Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
BBI banka i Općina Stari Grad: Povoljna finansijska linija
Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo potpisali su danas ugovor o uspostavljanju povoljne finansijske linije za privredne subjekte sa područja Općine.
N1 17.05.2018.
Prilog: Traže povlačenje pravilnika - pogoduje stranim trgovcima
Bh. proizvođači uniformi traže da se Pravilnik o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH izmijeni, te da i njima bude omogućeno da prave uniforme za policijska tijela. Amir Međić, predsjednik Udruženja tekstila, obuće i kože, koje je i dalo podršku ovim proizvođačima, podsjetio je kako je Pravilnik donesen, ali još nije objavljen što daje prostora da se naprave neke izmjene u njemu.
FTV, emisija Federacija danas, 17.05.2018.
Krediti privredi prestižu kredite stanovništvu
Iznos kredita koje banke u Federaciji BiH daju kompanijama već ove godine bi mogao premašiti iznos koji daju stanovništvu, čime bi se ovaj odnos konačno promijenio u korist privrede, odnosno razvoja, naspram lične potrošnje.
BIZNIS INFO 17.05.2018.
Firme iz BiH pozvane na sajam namještaja u Zagrebu u oktobru - Prijave slati do 1. jula
Biće održan međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, kao i međunarodni bijenalni sajam materijala i tehnologija za drvnu industriju.
EKAPIJA 17.05.2018.
Bingo otvara novi hipermarket u Šamcu na površini od 14.000 m2
"Zatvorili smo supermarket koji smo otvorili 2011. godine, te smo spram potreba lokalnog ali stanovništva iz susjedne Hrvatske, sagradili novi, veliki centar sa bogatom ponudom artikala prehrane i neprehrane", ističu iz kompanije Bingo.
AKTA 17.05.2018.
Prihodi kompanije Bingo u 2017. godini prešli milijardu KM, Konzum pao za 29 posto
Prema izvještajima tri najveća trgovačka lanca u Bosni i Hercegovini o poslovanju za 2017. godinu, prihodi kompanije Bingo prešli su milijardu KM, dok su Konzumovi pali za 29 posto u odnosu na 2016. Samo je Bingo zabilježio pozitivnu operativnu dobit, dok su Mercator i Konzum godinu završili u milionskim minusima.
KLIX 17.05.2018.
Sletio prvi avion: Profunkcionisala aviolinija Dusseldorf - Mostar
Direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić kazao je na konferenciji za novinare kako je nakon redovne linije Croatia Airlinesa na relaciji Zagreb – Mostar danas uspostavljena dugonajavljivana i dugoočekivana linija iz Dusseldorfa.
FAKTOR 16.05.2018.
Prosječna neto plata u FBiH u martu 881 KM
Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za mart 2018. godine u FBiH iznosila je 881 KM i nominalno je viša za 3,4 posto, a realno za 3,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.
OSLOBOĐENJE 16.05.2018.
Monetarni sistem u BiH nema alternativu - Poslodavci apeluju na Centralnu banku da izdaje obveznice radi investiranja u privredu
- CBBiH bi mogla i trebala izdati državne obveznice, ali samo i isključivo s ciljem razvoja, ulaganja u infrastrukturne i energetske projekte, a ne za krpljenje budžetskih deficita kao što je za sada slučaj - naglasio je Pandurević.
EKAPIJA 16.05.2018.
60 mjeseci garantni rok na proizvode Made in GRIZELJ
"Naše nove napredene eko procesne-tehnologije i tehnike zadovoljavaju EU direktive i norme sa gledišta efikasnosti, funkcionalnosti, sigurnosti kroz održivi razvoj sa nula otpada", komentira Tomislav Grizelj, erudit okoliša.
AKTA 17.05.2018.
Preporuka za povećanje minimalnih plaća u realnom sektoru
Preporučuje se poslodavcima da, u skladu sa finansijskim mogućnostima, sagledaju mogućnosti i način da se minimalne plaće zaposlenika u realnom sektoru podignu na viši nivo, savjetodavni je zaključak sa jučer (15. maj) održane sjednice Ekonomsko - socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona. Naime, između ostalih tačaka o kojima se raspravljalo Ekonomsko - socijalno vijeće, tripartetno partnersko tijelo kojeg čine predstavnici poslodavaca, sindikata i Vlade, razmatrana je problematika u vezi sa minimalnim plaćama u realnom sektoru u Tuzlanskom kantonu.
AKTA 16.05.2018.
Konzum tvrdi da u BiH posluje bolje od plana
Sarajevski kiseljak, još jedna bh. firma u sastavu Agrokora, u prva tri mjeseca 2018. ostvarila je prihode od oko 16 miliona KM, a ističe se da je "zbog loših vremenskih prilika, ostvareni prihod od prodaje u martu na domaćem i inostranom tržištu (posebno Hrvatska) značajno niži od plana".
FAKTOR 16.05.2018.
Sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH i Privredne komore FBiH
U prostorijama Privredne/gospodarske komore FBiH 16. maja 2018. godine održan je sastanak predsjednika Privredne komore Federacije BiH, Mirsada Jašarspahića i saradnika, sa predsjednikom Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnanom Smailbegovićem i direktorom Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mladenom Pandurevićem.
ZOS RADIO 16.05.2018.
Finance and Business Summit: Uspjesi domaćih privrednika u BiH ne poštuju se dovoljno
Sanel Kusturica, predsjednik uprave Sparkasse bank BH, istakao je kako je za bolje poslovanje i bankarskog sektora i razvoja privrede neophodno da dijalog između poslodavaca i bankara bude bolji, te kako je problem bankarima u BiH nepostojanje jedinstvene uplatnice, kao i zakona o elektronskom potpisu.
OSLOBOĐENJE 15.05.2018.
Udruženje poslodavaca FBiH održalo panel ‘Pokrenimo privredu zajedno’
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine održalo je panel diskusiju pod nazivom „Pokrenimo privredu zajedno“, tema panela bila je „Kako finansijske institucije trebaju podržati poslovanje, iskustva privrednika u BiH“ u okviru prvog Finansijsko-poslovnog samita koji je danas održan u Sarajevu.
MOJ PORTAL 15.05.2018.
Oštre reakcije Obrtničke komore FBiH: Ne prihvatamo ponuđeni Prijedlog Zakona o obrtu
- Prijedlozi, sugestije i primjedbe OK FBiH u najvećoj mjeri nisu usvojene od strane predlagatelja Zakona, što je glavni razlog da sva udruženja obrtnika, kantonalne komore i OK FBiH ne mogu i neće prihvatiti ovakav Prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, saopćeno je iz Obrtničke komore FBiH.
OSLOBOĐENJE 15.05.2018.
Udruženje poslodavaca FBiH održalo panel “Pokrenimo privredu zajedno”
Zajednički zaključak učesnika je da Razvojna banka treba privredi FBiH, ali nikako kao profitna institucija nego kao institucija koja će, osim ulaganja u infrastrukturu, socijalne i ekološke projekte, imati i neku vrstu risk fonda namijenjenog privredi, kao i dio sredstava namijenjenih za start up preduzeća.
BHT 15.05.2018.
Njemački investitori su stalno prisutni u regiji sa skoro 200 kompanija
"U BiH sa ne tako velikom investicijom vrlo lako možete postati lider na tržištu, odnosno imati udio na tržištu u iznosu od 20 do 30 posto. I tada se nalazimo u segmentu gdje investicija postaje interesantna. Ako posmatramo njemačke investicije u BiH, a Njemačka spada u top 10 investitora, onda dobijamo upravo takvu sliku", kazao je za poslovni portal Akta.ba Sven Thorsten Potthoff novi direktor Njemačke vanjskotrgovinske komore (AHK) za područje BiH i Hrvatske.
AKTA 15.05.2018.
Kakanj: Održana 25. sjednica Poslovnog savjeta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu
Ipak, direktor tvornice iz Kaknja upozorio je na mali udio direktnih stranih ulaganja u BDP-u BiH, ali i nedostatke koji ozbiljno prijete ekonomiji naše zemlje. To su politčka nestabilnost, trgovinski deficit, nelikvidnost, visok nivo korupcije, porezni dug javnih kompanija, visoka stopa nezaposlenosti (naročito među mladima), odliv mozgova, niska kupovna moć, neefikasna i skupa birokratija...
RADIO SARAJEVO 16.05.2018.
Mladi gotovo nezainteresovani za zanate, a potražnja za zanatlijama sve veća
Mladi iz Bosne i Hercegovine svake godine sve više upisuju gimnazije i druge škole četvrtog stepena. Interesa za izučavanje zanata gotovo da nema, iako je sve veća potražnja za zanatlijama. Nositelji obrazovanja u BiH tvrde da su upisne politike u srednje škole usklađene s potrebama tržišta rada, ali mladi nemaju interesa za deficitarna zanimanja.
KLIX 16.05.2018.