Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
275. sjednica Vlade Federacije BiH
PREGLED NAPLATE POREZNIH PRIHODA I DOPRINOSA; DVIJE UREDBE IZ OBLASTI ZAŠTITE OKOLIŠA
VLADA FBiH 22.07.2021.
Lidl u jednom bh. gradu planira otvoriti čak dvije poslovnice
Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković potvrdio je informaciju kako je prije 10-tak dana delegacija njemačkog trgovačkog lanaca Lidl koji posluje u većem dijelu Europe te u SAD-u boravila u Živinicama te tom prilikom iskazali interes za dvije lokacije na kojima bi otvorili svoje objekte.
OSLOBOĐENJE 22.07.2021.
Pomjereno provođenje zakona o carinskoj politici
Savjet ministara BiH je, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje, donio Odluku o izmjeni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini, kojom se rok za primjenu Odluke o provođenju Zakona pomjera sa 1. avgusta 2021. na 1. januar 2022. godine.
AKTA 22.07.2021.
Izvoz namještaja iz BiH za pola godine vrijedan 606 mil KM
Najveća vrijednost izvoza namještaja, posteljina, madraca i slično, bila je u Njemačku, u iznosu od 172 mil KM. Slijedi Hrvatska u koju se izvezlo ovih proizvoda u vrijednosti od 73 mil KM.
EKAPIJA 22.07.2021.
Kako strani investitori vide BiH: Sistem pun korupcije, uz preduge i komplikovane procedure
"Bez obzira na to, BiH nudi poslovne mogućnosti dobro pripremljenim i upornim izvoznicima i investitorima. Kompanije koje prevladaju izazove i pokrenu biznis u BiH često vremenom vrate uložena sredstva. Zemlja je otvorena za strana ulaganja i nudi liberalni trgovinski režim, a njena pojednostavljena porezna struktura jedna je od najnižih u regiji (17 posto PDV-a i 10 posto paušalnog poreza na dohodak)", podaci su iz ovog izvještaja.
KLIX 22.07.2021.
Pripremljena uredba o utvrđivanju najniže cijene vodnih usluga u Federaciji BiH
Uredba bi predstavljala pravni okvir koji bi se primjenjivao na cijelom području Federacije BiH. S njom bi trebali biti usklađeni kantonalni zakoni o komunalnim djelatnostima, a uz njenu primjenu jedinice lokalne samouprave (JLS) bi odlučivale o cijeni vodnih usluga.
AKTA 22.07.2021.
7 osoba zaposleno po projektu za stručno osposobljavanje mladih i žena
Projekat implementira Udruženje poslodavaca FBiH u okviru USAID WHAM programa s ciljem stručnog osposobljavanje 40 polaznika obuke s fokusom na nezaposlene mlade bez radnog iskustva i žene, odnosno kategorije teže zapošljivih osoba, te zapošljavanja kod poznatog poslodavca minimalno 90 posto polaznika koji uspješno završe tromjesečni proces obuke.
BIZNIS INFO 21.07.2021.
Turizam bi se tek 2025. mogao vratiti na nivo iz 2019. godine
Ukupan broj noćenja iznosi 56.458. Znatno je to povećanje u odnosu na juni 2020. godine, kada je na snazi bio „lockdown“ te su putovanja bila svedena na minimum.
AKTA 21.07.2021.
Sedam osoba zaposleno u visočkoj firmi Tex Team d.o.o. po osnovu projekta Stručno osposobljavanje
Sedam polaznika koji su uspješno usvojili znanja tokom obuke na osnovu projekta “Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u tekstilnoj i obućarskoj industriji” potpisali su ugovore o radu sa kompanijom Tex Team d.o.o. Visoko.
VISOKO.BA 21.07.2021.
Manja potrošnja struje: Koronavirus poljuljao energetski sistem u BiH
- Ovaj veliki pad potrošnje u najvećoj je mjeri posljedica gašenja proizvodnje u „Aluminiju“ d. d. Mostar, ali i teškoća koje su u poslovanju imali ostali veliki kupci, kao što su B.S.I. d.o.o. Jajce i ''R-S Silicon'' d.o.o. Mrkonjić-Grad, zbog nepovoljnih kretanja na globalnom tržištu metala izazvanih pandemijom COVID-19. Smanjenje potrošnje zabilježeno je kod svih kategorija kupaca priključenih na distributivni sistem, izuzev kod domaćinstava - navedeno je.
AVAZ 21.07.2021.
Sedam osoba zaposleno po osnovu projekta Stručno osposobljavanje
Polaznici se obučavaju za pozicije krojača/šivača i montera obuće, a upravo za takvim zanimanjima članice Grupacije iz oblasti tekstila, kože i obuće pri Udruženju poslodavaca FBiH izražavaju stalnu potrebu.
BIZNIS.BA 21.07.2021.
Sedam osoba zaposleno po osnovu projekta Stručno osposobljavanje
Sedam polaznika koji su uspješno usvojili znanja tokom obuke na osnovu projekta "Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u tekstilnoj i obućarskoj industriji" potpisali su ugovore o radu sa kompanijom Tex Team d.o.o. Visoko.
FENA 21.07.2021.
Diplome bez validnosti u ZE-DO kantonu predate policiji i tužilaštvu
– Pozivam građane da prijavljuju slučajeve korupcije ako ih uoče, a to mogu da urade poštom ili putem web stranice Tima za prevenciju i borbu protiv korupcije – istakao je Fejzić.
ANTIKORUPCIJA.INFO 21.07.2021.
Gostovanje predstavnika UPFBiH: Sedam osoba zaposleno po osnovu projekta stručnog osposobljavanja
Sedam polaznika koji su uspješno usvojili znanja tokom obuke na osnovu projekta "Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u tekstilnoj i obućarskoj industriji" potpisali su ugovore o radu sa kompanijom Tex Team d.o.o. Visoko. Projekat implementira Udruženje poslodavaca Federacije BiH u okviru USAID WHAM.
FEDERALNI RADIO 21.07.2021.
BiH povećala izvoz za 31 posto u odnosu na prošlu godinu
U periodu januar - juni 2021. godine izvoz je iznosio 6,4 milijardi konvertibilnih maraka (KM), što je za 31,1 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 9,6 milijardi KM, što je za 19,8 posto više nego u prvih đest mjeseci 2020., prenosi Anadolu Agency (AA).
FAKTOR 21.07.2021.
Prosječna neto plata u BiH u maju iznosila 981 KM, godišnji rast 4,4 posto
Najniža prosječna neto plata od 584 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 680 KM, dok je prosječna neto plata u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 675 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.
KLIX 20.07.2021.
Pomak ka efikasnijim i transparentnijim javnim nabavkama
Novi informacijski sistem za centralizovane javne nabavke, zajedno s modulom za efikasan monitoring javnih nabavki i bazom potvrda o realizovanim ugovorima ponuđača, uskoro će biti dostupan Agenciji za javne nabave BiH.
AKTA 21.07.2021.
Od porodične kompanije do lidera tekstilne industrije BiH
Kompanija “Alma Ras” počela je da radi u Olovu prije 23 godine. Simbolično je osnovana 8. marta 1998, na Dan žena i od tada slovi za nezaobilazno mjesto ljubitelja kvalitetnog finog donjeg rublja i spavaćeg programa.
OSLOBOĐENJE 20.07.2021.
Gas bi u HNK trebao stići do 2024.
- Ostaje nam ključno pitanje riješiti međudržavni sporazum između BiH i RH, s tim da je Hrvatska odnosno tamošnji investitor tvrtka Plinacro već riješila potrebnu proceduru i odredila i točku priključka na međudržavnoj granici. Po projektnoj dinamici, plin bi u Hercegovinu, transportnom odnosno magistralnom mrežom, trebao stići do 2024. godine, kada je predviđen završetak projekta, a onda je na mjesnim razinama razvijati sekundarnu mrežu, osnivati specijalizirane tvrtke i slično - kazao je Mak Kamenica, direktor USAID EPA Projekta.
EKAPIJA 20.07.2021.
Korupcija u javnim nabavkama: Izgraditi integritet
U cilju sprečavanja malverzacija u postupcima javnih nabavki, potreban je integritet koji se uspostavlja kvalitetnim propisima, jasno definisan pravilima, dužnostima, obavezama i odgovornostima svih učesnika u postupku.
OTISAK.BA