Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Bihaćka pivovara kreće sa uzgojem lješnjaka
- Dosta smo razmišljali o tome šta bismo mogli uraditi sa tim zemljištem i ideju smo dobili od Alena Islamovića, koji uzgaja lješnjake, a i jedan moj prijatelj je agronom i ima poljoprivredne apoteke i sadnice. On već sarađuje sa Alenom, pa smo i mi odlučili da probamo s tim. Nije to sad neka velika investicija, niti je to težak posao, lješnjak nije zahtjevan kao stabljika, tako da smo odlučili da za početak krenemo sa zasadima na jednom hektaru, pa ćemo vidjeti šta će dalje biti, kazao nam je Ibrahimpašić.
OSLOBOĐENJE 16.09.2019.
Otkazan ovogodišnji ZEPS
Sajam koji je trebao biti održan od 1. do 5. oktobra ove godine otkazan je jer organizator nije uspio privući dovoljan broj izlagača.
BIZNIS INFO 16.09.2019.
Dok cijene nafte na svjetskom tržištu divljaju, u BiH nema zahtjeva za poskupljenje goriva
- Upoznati smo sa situacijom i dešavanjima u Saudijskoj Arabiji. Kada je u pitanju Federacija, proteklih dana nije bilo nikakvih promjena u smislu zahtjeva za korekciju cijena – kazali su u resornom federalnom ministarstvu.
AVAZ 16.09.2019.
Prosječna neto plata u julu u BiH iznosila 932 KM
Najniža prosječna neto plata od 583 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 636 KM, dok je prosječna neto plata u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila je 627 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.
OSLOBOĐENJE 16.09.2019.
Politička nestabilnost tjera radno sposobno stanovništvo iz BiH
„Za političku i socijalnu stabilnost neophodna je intervencija izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u smislu dogovora, izrade strategija i jačanja pravne države. Kao poslodavci tražimo da se u parlamentarnu proceduru upute zakoni koje je Udruženje poslodavaca FBiH formuliralo kroz ‘Inicijativu 20+5+6’. Najveći broj zakonskih prijedloga definira pitanja rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta. To se naročito odnosi na smanjenje poreza i doprinosa, a kao odgovorni poslodavci spremni smo nasatviti povećanje plaća uključujući i sredstva koja bi se oslobodila kroz smanjenje doprinosa, kao i sva druga poreska smanjenja koja bi bila usmjerena na povećanje plaća i poboljšanje položaja naših uposlenika“, zaključak je UO UPKS.
AKTA 16.09.2019.
Politička nestabilnost tjera radno sposobno stanovništvo iz BiH
Istaknuto je da poslodavci u okvirima svojih mogućnosti nastoje povećati plaće uposlenicima i osigurati povoljnije uvjete za rad kako bi zadržali radno sposobne i kvalificirane kadrove. No, kvalificirani i stručni kadrovi odlaze, nerijetko sa cijelim porodicama, bez obzira na plaću i uvjete rada. Kao razlog najčešće navode da oni ne žele više živjeti i raditi u uslovima političke nestabilnosti i pravne nesigurnosti, te da ne žele u takvim uslovima odgajati svoju djecu.
FAKTOR 16.09.2019.
KS / Zbog čega iz BiH masovno odlazi radno sposobno stanovništvo
No, kvalificirani i stručni kadrovi odlaze, nerijetko sa cijelim porodicama, bez obzira na plaću i uvjete rada. Kao razlog najčešće navode da oni ne žele više živjeti i raditi u uslovima političke nestabilnosti i pravne nesigurnosti, te da ne žele u takvim uslovima odgajati svoju djecu.
RADIO SARAJEVO 16.09.2019.
Poslodavci upozoravaju političke stranke: Odlaze nam radnici, hitno formirajte vlast
UO Udruženja poslodavaca KS poziva odgovorne iz političkih partija, koji učestvuju ili bi trebali učestvovati u radu izvršnih i zakonodavnih organa vlasti na svim nivoima da hitno završe proces
PATRIJA 16.09.2019.
Poslodavci: Šta tjera radno sposobno stanovništvo iz BiH
UO Udruženja poslodavaca KS poziva odgovorne iz političkih partija, koji učestvuju ili bi trebali učestvovati u radu izvršnih i zakonodavnih organa vlasti na svim nivoima da hitno završe proces formiranja vlasti na svim nivoima i zajednički počnu raditi na stvaranju boljeg političkog i privrednog ambijenta čime bi se stvorili uvjeti za zadržavanje radno-sposobnog stanovništva u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ovaj zaključak donosen je na osnovu Informacije sa tematske sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo "Odliv radno sposobnog stanovništva - uzroci i posljedice".
FAKTOR 16.09.2019.
Dijelovi za Aston Martin proizvodit će se u Goraždu i Srebrenici
U pogonima “Prevent Componentsa” u Goraždu i Srebrenici radit će se komponente za najnoviji SUV model Aston Martina DBX koji ovaj brend prvi put plasira na tržište.
AVAZ 14.09.2019.
Odliv radne snage otvorio put za studentske poslove
Sve manji broj radne snage u BiH natjerao je sve više poslodavaca da radnike traži među studentima putem omladinskih organizacija.
AKTA 16.09.2019.
Mercator prodaje šest trgovačkih centara u BiH - Rok za slanje pisma namjere 4. oktobar
Mercator Grupa u cilju provođenja strategije dezinvestiranja portfelja trgovačkih centara objavila je poziv zainteresovanim investitorima za kupovinu trgovačkih centara u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Poziv je objavljen u subotu, 14. septembra, u dnevnoj štampi u BiH. Pisma namjere mogu se slati do 4. oktobra.
EKAPIJA 14.09.2019.
Kako su poslovale pivare u BiH
Najveća pivara u Bosni i Hercegovini Banjalučka pivara potonula je u gubitak, dok su Pivara Tuzla, Bihaćka pivovara i Sarajevska pivara pozitivno poslovale.
EKAPIJA 15.09.2019.
Bingo: Načinjena nam je velika šteta, slijede tužbe zbog Vranduka
"Kompaniji "Bingo" i ostalim privrednicima čija vozila saobraćaju dionicom kroz tunel Vranduk, načinjena je velika materijalna šteta, koja još nije do kraja procijenjena, jer tunel još uvijek nisu završili. S obzirom da se radi o glavnoj saobraćajnici kroz BiH, ova rekonstrukcija ima ogromne posljedice u mnogim granama privrede", kazala je za Radiosarajevo.ba rukovodilac službe marketinga Tatjana Paunoski.
RADIO SARAJEVO 13.09.2019.
Državna poduzeća duguju 8 milijardi KM, Vlada FBiH zatražila pomoć MMF-a
Državna poduzeća u Bosni i Hercegovini kojih ima oko 550 i u kojima je 80 tisuća zaposlenih, prema posljednjem izvješću MMF-a o stanju u ovoj oblasti, duguju oko osam milijardi KM, od čega porezni dug iznosi oko 3,5 milijardi.
VEČERNJI 15.09.2019.
Kompanija Almy ulaže 7 mil KM u novi stambeno-poslovni kompleks Residence u Zenici - Završetak gradnje u maju 2020.
Sve građevinske radove na novom kompleksu Residence izvodi građevinska operativa kompanije Almy-ja pod nazovim Almy-Gradnja Zenica.
EKAPIJA 13.09.2019.
Prilog: Sindikat hemije i nemetala FBiH podržao Inicijativu ‘20+5+6’ UPFBiH
I Sindikat hemije i nemetala Federacije BiH podržao je prijedloge Udruženja poslodavaca u okviru „Inicijative 20+5+6“. U Sindikatu hemije i nemetala također smatraju da je neophodno smanjenje stope doprinosa na plate, poreskih olakšica za investiranje i povećanje minimalne plate radnicima u realnom sektoru. Sve u cilju novih zapošljavanja i zadržavanja radne snage u BiH.
RTVTK, 13.09.2019.