima o blokiranim računima u BiH, do 1. decembra je 56.568 firmi imalo blokiran bar jedan račun, što je za 161 firmu više u odnosu na podatak od novembra.
BHRT 04.12.2023.
Vlada FBiH će ići na ograničenje povećanja cijene struje privrednicima, računi bi mogli biti uvećani do 20 posto
Vlada Federacije BiH uskoro bi trebala ići na ograničenje povećanja cijena električne energije privrednicima, potvrdio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.
KLIX 04.12.2023.
Ećo: Dugoročno ne možemo imati ovako jeftinu struju za domaćinstva
„Potpuna politička dominacija, populistički pristup koji se ogleda u tome da od 2015., bez obzira na inflaciju i realan rast troškova, cijena za javno snabdijevanje nije mijenjana, da od 2011. godine nema cijene mrežarine za distributivnu djelatnost, i konačno svi problemi koji se vezani za upravljanje rudarskim sektorom kazuju da je ovo bilo sasvim očekivano, ali to nije kraj problema, pravi izazovi tek predstoje. Najveći 2026. kada je izvjesno da će doći do oporezivanja električne energije“, dodaje on.
FEDERALNA 04.12.2023.
Skoro pola zaposlenih u FBiH ima platu manju od 1.000 KM, ponuđeno rješenje za povećanje
“Očekujem da kao alternativu Vlada FBiH prihvati naš prijedlog da 400 KM+ bude neoporezivo, a što bi omogućilo dizanje plata. Međutim, ono što je bitno naglasiti jeste da trebamo čim prije fiskalne zakone, i to na bazi zvučnih argumenata, ekonomskih analiza i najbitnije sa fokusom na medijalnu (ne minimalnu) platu”, ističe.
FOKUS 04.12.2023.
Od 53.775 PDV obveznika u BiH, samo 12,35 % obveznika registrovalo zastupnika
"Obaveza podnošenja PDV prijava upotrebom kvalifikovane elektronske potvrde za sve PDV obveznike nastupa od poreznog perioda januar 2024. godine i zato svi PDV obveznici moraju poduzeti neophodne korake kako bi bili u mogućnosti da u zakanski predviđenom roku ispune svoje obaveze.", zaključak je saopćenja.
AKTA 04.12.2023.
Ekonomski rast u BiH bit će iznad razine ranijih predviđanja, a i udari inflacije će popustiti
Važno je razumjeti specifičnosti, slabosti, ali i prednosti naše kreditno-monetarne politike. Imamo osnovu očekivati nastavak smanjenja inflatornih pritisaka u 2024. godini, što ne znači povratak cijena strateških roba na razine iz ranijih razdoblja. Ponavljanje poremećaja u lancima opskrbe energentima i hranom i dalje će biti moguće. Vodeće ekonomije - EU i SAD pokazuju otpornost na više razine kamatnih stopa. Nadamo se postupnom stabiliziranju i smanjenju razine kamatnih stopa na tržištima izvan BiH, što će umanjiti potencijalne rizike za ekonomije na koje smo upućeni - govori Mahmuzić za Večernji list.
VEČERNJI 04.12.2023.
Tegeltija: Prikupljeni prihodi prvi put će premašiti deset milijardi KM
Na sastanku rukovodstva Uprave i delegacije Komisije bilo je riječi i o sistemu koji je na snazi, a odnosi se na plaćanje PDV-a na lijekove, na takse prilikom registracije novih privrednih subjekata, a razmijenjene su i informacije o mogućnostima i rizicima pomjeranja konačnog dana za obračun PDV-a.
FOKUS 05.12.2023.
UIO BiH: Prihodi od indirektnih poreza za 11 mjeseci veći za 652 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine
Nakon što je UIO izvršila povrat PDV-a privredi u iznosu od 1 milijardu i 984 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar-novembar 2023. godine, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su 7 milijardi i 743 miliona KM i veći su za 557 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2022. godine.
BHRT 03.12.2023.
Udruženja poslodavaca traže veće kvote za strane radnike iako ni odobrene ne budu iskorištene
Iz ARZ navode da je razlog za povećanje broja dozvola u Federaciji BiH gdje je Udruženje poslodavaca FBiH tražilo povećanje kvote, a Federalni zavod za zapošljavanje im je udovoljio. Za razliku od tog zahtjeva, Zavod za zapošljavanje RS nije pristao na povećanje kvote u 2024. u odnosu na prethodnu godinu jer je u 2022. više od polovine kvote ostalo neiskorišteno.
FEDRALNA 03.12.2023.
Struja poskupljuje za privredu, a šta je sa domaćinstvima?
“Držim kao i kolege iz Udruženja poslodavaca da je ovo dobra stvar. Ovom odlukom je vlada dala sebi mogućnost da kaže elektroprivredama STOP da ne mogu otići sa nekim cijenama gdje se pozivaju na klasične tržišne cijene”, kazao je Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku.
N1 02.12.2023.
BiH od goriva zaradila više od 15 milijardi KM
"Ukupan iznos prikupljene putarine za održavanje puteva (0,15 KM po litru derivata), u periodu od 2006. do 30. septembra 2023. godine je iznosio tri milijarde i 624 miliona KM. Ukupan iznos prikupljene putarine za izgradnju auto-puteva i rekonstrukciju ostalih puteva (0,25 KM po litri derivata), od 2009. do 31. avgusta 2023. godine je tri milijarde i 355 miliona KM. Pored putarina, po litru goriva koje se proda na tržištu u BiH plaća se i akciza, koja iznosi od 0,30 KM do 0,45 KM po litru (zavisno od vrste derivata). Po ovom osnovu od 2006. do 30. septembra 2023. godine je ukupno prikupljeno osam milijardi i 290 miliona KM", piše u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH koje su dostavili "Nezavisnim novinama".
AKTA 04.12.2023.
Obveznici PDV-a hitno se moraju registrovati za novi način predavanja PDV prijava
Kako bi obveznici indirektnih poreza koristili elektronske usluge Uprave za indirektno oporezivanje uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog potpisa, kao što je podnošenje PDV prijava ovjerenih na novi način, neophodno je da svaki obveznik prvo zaključi Ugovor o korištenju informacionog sistema za elektronsko poslovanje sa Upravom za indirektno oporezivanje. To je prvi korak koji mora ispuniti svaki PDV obveznik.
FOKUS 02.12.2023.
Travnik postao prvi digitalni Tax Free grad u BiH
"Za obrt, za kreiranje obrta u općini Travnik nekad je trebalo i po 15 dana, trebalo je 13 dokumenata. Trebalo je da se plati određena taksa i za sve se morala otići na nekoliko mjesta, naše čuveno ganjanje papira, pošto je to sada digital, prvo smo prvu smanjili broj dokumenata na osam a za IT obrt na sedam, čak i sa tendencijom da bude šest", napominje Kenan Dautović.
RADIO SARAJEVO 03.12.2023.
Stručnjak za energetiku: Duplo više plaćamo električnu energiju, nego što prodajemo
“Ako pogledamo sve okolnosti na tržištu električne energije, nafte i gasa i drugih energenata i roba iz kojih se pravi električna energija, a to je ugalj, stanje rudnika, dolazi do određenih opravdanja zašto cijene električnih energija rastu. S tim u vezi, jako je bitno napomenuti da prema novim zakonskim propisima može se ići u smislu unaprijeđenja toga. BiH nedostaje uređeno tržite i berza da se energija može naručivat unutar dana ili dan unaprijed. Pošto to nemamo uvedeno, privrednici su primorani potpisvati ugovore na godinu dana i vrlo teško je tačno prognozirati koliko za godinu dana se može promijeniti to tržište”, istaknuo je Harbaš.
N1 01.12.2023.
Privrednici u Federaciji BiH upozoravaju: Poskupljenjem struje poskupljuju i proizvodi
Vlada Federacije BiH proglasila je stanje ugrožene bezbjednosti snabdijevanja električnom energijom tokom sljedeće godine. Vlada Federacije BiH proglasila je stanje ugrožene bezbjednosti snabdijevanja električnom energijom tokom sljedeće godine. Kao razlog navode rast cijena i nedovoljnu ponudu električne energije na tržištu. Premijer Federacije tvrdi – struja će poskupjeti samo za privredne subjekte. A privrednici upozoravaju na domino efekat, moguće poskupljenje proizvoda ili zatvaranja pogona.
AJB 01.12.2023.
Veliki lanci će sniziti ili zaključati cijene za više od 40 proizvoda, a mali za 20
Na inicijativu Udruge poslodavaca FBiH održan je sastanak federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića, predstavnika proizvođača, distributera, trgovaca zainteresiranih za sudjelovanje u akciji “Zaključavamo cijene”. Na sastanku je postignut finalni dogovor oko akcije.
FOKUS 01.12.2023.
Poslodavci o poskupljenju struje: Nije mudra odluka, ceh će platiti građani
- Donošenjem Zakona o električnoj energiji nekoliko hiljada privrednih subjekata iz male privrede prešlo je u tržišno snabdijevanje gdje su cijene više. Prema našim procjenama, EPBiH će po osnovu ovih izmjena zakona zaraditi minimalno 25 miliona KM. To je razlog više da ne dođe do povećanja cijena struje - naglasio je Nenadić.
FAKTOR 02.12.2023.
Maloprodaja u BiH i dalje bilježi dvocifren godišnji rast prometa
Posmatrano u stalnim cijenama, u oktobru je zabilježen rast prometa u trgovini neprehrambenim proizvodima u iznosu od 1,5%, dok je promet prehrambenim proizvodima zabilježio pad u iznosu od 0,6%.
EKAPIJA 03.12.2023.
Mario Nenadić otvoreno: Povećanje cijene električne energije za privredni sektor na kraju će platiti građani
- Mi u ovom trenutku najavu poskupljenja električne energije ne tretiramo samo kao pitanje viših cijena struje nego generalno kao destabilizaciju poslovnog okruženja. Umjesto da se radi na smanjenju cijena električne energije i olakšanju poslovanja privrednika, nadležni još uvijek ne pokazuju dovoljno razumijevanja i otežavaju i onako tešku situaciju – kazao je Nenadić.
AVAZ 03.12.2023.
Povećan je prag za ulazak u sistem PDV-a: Šta to znači za poduzetnike?
Naime, u prvobitnom prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u bilo je predviđeno da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu, što je sada slučaj. No, u konačnom Prijedlogu zakona koji je dostavljen Domu naroda, amandmanskim djelovanjem u Zastupničkom domu BiH, taj dio je izbačen.
AKTA 02.12.2023.