Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
UPFBIH Press Clipping - 16.01.2018. godine
PUFBiH upozorila na nedovoljnu kontrolu državne granice: Gubimo milijarde KM zbog neoporezivanja uvezene robe!
- Ova razlika ukazuje na to da su direktno oštećeni budžeti naše države, te da porezne uprave ne oporezuju robu na granici na pravi način. Najviše od svega ispštaju socijalni fondovi, koji su među najnestabilnijima u našoj državi. Mislim da se ovdje radi o selektivnom pristupu pri oporezivanju i ovo su rezultati toga. Dakle ne mislim da se u ovoj količini roba krijumčari u BiH, već se roba ne oporezuje u onim količinama u kojima se uvozi – smatra Čavalić.
AVAZ 15.01.2018.
Budžet FBiH u ovoj, a zakon o PIO u narednoj sedmici
Za narednu sedmicu oba doma bi trebala raspravljati i usvajati novi zakon o PIO i izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima i to: Predstavnički u utorak, a Dom naroda u četvrtak.
OSLOBOĐENJE 16.01.2018.
Osam bh. kompanija na sajmu namještaja u Kölnu
- Na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine na sajmu IMM Cologne 2018, svoje izvozne kolekcije namještaja predstavlja osam bh. firmi i to Boksit a.d. Milići, EMA Konjuh International d.o.o. - Sarajevo/ Teslić, FEF Export Import d.o.o. - Sarajevo, H.M.M. d.o.o. - Gradačac, Lignacon d.o.o. - Teslić, MALAK JANJ d.o.o. - Donji Vakuf, Solidwood d.o.o. - Gradačac i WoodLaB d.o.o. Sarajevo
OSLOBOĐENJE 15.01.2018.
Ekonomija BiH raste, ali ne i životni standard
On procjenjuje da je ekonomski rast BiH u 2017. iznosio 3 posto, što je isti nivo u odnosu na prethodne dvije godine, ali nije dao procjenu za 2018. – Sa tom stopom rasta ne možemo očekivati značajnije promjene u životnom standardu. Trebamo značajniji rast od 5 posto u dužem periodu, rekao je Softić za britansku agenciju.
BIZNIS INFO 15.01.2018.
Preduzeća u BiH jedina u regionu plaćaju porez prije nego naplate posao
Privrednici u BiH primorani su da unaprijed plate PDV i u slučajevima kada nisu naplatili neki posao, što im i dalje stvara velike probleme, a neke dovodi u težak finansijski položaj.
AKTA 16.01.2018.
Kompanije iz Belgije i Holandije traže partnere u BiH - Fokus na proizvodnji specijalnih konstrukcija i kontejnera za otpad
Privrednoj komori Federacije BiH obratila se kompanija The Grab Specialist (TGS) iz Holandije, koja se bavi projektiranjem i proizvodnjom specijalnih konstrukcija i kašika/hvataljki za različite materijale i otpad.
EKAPIJA 15.01.2018.
Goraždansku kompaniju Bekto Precisa preuzima njemačka EMKA
Kako Klix.ba nezvanično saznaje, njemačka kompanija EMKA, koja u BiH ima ispostavu u Goraždu, gdje posluje pod nazivom EMKA Bosnia, nedavno je dogovorila preuzimanje goraždanske kompanije Bekto Precisa.
KLIX 15.01.2018.
Centrotrans obilježio Dan vozača i automehaničara
Uprava Centrotrans Eurolinesa i ove godine nagradila je vozača i automehaničara godine, a koji su svojim radom i odnosom prema putnicima zaslužili da ponesu epitet najboljih u Centrotransu.
RADIO SARAJEVO 15.01.2018.
Nastavak procesa regulatornih reformi od ključnog značaja za privlačenje investicija
Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je u sаrаdnji sa implementatorima Projekta LIFE, Britanskom аmbаsadоm i Međunarodnom finansijskom korporacijom - IFC, članicom Grupacije Svјеtskе bаnkе, organiziralo konferenciju pod nazivom „Rеgulаtоrna rеfоrma i njena implementacija na lokalnom (općinskom) nivou“. Tokom konferencije su predstavnici općina i gradova iz Federacije BiH imali priliku razmijeniti znanja, te u aktivnoj diskusiji tražiti rješenja za praktična pitanja i izazove s kojima se njihove lokalne zajednice suočavaju u procesu provođenja regulatornih reformi u cilju ubrzavanja ekonomskog razvoja zemlje i privlačenja investicija.
VLADA FBiH 15.01.2018.
UPFBIH Press Clipping - 15.01.2018. godine
Savez samostalnih sindikata BiH traži: Minimalac povećati za 217 maraka
Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže da ne može komentirati zahtjev Sindikata i tvrdi da je Opći kolektivni ugovor u fazi pregovaranja te se najniža satnica njime definira, pa da nije jasno zašto Sindikat sada istupa s ovim.
AVAZ 14.01.2018.
Strabagu isplaćena 940.068,03 eura
- Preostali dio obaveze koji treba isplatiti iznosi 361.685,61 euro i odnosi se na pravne i druge troškove tužioca koje je avansno uplatio na ime troškova Tribunala i SSA, ističu iz Ministarstva finansija.
OSLOBOĐENJE 15.01.2018.
Prilog: Prinudnim putem naplaćeno samo 170 miliona poreskih dugova
“Jedan dio duga koji će se otpisati, dio duga da se zamrzne, da se taj dug plati u narednih 5 godina u nekim ratama, uz obavezu uplate nekih do 10% duga kao znak dobre volje da će zaista ući u taj reprogram. Alternativa tome je da se ide u stečajni postupak, ali ne možete ga uvijek provesti - npr. protiv nekog doma zdravlja, općine ili MUP-a”, objašnjava Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH
FTV, Dnevnik 2, 13.01.2018.
Sindikat bira novog šefa: Saznajemo ko će vjerovatno naslijediti Bajramovića
Time će završiti višegodišnji mandat trenutnog predsjednika Ismeta Bajramovića kojeg će na toj funkciji, kako saznaje Faktor, najvjerovatnije zamijeniti Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.
FAKTOR 12.01.2018.
Prilog: Porezni obveznici moraju platiti obuku za novi sistem naplate
U fokusu nezadovoljstva bosanskohercegovačkih poslodavaca godinama su komplikovane administrativne procedure, koje guše razvoj preduzeća i umanjuju šanse za investicije. Na tom polju ima pomaka, pa je tako Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine ponudila i modernizovani sistem naplate poreza. Ali, ovaj projekt, iako na korak do početka realizacije, nisu zaobišle nelogičnosti.
AJB 13.01.2018.
Smailbegović: Vlast je nemoćna da rješava ekonomske probleme​
"Umjesto da sistemski rješavaju problem dugova javnih preduzeća, Milićevićeva i aktuelna vlast svijetla obraza najavljuju da neće raditi ništa da se postojeći problemi otklone, čineći pri tome medvjeđu uslugu radnicima ovih preduzeća, kojima se umjesto redovnih plata, zdravstvenog i penzionog osiguranja kao perspektiva, nude štrajkovi, blokade saobraćajnica, štrajkovi glađu", navodi se u pismu.
AKTA 13.01.2018.
Lukavački GIKIL po izvozu prvi u TK, četvrti u BiH
– Sve ovo dokazuje opredjeljenost GIKIL-a da dodatno potvrđuje veličinu i potencijale našeg giganta, te težnju za širenjem na međunarodnom tržištu i poslovanje po uzoru na svjetski priznate kompanije – dodao je Ganguly.
FOKUS 12.01.2018.
Dualnim obrazovanjem do smanjena odliva mozgova iz BiH
Zaključeno je da je ključ za ostanak mladih ljudi reforma obrazovnog sistema, uvođenje praktične nastave, kreiranja stručnih studija, te studija dualnog obrazovanja, ostvarenje dugoročne saradnje privatnog i obrazovnog sektora te uključivanje privrednika u kreiranje nastavnih planova i programa kako bi se kadar obrazovao u skladu sa njihovim potrebama te kako bi se studenti specijalizirali za rad u određenoj struci. Također je naglašena važnost podizanja svijesti šire javnosti o ovom problemu.
AKZTA 13.01.2018.
Ministrica reže granu na kojoj i sama sjedi
Takav odnos je rezanje grane na kojoj sjedite. Vi sektoru koji vam donosi novu vrijednost i koji, na kraju krajeva, finansira taj javni sektor, donosite svakodnevno nova opterećenja, dok javnom sektoru gledate kroz prste za sve ono što nezakonito radi, kaže za Oslobođenje Čengić, te dodaje da samo u našoj zemlji ministri misle da je njihova dužnost da krše zakone kada su u pitanju javna preduzeća.
OSLOBOĐENJE 12.01.2018.
Smailbegović: Ministrica Milićević ohrabruje dužnike da nastave gomilati dugove
I ne samo to, ovom izjavom se ohrabruju dužnici da nastave gomilati dug prema budžetima u BiH, slabeći ionako lošu finansijsku situaciju u našoj zemlji. Direktna posljedica ovakvih politika koje se provode posljednjih dvadesetak godina su svakodnevni štrajkovi radnika javnih preduzeća dužnika, koji blokadama saobraćajnica i štrajkovima glađu pokušavaju ostvariti svoja prava na liječenje, zasluženu penziju, zarađenu plaću...
PATRIJA 12.01.2018.
Unija udruženja poslodavaca RS: Ne otimamo od radnika nego se borimo da zarade veće plate
Smanjenje oporezivanja rada zajednički je interes i radnika i poslodavaca, kako bi se zaustavio odliv radne snage iz RS, poručili su poslodavci.
BLIC 13.01.2018.
Neprihvatljiva izjava ministrice Miličević da ne bi mogla tražiti prinudnu naplatu duga javnih preduzeća
I jedino rješenje koje ministrica finansija može ponuditi su nova zaduživanja kod međunarodnih finansijskih institucija, opet na teret onih koji redovno plaćaju poreze i doprinose. Nema planova revitalizaciju javnih preduzeća dužnika, nema najava pokretanja istraga o prethodnim i aktulenim upravama ovakvih preduzeća koji su svojom nesposobnošću dovele javne kompanije u propast, sa milionskim dugovima, a njihove uposlenike u situaciju da se ne mogu liječiti ili otići u zasluženu penziju.
NOVO VRIJEME 15.01.2018.
Brčko i dalje bez kolektivnog ugovora
“Mi znamo, a mislim i da sam naglašavao nekoliko puta da su u toku izmjene i dopune Zakona o radu Brčko distrikta i formirano je radno tijelo koje radi na tome, ja mislim da je to dobrim dijelom već pripremljeno kada su u pitanju dopune Zakona iz kojega i proizilazi donošenje općeg kolektivnog ugovora, grantskog kolektivnog ugovora i mislim da to nije problem kada su u pitanju sami poslodavci što se tiče donošenja općeg kolektivnog ugovora” rekao je Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikt BiH.
BDC TV 12.01.2018.
UPFBIH Press Clipping - 12.01.2018. godine
Prilog: PUFBiH u 2017. naplatila više od četiri milijarde javnih prihoda
Poreska uprava Federacije BiH prezentovala je najznačajnije aktivnosti i rezultate rada u prethodnoj godini, gdje su se dotakli naplate javnih prihoda, rada poreznih ispostava, stanja duga, sive ekonomije i mehanizama koji su neophodni za redigovanje nepravilnosti u ovim oblastima.
FTV, Dnevnik 2, 11.01.2018.
Prilog: Bajramović: Sindikat ne prihvata novi zakon o PIO-u
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) uputio je set amandmana federalnom premijeru Fadilu Novaliću i Vladi Federacije BiH povodom Prijedloga zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH, koji je, po riječima predsjednika SSSBiH Ismeta Bajramovića, za njih neprihvatljiv.
FTV, Dnevnik 2, 11.01.2018.
134. sjednica Vlade Federacije BiH
PRIHVAĆENA INFORMACIJA O STANJU U ŽELJEZARI „ZENICA“; Vlada FBiH danas je razriješila dužnosti Zijada Krnjića direktora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, zaključno sa 26.1.2018. godine, zbog isteka mandata i ponovno ga privremeno imenovala na ovu dužnost, na period od tri mjeseca, odnosno do okončanja konkursne procedure.
VLADA FBiH 11.01.2018.
Prevent opremio kuhinju zeničkim mališanima
- Ovaj put smo se odlučili da pomognemo JU Dom-porodica, zato što znamo da su ovdje djeca bez roditeljskog staranja. Želimo da život u ovom domu učinimo sigurnijim, bezbjednijim i ljepšim. Nije prvi put da pomažemo Dom-porodici, ovo je samo nastavak jedne pozitivne priče. Prevent Zenica ovaj put se odlučio da opremi klub, donira stolove i stolice, te kuhinju JU Dom porodica. Nadamo se da će ovo biti od velike koristi djeci, rekao je Skejić.
OSLOBOĐENJE 11.01.2018.
Rast svih ekonomskih parametara u BiH
Značajniji doprinos rastu BDP-a, nakon dužeg vremena, ostvaren je u domenu investicija, uz rast privatne potrošnje i pozitivni vanjskotrgovinski bilans, dok je javna potrošnja stagnirala.
N1 11.01.2018.
Rapa poručio Bajramoviću: Sramno je da sindikalni čelnik štiti privilegirane slojeve društva!
Iz svega proističe da je upravo gospodin Bajramović protiv socijalno pravednijeg zakona. - Njegova funkcija i zadatak je bila da se bori da radnici imaju veće plate, posebno radnici u realnom sektoru, čime bi automatski imali i veće penzije, te da se bori da se doprinosi uplaćaju na puni iznos penzija, i to bi bio njegov pravi angažman - dodao je Rapa.
AVAZ 11.01.2018.
Prevent traži još 45 radnika
– Proizvodimo namještaj za vodeći svjetski brend u oblasti namještaja IKEA. U Visokom, u proizvodnji namještaja Prevent Interior d.o.o. raspisuje interno ili eksterno, oglas za više radnih mjesta proizvodnih radnika, navodi se u oglasu.
BIZNIS INFO 11.01.2018.
Obilježen 30. rođendan Relax Toursa i 2. rođendan Pino Nature Hotela
U ugodnoj i opuštenoj atmosferi prisutnima su se obratili osnivač Relax Tours-a Tarik Jašarević kao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka govoreći o uticaju Relax Tours-a kao i Pino Nature Hotela na razvoj receptivnog turizma kako u Sarajevu tako i u BIH, te skorom otvaranju Trebevićke žičare.
AKTA 11.01.2018.
Četiri slobodne zone izvezle više od pola milijarde maraka
Prema izvješću koje je objavilo Ministarstvo trgovine Federacije BiH, jasno se vidi kako su slobodne zone jedan od pokretača domaće ekonomije, osobito kada se govori o Visokom. Naime, ukupna vrijednost proizvedene robe u ove četiri zone je 557,6 milijuna maraka. Od ovoga iznosa čak 514 milijuna maraka odnosi se na vrijednost robe koja je proizvedena u BiH i izvezena u strane zemlje.
VEČERNJI 12.01.2018.
Agrokor: Konzum se ne povlači s tržišta u BiH, prisutni su pozitivni efekti poslovanja
Nadalje su napomenuli da su već prisutni i pozitivni efekti poslovnog repozicioniranja Konzuma BiH, s fokusom na još povoljnije cijene i dostupnu kupovinu u susjedstvu u manjim formatima.
KLIX 11.01.2018.
Ovo su najuspješnije bh. firme u javnim nabavkama za 2017. godinu
Listu predvodi kompanija Interpromet d.o.o. iz Novog Grada sa 697 ugovora, potom slijede Pronix d.o.o. Bijeljina sa 596 ugovora, Semikem d.o.o. Sarajevo sa 540 ugovora, R&S d.o.o. Sarajevo sa 394 ugovora, Hercegovinalijek d.o.o. Mostar sa 346 ugovora...
AKTA 11.01.2018.