Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Još čekaju na ukidanje taksi: Bh. privrednici spremni su ponovo izvoziti na Kosovo, ali...
- Nismo već neko vrijeme komunicirali sa kupcima s Kosova, tako da ne znamo kakva je trenutno situacija, a već nešto više od dva mjeseca nismo izvozili na Kosovo. Ono što je bila sreća za nas jeste da su te takse uvedene na kraju godine, posljednja dva mjeseca, do kada smo mi već dobar dio dogovorenih količina bili isporučili, ali i ovako smo imali velike štete od 200 do 300 hiljada KM, kazao nam je Adin Fakić, direktor sarajevske mljekare Milkos.
OSLOBOĐENJE 17.01.2019.
Ukidanjem brojnih nameta do većih plaća radnicima
Koliko je zaista naknada koje građani u Federaciji BiH plaćaju, najbolje pokazuje Registar Federalnog ministarstva finansija u kojem je pobrojano oko 3.000 raznoraznih parafiskalnih nameta. U Centrima civilnih inicijativa (CCI) izračunali su ranije da fiskalni i parafiskalni nameti privredu u BiH godišnje koštaju između 500 miliona i milijardu KM. Na jednu zarađenu marku privrednik državi mora dati 70 feninga za poreze i dodatnih od 10 do 20 feninga kroz parafiskalne namete.
AVAZ 20.01.2019.
Zdenko Klepić predsjednik NO Aluminija
- Većinom glasova nazočnih dioničara na Skupštini, u NO su imenovani: u ime državnoga kapitala Vlade FBiH dr. sc. Zdenko Klepić, Igor Planinić i Vedran Smiljanić, u ime Vlade RH Ile Baković te u ime malih dioničara Željko Damjanović, Željko Filipović i Samir Anić, saopćili su iz Aluminija.
OSLOBOĐENJE 18.01.2019.
PDV prijave u BiH podnosit će se i putem mobilnog telefona
Uprava za indirektno oprezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH) omogućila je obveznicima indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini da PDV prijavu podnesu na bilo kojem mjestu, uz internet vezu, a u narednom periodu bit će omogućeno da to urade i putem mobilnog telefona – najavila je pomoćnica direktora UIO u Sektoru za informacione tehnologije Svjetlana Perković.
FAKTOR 19.01.2019.
Besplatno učešće kompanija iz BiH na poslovnom forumu u Milanu
Ambasada Italije u Sarajevu najavila je da će kompanije iz Bosne i Hercegovine moći besplatno učestvovati na Poslovnom forumu "Connext", koji će se održati u Milanu 7. i 8. februara.
AKTA 19.01.2019.
Bh. firme dogovaraju poslove od milion eura
Bh. izlagači koji učestvuju na sajmu interijera i namještaja imm cologne 2019 u Kelnu, i ove godine imaju zapažen nastup i ostvaruju odlične rezultate. U prva četiri dana sajma ostvareno je preko 170 kontakata, više od 1.000. 000 eura vrijednosti zahtjeva za ponudama i 25.000 eura vrijednosti narudžbi.
BIZNIS INFO 19.01.2019.
Privrednici u BiH apeluju - Smanjite poreze da radnicima povećamo plate
- Mi, nažalost, imamo ove programe na četiri godine, sve je nekako na te kratke rokove. Morat ćemo naći snage i energije da se svi okrenemo dugoročnim programima u razvoju, i industrije, i školstva i zdravstva, infrastrukture i svega što nam je potrebno - ističe predsjednik Udruženja privrednika u Gračanici, Sead Jahić.
EKAPIJA 21.01.2019.
Pilav: Nezamislivo je to što odbijamo terapiju, a dijagnosticiran nam je teški karcinom
Ljudi su najveći resurs Bosne i Hercegovine. U posljednje tri godine 130.000 ih je napustilo ovu zemlju. Da bi spriječili odlazak mladih potrebne su nam radikalne ekonomske reforme i ukoliko to ne učinimo, BiH će za samo četiri godine biti zemlja penzionera. Naše društvo boluje od teškog karcinoma, a on se ne može liječiti aspirinima, niti bijelim lukom. Potrebna nam je radikalna terapija, tj. prava ekonomska reforma, poručio je i razgovoru za Anadolu Agency (AA) uspješni bh. privrednik i ekonomista Muhamed Pilav.
FOKUS 19.01.2019.