Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
BiH do kraja godina ulazi u “Mali Šengen”
Prema njegovim riječima, “Mali Šengen” će regulisati kretanje ljudi, robe, kapitala, usluga između pojedinih zemalja, a sve što bude potrebno bit će regulisano kroz međusobne sporazume.
BIZNIS INFO 28.09.2020.
Moguć izvoz drveta iz BiH u Dansku - Upućen poziv firmama koje obrađuju bagrem
Ambasadi Bosne i Hercegovine u Kopenhagenu se obratio predstavnik danske kompanije za trgovinu drvetom Thorlund Skou A/S iz Bjerringbroa Mads Hedegaard, te zatražio informaciju o kompanijama iz Bosne i Hercegovine koje obrađuju drvo bagrem (Robinia pseudoacacia). Navedena je mogućnost uvoza ove vrste drveta iz Bosne i Hercegovine u Kraljevinu Dansku.
EKAPIJA 28.09.2020.
"Mali Šengen" - prilika ili zamjena za EU
"Ja mislim da je to za dobre firme, dobre privrednike velika šansa, tu vam se sada otvaraju jako velike mogućnosti imate puno veće tržište, naravno onaj koji je svoju firmu postavio da bude tržišno orjentisana, njemu će to sigurno dobro doći", rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH
N1 28.09.2020.
TURIZAM JE ZAKOPAN U ZEMLJU: STRUČNJACI ZA HAYAT GOVORE KOLIKO JE KORONA UTJECALA NA EKONOMIJU
Gostovanje predsjednika UPFBiH Adnana Smailbegovića na emisiji Hayata o uticaju koronavirusa na ekonomiju.
HAYAT 28.09.2020.
U FBiH smanjena bruto proizvodnja struje
Bruto proizvodnja električne energije u FBiH u augustu 2020. godine iznosila je 613 GWh, dok je u istom mjesecu 2019. godine zabilježeno 790 GWh.
BIZNIS.BA 28.09.2020.
Bajić: Sarajevski aerodrom od marta bilježi smanjenje obima putnika od 90 posto
- Avioindustrija je jedna od privrednih grana koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa. I Međunarodni aerodrom Sarajevo u ovom trenutku dijeli sudbinu brojnih drugih aerodroma širom svijeta - naveo je Bajić.
FAKTOR 26.09.2020.
Direktna strana ulaganja tokom 2019. iznosila 699 mil KM
U saopštenju se napominje da su manji prilivi investicija u odnosu na 2018. godinu koji su, prema revidiranim podacima iznosili 952 mil KM, uzrokovani, između ostalog, povećanom isplatom dividendi u posljednjem kvartalu 2019. godine, kao i preuzimanjem preduzeća u stranom vlasništvu od preduzeća u domaćem vlasništvu.
EKAPIJA 26.09.2020.
Pala dobit banaka u Federaciji, skuplji krediti građanima
Ukupan iznos kreditnih obaveza za pravna lica po kojima je odobren moratorij/posebne mjere je dvije milijarde KM, što je 25,3 posto kreditnog portfolia pravnih lica.
AVAZ 28.09.2020.
Prilog: Produktivni potencijal mladih u BiH neiskorišten, uložiti više u školstvo
“Veliki je broj neprofitnih zanimanja, kako sa SSS tako I sa visokom. To su kadrovi koji su se, bez sluha za zapošljavanje u proizvodnom sektoru, školovali na način na koji je to njima bilo odgovarajuće. Posljedice su, nažalost, vrlo teške, skupe i, što je najgore, te posljedice će biti dugoročne”, kaže član Upravnog odbora Udruge poslodavaca FBiH Kemal Čolak.
BHRT
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od dva posto zbog slabljenja potražnje
"Sve većih broj zaraženih virusom, ponovno uvođenje ograničenja, usporavanje gospodarskog oporavka i zastoj u pregovorima o poticajima u SAD-u zakočili su krhki oporavak potražnje za gorivima", kaže Stephen Brennock iz PVM-a, prenosi SEEbiz.
N1 28.09.2020,
Općino Novo Sarajevo izdvojila 500.000 KM za finansiranje plata za april i maj
Pravo na dodjelu navedenih sredstava ostvarilo je 375 poslovnih subjekata, za šta je Općina Novo Sarajevo izdvojila oko 500.000 KM.
KLIX 25.09.2020.
Stavovi Vlade TK i poslodavaca nikad nisu bili bliži
Naime, na današnjem sastanku sa predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH, grupacije sa Tuzlanskog kantona, sa delegacijom Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Denijal Tulumović razgovarano je o načinima na koje Vlada može utjecati na stvaranje kvalitetnijeg poslovnog ambijenta. Prije svega to se odnosi na smanjivanje parafiskalnih nameta kao što su naknade za općekorisne funkcije šuma, naknade za turističke zajednice i komunalne naknade, ali i izmjene federalnog Zakona o zdravstvenoj zaštiti čime bi se omogućilo da Zavod zdravstvenog osiguranja, u slučaju bolovanja zbog povrede na radu, preuzme plaćanje iznosa naknade radniku nakon 15 dana, umjesto trenutnog stanja kada Zavod brigu o naknadama preuzima nakon 42 dana bolovanja.
AKTA 25.09.2020.
Subvencioniranje doprinosa: Evo kako su nastale razlike u pojedinim iznosima
"Razlike koje se pojavljuju kod pojedinih poreznih obveznika su nastale zbog toga što su podnosioci zahtjeva za subvenciju u zahtjevu isključili određen broj radnika, (npr.refundacija od drugog organa) ili su im obračunali manji iznos doprinosa, dok je Porezna uprava u skladu sa Zakonom odobravala subvencionirane doprinose po propisanim obrascima (MIP-1023 i 2002) i za te radnike, obzirom da Zakon ne propisuje ograničenja u tim slučajevima", pojašnjeno je za Akta.ba.
AKTA 25.09.2020.
237. sjednica Vlade Federacije BiH
ZA MJERE UBLAŽAVANJA EKONOMSKIH POSLJEDICA PANDEMIJE JOŠ 100 MILIONA KM; GARANCIJSKOM FONDU DODATNIH 20 MILIONA KM; INICIJATIVA ZA PROJEKT HITNE PODRŠKE FIRMAMA U BiH; OSTVARENJE PRIHODA U OSMOM MJESECU 2020. GODINE
VLADA FBiH 24.09.2020.
Fadil Novalić, premijer FBiH, za „Avaz“: Spreman paket pomoći od 440 miliona maraka
- Stoga očekujemo usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu i drugih akata koji uređuju ovu oblast kako bismo stvorili neophodne pretpostavke, ali i kako ove aktivnosti ne bi rezultirale tužbama i dodatnim troškovima - ističe.
AVAZ 25.09.2020.
Vlada HNK-a osigurala financijsku potporu za 2000 gospodarskih subjekata
"Vlada je također potpisala Protokol o suradnji s Razvojnom bankom FBiH, kojim će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 maraka uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci, za što će fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćati Vlada. Isto tako, Vlada je zadržala poticajnu politiku u strateškim granama gospodarstva, a u poljoprivredi je u ovoj godini dvostruko povećala poticaje i potpore", kazao je Herceg.
VIJESTI.BA 24.09.2020.
Značajan rast prihoda Mercator grupe uprkos pandemiji
Izuzetne rezultate ostvario je Mercator - BH, d. o. o., tako što je povećao prihode u osnovnoj djelatnosti trgovine na malo za 9,2% u odnosu na isti period prošle godine, što je najbolji rezultat u regiji.
N1 24.09.2020.
MMF: Za oporavak potrebne godine
Kriza izazvana pandemijom korona virusa traje duže nego što se očekivalo i pojedinim zemljama bit će potrebne godine prije nego njihove ekonomije ponovo počnu rasti, izjavio je prvi zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džefri Okamoto.
BIZNIS INFO 24.09.2020.
Makrofinansijska podrška za BiH od EU nije još realizovana
"EU podržava regionalnu ekonomsku integraciju, kako god se nazivala. Bitna je suština, a to su elementi za zajedničko tržište. Ne govorimo samo o slobodi kretanja ljudi, već i kapitala, usluga i robe. Bila bi prava odluka da BiH postane dio ove inicijative", istakao je Satler.
AKTA 24.09.2020.
Liste poslodavaca i kandidata po Javnom pozivu za učešće u IX Program sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja
Liste poslodavaca i kandidata po Javnom pozivu za učešće u IX Program sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa/volonterskog staža boraca i članova njihovih porodica od 28.8.2020. godine:
VLADA TK 24.09.2020.