Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Cijene nafte u padu
U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora danas manja za 51 cent i sada je 86,96 dolara po barelu.
BHRT 27.01.2023.
KS: Poziv malim i srednjim preduzećima da iskoriste produženje roka za unapređenje poslovanja kroz beskamatno kreditiranje
- Ministarstvo privrede je na ovaj način omogućilo subjektima male privrede finansijska sredstva po najpovoljnijim kreditnim uslovima, grejs periodom do 12 mjeseci, uz stopostotno subvencioniranu kamatnu stopu, a za što je izdvojilo oko pet miliona KM. Shodno ponudama banaka na ovaj iznos, ukupna vrijednost kreditnih linija je 107.850.000 KM, dok svaka pojedinačna banka ima na raspolaganju iznos sredstava zavisno od ponude koju je dostavila na javni poziv - naveo je ministar privrede KS Adnan Delić.
EKAPIJA 30.01.2023.
U FBiH u decembru 2022. najviše struje proizvedeno u termoelektranama
U ukupnoj bruto proizvodnji električne energije, hidroelektrane su učestvovale sa 46,05 posto, termoelektrane sa 50,14 posto, a vjetroelektrane sa 3,81 posto.
FEDERALNA 28.01.2023.
Uvodi se jedinstven sistem naplate cestarine u FBiH i RS-u
Sistem elektronske naplate na autoputevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH trebalo bi da bude uvezan, tako da vozači u BiH već do ljeta mogu koristiti jedinstveni tag uređaj u BiH.
BIZNIS INFO 27.01.2023.
Podaci Centralne banke BiH: Koliko će inflacija iznositi u 2023. godini
Rezultati ankete dalje upućuju da će očekivana stopa inflacije za 2024. godinu značajno oslabiti i učesnici su prema posljednjem krugu anketiranja indicirali da bi trebala iznositi 4,8 posto. Upravljanje i stabilizacija inflacijskih očekivanja bitno utječe na cjenovnu stabilnost i odraz je povjerenja u mjere monetarne politike, kredibilnost i efikasnost monetarne vlasti, navodi se u anketi CBBiH.
AVAZ 29.01.2023.
Šta će radnici dobiti jučerašnjim izmjenama Zakona o doprinosima u FBiH?
“Ove industrije, a pravo će uglavnom konzumirati industrije tekstila i obuće – imaju preferencirane stope doprinosa u odnosu na plate koje su limitirane. Taj limit je bio 60 posto prosjeka, i ako gledamo tekuću godinu, taj limit bi bio 650 KM. Dakle, do plate od 650 KM su se mogli konzumirati povlašteni doprinosi. Sada smo podigli taj prag na 85 posto i to je negdje 920 KM. Dakle, svi radnici u ovim industrijama će do plate od 920 KM plaćati povlaštene doprinose”, pojasnio je Smailbegović.
N1 27.01.2023.
Usvojene izmjene Zakona o doprinosima: Cilj povećanje konkurentnosti na inostranom tržištu
- lzuzetno, za radnike kojima se isplaćuje mjesečna plaća u visini do 85 posto prosječne mjesečne neto plaće, u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih, zanata utvrđenih posebnim propisom, mjesečna osnovica za obračun doprinosa proizvod je iznosa prosječne plaće iz člana 6a. stav 2. i koeficijenta 0,30 - navodi se u izmjenjenom članu.
AVAZ 27.01.2023.
Povećana naknada za korištenje državnih šuma na osam posto
Skupština Kantona Sarajevo je u petak je, na prvom dijelu svoje Treće radne sjednice po skraćenom postupku usvojila Izmjene i dopune Zakona o šumama Kantona Sarajevo kojima je utvrđeno da je korisnik državnih šuma dužan plaćati naknadu za korištenje šuma, umjesto dosadašnjih šest posto, novi iznos od osam posto od ostvarenog prihoda od drveta računajući cijenu drveta na panju i prihoda ostvarenog od nedrvnih šumskih proizvoda.
AKTA 28.01.2023.
Pokrenuli posao u Mostaru, rade na najvećim infrastrukturnim projektima na jugu zemlje...
Za njega kažu da je kralj cementa i betona. Na čelu je cjelokupnog poslovanja Heidelberg Materials grupacije za BiH i Hrvatsku. Uz tvornicu cementa u Kaknju, novom betonarom u Mostaru, pogonom za separaciju šljunka u Slavonskom Šamcu, tu su i tvornice gotovog betona u Zagrebu, pogoni u Splitu, Vinkovcima, Osijeku, Đakovu, Slavonskom Brodu... Njegova grupacija europski je lider u segmentu cementa i betona, a ima i najviše kamenoloma na svijetu. Zapošljava, zvuči nestvarno, 51 tisuću radnika... On je, između ostalih, zaslužan za nabrojeno, a usput je i na čelu Vijeća stranih investitora u BiH. S njim smo ovih dana razgovarali o građevinskom biznisu, poslovanju općenito, rezultatima, izazovima...
VEČERNJI 29.01.2023.
Nedostatak radnika u BiH znači povećanje plata, ali ne i veći životni standard građana
Istaknuto je kako je snažan inflatorni pritisak bio nastavljen i u trećem kvartalu 2022. godine te da su rastu inflacije i dalje najviše doprinosili snažni rast cijena energenata, hrane i proizvodnih materijala na međunarodnim tržištima.
KLIX 29.01.2023.
UPFBiH: Izmjenama Zakona o doprinosima FBiH omogućeno povećanje plaća u niskoakumulativnim granama privrede
"Ovim izmjenama ostavlja se mogućnost isplate većeg iznosa plaća radnicima u ovim granama, sa sadašnjeg iznosa u visini najniže plaće na iznos od 85 posto prosječne neto plaće, a ujedno se vrši usklađivanje iznosa preferencijalne mjesečne osnovice za obračun doprinosa za ove radnike. Kako je ovo pravo važećim Zakonom do doprinosima isteklo sa 31.12.2022.godine, danas usvojenim zakonom je rok za primjenu ovih preferencijalnih povlastica, produžen do donošenja novog zakona", , saopćeno je iz Udruženja poslodavaca u FBiH.
BHRT 26.01.2023.
Što više prikupljenog novca od poreznih obveznika BiH treba uložiti u razvoj domaće privrede
- Naprimjer, direktni podsticaji privredi za razvoj i povećanje proizvodnje onih proizvoda od čijeg uvoza najviše zavisimo i čija cijena je najviše rasla u prethodnom periodu direktno bi pomogli samim proizvođačima, ali indirektno i dugoročno svima jer bi se povećala zaposlenost i javni prihodi, a cijene bi mogle biti niže za kupce. Drugi način bio bi da se znatno umanje porezi, doprinosi i svi ostali troškovi poslovanja na koje vlasti mogu utjecati, a da se privremeni manjak prihoda pokriva ovim akumuliranim sredstvima dok se pozitivni efekti na razvoj privrede ne odraze u tolikoj mjeri da se i s nižim stopama javni prihodi vrate na raniji nivo i dalje rastu. Treći način bio bi da se sredstva iskoriste za ranije vraćanje javnog duga i time u narednom periodu oslobodi veći dio javnih prihoda za kontinuiranu podršku privredi ili postupno smanjenje poreznih i drugih opterećenja - predlaže Gavran.
FaKTOR 26.01.2023.
348. sjednica Vlade FBiH
Nastavljen rast poreznih prihoda i doprinosa
VLADA FBiH 26.01.2023.
Predstavnički dom PSBiH u utorak raspravlja o akcizama
Ovaj zakonski prijedlog podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva, a maloprodajna cijena dizel goriva bila bi niža za 35 feninga.
AVAZ 26.01.2023.
Vlada donijela odluku: Povećana minimalna plata i penzije u jednom dijelu BiH
Višković napominje da se jedino u Republici Srpskoj na najnižu platu računa minuli rad, pa će pojedinci imati najniža primanja i do 800 KM, u zavisnosti od staža. - Najniža plata u Srpskoj je veća za 110 KM nego u FBiH, dodao je Višković.
OSLOBOĐENJE 26.01.2023.
UPFBiH: Ove mjere u interesu su radnika, države i poslodavaca
''Ove mjere u interesu su radnika, države i poslodavaca, jer omogućavaju povećanje plaća u navedenim proizvodnim granama, a time i povećanje potrošnje, punjenje budžeta i vanbudžetskih fondova i dr. Udruženje najavljuje nastavak aktivnosti na unaprijeđenju poslovnog okruženja, pa time i unaprijeđenju propisa vezanih za doprinose i porez na dohodak, povećanje plata radnicima I osiguranje boljeg standarda stanovnika u FBiH '', navodi se u priopćenju.
BLJESAK.INFO 26.01.2023.
Nenadić o Zakon o doprinosima Federacije: Samo jedan u nizu potrebnih
Direktor Unije poslodavaca Federacije Mario Nenadić naglasio je da je ovo samo jedan od niza zakona koji u konačnici treba olakšati položaj i poslodavaca i sindikata i radnika.
FTV 26.01.2023.
Pogledajte cijene komunalnih taksi u Općini Novi Grad
Pravne osobe za svaku istaknutu firmu, oznaku, obilježje ili natpis na poslovnim prostorijama i objektima, kojima se označava da određena pravna osoba obavlja izvjesnu privrednu djelatnost ili zanimanje obračunava se i naplaćuje godišnja taksa.
AKTA 26.01.2023.
Novi sustav naplate cestarina u RH obuhvatit će i vozače iz BiH
Elektronička naplata cestarine, metoda beskontaktne naplate bez posredovanja blagajnika, čiji se proces naplate cestarine odvija pomoću uređaja ENC smještenog na vjetrobranskom staklu vašeg vozila i antene na naplatnoj stazi, mogla bi uskoro zaživjeti i za vozače iz BiH koji budu putovali u susjednu Republiku Hrvatsku, piše Večernji list BiH.
VEČERNJI 26.01.2023.
UPFBiH: Usvojenim izmjenama Zakona o doprinosima FBiH omogućava se povećanje plaća u niskoakumulativnim granama privrede
“Usvojenim Prijedlogom zakona omogućena je izmjena propisanih uslova za primjenu preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće te niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih zanata. Ovim izmjenama ostavlja se mogućnost isplate većeg iznosa plaća radnicima u ovim granama, sa sadašnjeg iznosa u visini najniže plaće na iznos od 85 posto prosječne neto plaće, a ujedno se vrši usklađivanje iznosa preferencijalne mjesečne osnovice za obračun doprinosa za ove radnike. Kako je ovo pravo važećim Zakonom do doprinosima isteklo sa 31.12. 2022. godine, danas usvojenim zakonom je rok za primjenu ovih preferencijalnih povlastica, produžen do donošenja novog zakona“, navodi se u saopćenju UPFBiH.
AGENCIJA ANADOLIJA 26.01.2023.
Izmjenama Zakona o doprinosima omogućeno povećanje plaća radnicima u rudnicima, tekstilnoj, kožnoj industriji...
Ovim izmjenama ostavlja se mogućnost isplate većeg iznosa plaća radnicima u ovim granama, sa sadašnjeg iznosa u visini najniže plaće na iznos od 85 posto prosječne neto plaće, a ujedno se vrši usklađivanje iznosa preferencijalne mjesečne osnovice za obračun doprinosa za ove radnike.
VEČERNJI 26.01.2023.
Pojeftinilo gorivo na pumpama u FBiH, evo gdje je litar benzina 2,36 KM
Litar dizela u Sarajevu košta od 2,76 do 3,01 KM, a benzina od 2,51 do 2,71 KM.
FOKUS 26.01.2023.
Usvojene izmjene Zakona o doprinosima: Isti stav sindikata i poslodavaca
“Nije ovo ništa novo, ovaj zakon danas je samo produžetak roka iz Člana 1. važećeg zakona, jer znamo da je taj rok istekao sa 31.12. i da bi radnici novu platu za januar ove godine, u februaru primili ne onako kako su je primali do sada, već na svoju štetu. Bez današnjih izmjena poslodavci ne bi bili u prilici da mijenjaju svoje interne odluke, jer se radi o niskoakumulativnim djelatnostima”, pojanio je Nenadić.
N1 26.01.2023.
UPFBiH: Usvojenim izmjenama Zakona o doprinosima FBiH omogućava se povećanje plaća u niskoakumulativnim granama privrede
Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH pozdravlja usvajanje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o doprinosima u FBiH na današnjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.
TUZLANSKI.BA 26.01.2023.
SVE BOLJE I BOLJE: Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u decembru veća za...
Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u decembru prošle godine veća je za 1,6 odsto u odnosu na novembar iste godine, objavio je Federalni zavod za statistiku.
SLOBODNA BOSNA 26.01.2023.
Poslodavci zadovoljni usvajanjem prijedloga izmjena Zakona o doprinosima
Prijedlog izmjena Zakona je usvojen na osnovu inicijative Udruženje poslodavaca u FBiH u okviru prioritetnih aktivnosti UPFBiH, koje su predstavljene i kroz dokument “Šta poslodavci očekuju od vlasti”.
RTV HB 26.01.2023.
Nastavlja se zasjedanje federalnog parlamenta: Budžet za 2023. na klupama
Budžet je veći za 1,1 milijardu KM, u odnosu na prošlogodišnji.
N1 26.01.2023.
Izvoz iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku porastao više od 36 posto
U odnosu na godinu dana ranije izvoz iz BiH u Hrvatsku je tokom 2022. godine porastao je za 36,7 posto, a najviše je isporučeno električne energije. Ukupno je iz BiH na tržište Hrvatske isporučena vrijednost robe iznosila 1,36 milijardi eura.
FAKTOR 25.01.2023.
Potvrđen novi saziv Vijeća ministara BiH
Na današnjoj sjednici zastupnici su potvrdili imenovanje Elmedina Konakovića (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zorana Tegeltije (SNSD) za ministra finansija i trezora, Staše Košarca (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Davora Bunoze (HDZ) za ministra pravde, Edina Forte (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Dubravke Bošnjak (HDZ) za ministricu civilnih poslova, Nenada Nešića (DNS) za ministra sigurnosti, Zukana Heleza (SDP) za ministra odbrane i Sevlida Hurtića (Zeleni BiH) za ministra za ljudska prava i izbjeglice.
FEDERALNA 25.01.2023.
Novalić za BHRT: Minimalna plata može biti i 700 KM, ako se usvoje zakoni o doprinosima koji obaraju opterećenje
"To je povećanje od 53 KM. Ni 200 KM nije neka cifra u današnje vrijeme. Ja sam mnogo puta ponovio da put do rasta plata i do rasta minimalne plate, pa sam čak procijenio da bez problema ona može biti i 700 KM, vodi preko usvajanja zakona o doprinosima i dohotku, koji obaraju opterećenje. Ako usvojimo zakone gdje opterećenje nije više 70 posto nego 50 posto, logično je da će i minimalna plata moći biti ne 600 KM, nego 700 ili 750 KM. Znači, prvo ta dva zakona, a onda može sve ostalo. Znate li na šta bi se svelo da mi sada dignemo na 700 KM? Samo bi Federacija BiH kroz povećanje obaveza dobila 120 miliona KM, a mi ih više iz tog izvora ne želimo. Ne želimo iz privrede uzimati novac koji treba da ide u povećanje plata", rekao je Novalić, dodavši da je zahtjev sindikata da iznos minimalne plate bude 1000 KM trenutno nerealan.
BHRT 25.01.2023.
Donosimo detalje prijedloga da Kanton Sarajevo dobije preduzeće za proizvodnju struje
"Za kompanije, kao i za građane, ovo znači i veću pristupačnost i dostupnost električne energije kao ključnog proizvoda u svim privrednim aktivnostima i samom životu", dodaje.
KLIX 25.01.2023.
Ajdinović: U 2022. godini više od 157.000 inspekcijskih nadzora
Tako su, inspektori Federalnog rudarsko, termo i elektro-energetskog inspektorata izvršili ukupno 1.057 redovnih inspekcijskih nadzora, izdali 22 prekršajna naloga u iznosu od 69.702 KM. Naplaćeno je federalnih taksi u iznosu od 7.543 KM, a ukupni direktni finansijski efekti rada inspektorata iznose 77.245 KM.
DNEVNI.BA 25.01.2023.