Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Tešanj novim mjerama želi privući investitore
Povrat taksi i naknada odnosi se na investitore koji započinju izgradnju poslovnog objekta ili iznajmljuju poslovni prostor ili počinju djelatnost u svom izgrađenom objektu, pod uslovom da u proizvodnim ili uslužnim procesima koriste napredne informacione tehnologije, CNC mašine ili izradu programskih aplikacija, da su to djelatnosti sa višom finalizacijom proizvoda i dužim lancem vrijednosti.
OSLOBOĐENJE 18.11.2019.
Cijene nafte porasle drugu sedmicu zaredom
Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, druge zaredom, zahvaljujući nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski sporazum, ali rast cijena ograničile su bojazni od rasta ponude i slabljenja potražnje.
FAKTOR 18.11.2019.
VIDEO: Projekat praktične nastave izvan škole u ZDK
U ovaj program uključeno je 16 srednjih stručnih škola, odnosno 1.300 učenika. Iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona pozvali su i ostale obrazovne ustanove, ali i privredne subjekte da se pridruže projektu i tako direktno, konkretnim djelovanjem, poboljšaju stanje na tržištu rada.
ZENICABLOG 18.11.2019.
Sedmica podizanja svijesti o prevarama: Bh. borba protiv korupcije ide nizbrdo
"Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama je globalna inicijativa koja je nastala prije više od 20 godina i koja ima za cilj podizanja svijesti o prevarama, finansijskom kriminalu i korupciji kako bi potakla različite stake holdere, društvenog i ekonomskog razvoja jedne zemlje i aktivno poduzimanje koraka, razmjene iskustava ali i edukaciju javnosti. Deloitte kao najveća konusultantska firma u svijetu kroz svoj rad vođena je sloganom "Making impact that matters" što za nas znači stvoriti i stvarati uticaj koji je bitan i donosi promjene. Upravo je ova konferencija put ka stvaranju jednog takvog uticaja", kazala je Softić prilikom otvaranja konferencije.
AKTA 18.11.2019.
MMF neće nastavljati trenutni produženi aranžman s BiH
On je dodao da bi u okviru novih pregovora bilo razgovarano o novom paketu reformi i da za to postoji više razloga.
AVAZ 18.11.2019.
Poslodavci u FBiH prvi put imaju pravo na naknadu štete zbog neopravdanog kažnjavanja
Zakon o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine prvi put predviđa mogućnost naknade štete zbog neopravdanog kažnjavanja, rečeno je na radionicama o pravima i obavezama u postupku inspekcijskog nadzora koju je orgaiziralo Udruženje poslodavaca FBiH juče u Zenici i Tešnju.
EKAPIJA 15.11.2019.
Poslodavci u FBiH prvi put imaju pravo na naknadu štete zbog neopravdanog kažnjavanja
Kako je učesnicima radionice naglasila voditeljica radionice Dijana Ružić, pravo na naknadu štete zbog neopravdanog kažnjavanja ima osoba kojoj je pravosnažnim rješenjem bila izrečena prekršajna kazna ili zaštitna mjera, a kasnije je povodom vanrednog pravnog lijeka prekršajni postupak obustavljen, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.
BIZNIS.BA 14.11.2019.
POSLODAVCI PRVI PUT IMAJU PRAVO NA NAKNADU ŠTETE ZBOG NEOPRAVDANOG KAŽNJAVANJA
Važno je istaknuti da se smatra da je lice neopravdano kažnjeno ako je u slučaju preinačenja ili ukidanja pravosnažnog rješenja o kažnjavanju postupak protiv njega obustavljen ili je donijeto oslobađajuće rješenje, usljed toga što je utvrđeno da radnja nije prekršaj ili što postoje osnovi koji isključuju odgovornost učinitelja prekršaja ili što nije dokazano da je to lice učinilo prekršaj – kazala je Ružić.
HAYAT 14.11.2019.
Poslodavci u FBiH prvi put imaju pravo na naknadu štete zbog neopravdanog kažnjavanja
Zastara se prekida podnošenjem zahtjeva nadležnom organu, ministarstvu ili upravi nadležnoj za poslove prekršaja. Ovlašteno lice dužno je da se zahtjevom za naknadu štete obrati nadležnom organu, ministarstvu ili upravi nadležnoj za poslove prekršaja, radi sporazuma o postojanju štete i visini naknade.
VIJESTI.BA 14.11.2019.
EKONOMSKI ILI POLITIČKI RAZLOZI? Kompanije iz Federacije BiH duplo jače nego firme u Srpskoj
Deset kompanija koje imaju najveći promet u Federaciji BiH ostavrile su prošle godine ukupne prihode od oko 7,1 milijardi KM. U Srpskoj toliki promet nemaju ni 20 firmi sa najvećim prihodima. U FBiH su tri kompanije imale promet veći od milijardu, dok u RS nijedna nije prešla ovaj iznos.
BLIC.RS 18.11.2019.
Poslodavci u FBiH prvi put imaju pravo na naknadu štete zbog neopravdanog kažnjavanja
Vraćanje novčanog iznosa ne može zahtijevati kažnjena osoba koja je svojim lažnim priznanjem prouzrokovala kažnjavanje. Poslije smrti neopravdano kažnjene osobe naknadu štete, odnosno, vraćanje novčanog iznosa, mogu tražiti bračni partner i srodnici koje je ta osoba po zakonu bila dužna izdržavati.
KLIX 14.11.2019.
Održana radionica o pravima i obavezama poslodavaca u postupku inspekcijskog nadzora
“Naše Udruženje prepoznalo je potrebu za edukacijom naših članova na ovu temu i smatramo je veoma značajnom, jer se razgovaralo o pravima i obavezama poslodavaca u postupku inspekcijskog nadzora, zatim o značaju ovog nadzora, kao i o načinu njegovog obavljanja”, navodi Husein Al-Baldawi iz Udruženja poslodavaca FBiH, dodajući da je njihovo Udruženje u cilju što bolje edukacije poslovnih subjekata publikovalo i priručnik, koji se može preuzeti u elektronskoj formi na zvaničnoj web stranici ovog Udruženja.
ZENICAINFO 14.11.2019.