Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
UPFBIH Press Clipping - 21.11.2017. godine
Trgovinski deficit Federacije BiH za oktobar 472 miliona KM
U oktobru 2017. ostvaren je uvoz u vrijednosti 1,12 milijardi KM, što je za jedan posto više u odnosu na septembar 2017, odnosno za 14,7 posto više u odnosu na oktobar prethodne godine.
FAKTOR 20.11.2017.
Na sivu ekonomiju ode 10 milijardi BDP-a
- Siva ekonomija se najvećim dijelom manifestuje u angažovanju radne snage na crno, zatim u obavljanju ilegalnih novčanih transakcija, kao i u nelegalnom prometu roba i usluga. Ako znamo da je ukupan BDP oko 29 milijardi, onda skoro 10 milijardi se još uvijek obavlja u dijelu sive ekonomije, poručio je dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić.
OSLOBOĐENJE 20.11.2017.
129. sjednica Vlade Federacije BiH
UTVRĐEN PRIJEDLOG NOVE ODLUKE O REBALANSU PRORAČUNA FBiH ZA 2017. GODINU; TRANSFERI KANTONIMA, GRADOVIMA I OPĆINAMA 12.000.000 KM
VLADA FBiH 20.11.2017.
UPFBIH Press Clipping - 20.11.2017. godine
Ekonomija se polako oporavlja
Na sastanku je konstatovano da je ekonomija BiH počela pokazivati znake oporavka. Izvoz iz BiH se značajno povećao, za gotovo 18 posto u trećem kvartalu 2017. u poređenju sa 2016. godinom. Industrijska proizvodnja pokazuje jak porast, kao i potrošnja. Kamatne stope za komercijalno i privatno kreditiranje su, iako još visoke u komparativnom smislu, na najnižem nivou od osnivanja Centralne banke BiH, te je potrošačko kreditiranje u porastu. Naplata indirektnih poreza se značajno povećala (10 posto u trećem kvartalu 2017). Dug u odnosu na nivo BDP-a je na relativno niskom nivou.
OSLOBOĐENJE 18.11.2017.
Izvoz namještaja iz BiH veći za 14 posto
Sjedišta su se najviše izvozila u Njemačku, Austriju i Italiju, kancelarijski namještaj u Njemačku, Švedsku i Hrvatsku, dok se kuhinjski namještaj pretežno izvozio u Švicarsku, Hrvatsku, Norvešku, Austriju..
N1 19.11.2017.
Sedmica odluka za federalne parlamentarce: Sjednice tri dana zaredom
U najavljenom dnevnom redu su brojni važni zakoni, izvještaji o radu javnih preduzeća i mnogi drugi akti.
FAKTOR 19.11.2017.
Prilog: Radnici u RS-u uskoro dobijaju elektronske identifikacione kartice
Radnici u Republici Srpskoj uskoro bi trebali dobiti elektronske identifikacione kartice. Karticu će imati svaki zaposleni radnik uz obavezu da je pokaže inspektorima koji će skeniranjem saznati status radnika u firmi, kolika su mu primanja i da li je sve regularno u isplati. Cilj je stati u kraj radu na crno i zaštititi prava radnika.
FTV, Dnevnik 2, 19.11.2017.
Saradnja na unapređenju investicione klime
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH Gordan Milinić i ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović, u ime Vijeća za strane investitore FBiH, potpisali Memorandum o saradnji
OSLOBOĐENJE 17.11.2017.
Prihodi od indirektnih poreza preći će sedam milijardi KM
Nakon izvršenih povrata PDV-a poreznim obveznicima, koji su u deset mjeseci 2017. godine iznosili milijardu i 55 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, državi, entitetima i Distriktu Brčko BiH, iznosili su četiri milijarde i 791 milion KM i veći su za 224 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu lani.
BIZNIS INFO 19.11.2017.
Broj zaposlenih u FBiH u septembru povećan za 1,5 odsto
Prosječna, mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za septembar u FBiH iznosi 850 KM i nominalno je niža za 2,4 odsto, a realno za 3,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec.
BIZNIS INFO 19.11.2017.
Intervju / Amir Zukić za Radiosarajevo.ba: 5.5 miliona KM za mala i srednja preduzeća
"Također, u narednoj godini, a sve cilju stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će provoditi niz mjera usmjerenih na intenziviranje razvoja poduzetništva i jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) kao pretpostavke za značajniji ekonomski rast i smanjenje stope nezaposlenosti“, dodaje Zukić.
RADIO SARAJEVO 20.11.2017.
Poslodavci nisu zadovoljni predloženim zakonskim rješenjima
Udruženja poslodavaca Federacije, Vijeće stranih investitora, Predstavništvo njemačke privrede u BiH, Privredna komora FBiH i FIPA smatraju da predloženi zakoni o porezu na dohodak, o doprinosima i o porezu na dobit nisu dobri. Amandmanima na Nacrte zakona između ostalog predlažu manje stope doprinosa, te ne uvođenje poreza na dividendu, niti na kapitalnu dobit.
TV1, emisija Kapital, 19.11.2017.
Čudo bosanskog biznisa: Gračanica će uvoziti radnu snagu
“Školski sistem ne odgovara potrebama privrede i zato nam je nužno uvesti dualni sistem obrazovanja, gdje ćemo dobiti kadrove korisne privredi. Problem su i djeca i roditelji koji ne razumiju potrebe. Ljudi ne znaju da se mogu dobre plate zaraditi u privredi, ali ne žele da se informišu i ne obučavaju se za tražena zanimanja”, ukazuje Sead Jahić, predsjednik gračaničkog Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika.
NKP.BA
UPFBIH Press Clipping - 17.11.2017. godine
Finalni proizvođači nemaju sirovine, a trupci se izvoze iz BiH
- Interes BiH mora da bude finalna prerada gdje imamo veću dodanu vrijednost koja se ost- Interes BiH mora da bude finalna prerada gdje imamo veću dodanu vrijednost koja se ostvaruje u BiH, što znači veći dohodak i mogućnost za investiranje u mašine i tehnologije, a u konačnici i veću zaposlenost, kazao je Lordan Iličić, predsjednik asocijacije naglasivši da je neprihvatljiva situacija u kojoj finalni proizvođači nemaju sirovine, a istovremeno se izvoze trupci van BiH.varuje u BiH, što znači veći dohodak i mogućnost za investiranje u mašine i tehnologije, a u konačnici i veću zaposlenost, kazao je Lordan Iličić, predsjednik asocijacije naglasivši da je neprihvatljiva situacija u kojoj finalni proizvođači nemaju sirovine, a istovremeno se izvoze trupci van BiH.
OSLOBOĐENJE 16.11.2017.
Energoinvest: Novi posao u Tanzaniji vrijedan 53 miliona dolara
Energoinvest d.d. Sarajevo je zvanično obaviješten od Elektroprivrede Tanzanije (TANESCO – Tanzania Electric Supply Company) o izboru za najboljeg ponuđača i dodjeli ugovora za izgradnju trafostanica u vrijednosti višoj od 53 miliona američkih dolara (USD).
FAKTOR 16.11.2017.
Odluka Suda zabrinula dobavljače i trgovce
Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović smatra da postoji opasnost usljed nedavne odluke Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom nije priznata vanredna uprava za Agrokorove firme u Bosni i Hercegovini. Na ovakvu odluku Suda, podsjetimo, najavljena je žalba.
OSLOBOĐENJE 17.11.2017.
Prilog: Dunović: Izmjena Zakona o zateznoj kamati stavljena van snage
Ustavni sud Federacije BiH jučer je dostavio rješenje o prihvatanju privremene mjere na Zakon o zateznoj kamati. Privremena mjera zapravo znači da se izmjena Zakona o zateznoj kamati stavlja van snage i da na snazi ostaje stari zakon sve do donošenja presude Ustavnog suda - izjavio je danas potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović na pres-konferenciji u Sarajevu.
FTV, emisija Federacija danas, 16.11.2017.
Slovenija odbila Lex Agrokor, Rusi mogu plijeniti dionice Mercatora
Lex Agrokor, zakon kojeg je hrvatska vlada usvojila u aprilu, službeno više nije na snazi u Sloveniji. To znači da se ruski Sberbank za Agrokorove neisplaćene kredite može naplatiti od Mercatora.
BIZNOS INFO 16.11.2017.
Izvoz drvne industrije za devet mjeseci porastao za 10,7%
Drvna industrija Bosne i Hercegovine je za devet mjeseci 2017. godine, kako je istaknuto tokom jučerašnje prezentacije u Vanjsotrgovinskoj komori BiH BiH, ostvarila izvoz u iznosu od 965.739.620 KM, što je za 10,7% više nego u istom periodu 2016. godine.
EKAPIJA 17.11.2017.
'Strabag' i 'Euro-Asfalt' kreću u izgradnju autoceste u Hercegovini
Uprava „Autocesta Federacije BiH" odlučila je da je austrijsko-bosanskohercegovački konzorcij koji čine „Strabag" i „Euro-Asfalt" ispunio sve potrebne uvjete iz natječaja prema kojima bi trebao graditi dionicu autoputa na Koridoru Vc Počitelj - Zvirovići.
VEČERNJI 16.11.2017.
Dunović: Parlament FBiH ne radi u skladu s Ustavom FBiH, pet zakona je proglašeno neustavnim
rva u nizu bila je Uredba o vršenju ovlasti u privrednim društvima s većinski državnim kapitalom, koja je proglašena neustavnom jer je omogućavala da se u FBiH mijenjaju ingerencije zakonodavne i izvršne vlasti. Nakon toga je sporan bio Zakon o notarima gdje se, tvrdi Dunović, pravio monopol, a nakon odluke Ustavnog suda FBiH izuzeti su određeni poslovi advokatima. Neustavnim je proglašen i Zakon o državnoj službi kojim se rukovodećim državnim službenicima uskraćivalo pravo na posao, odnosno, ističe Dunović, propisivao je da osoba može biti rukvodeći državni službenik ukoliko je politički podobna.
KLIX 16.11.2017.
Promocija dualnog obrazovanja
Prošle sedmice održan je sastanak između Udruženja poslodavaca u FBiH i JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo, koji bi zajednički trebali aplicirati na pilot projekat dualnog obrazovanja Međunarodne organizacije rada (ILO).
SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE KS 16.11.2017.