Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Inicijativa Turističke zajednice KS za direktnu pomoć turističkom sektoru
Uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, a nakon analize Programa rada i Finansijskog plana za 2020. godinu, Turistička zajednica Kantona Sarajevo ponudila je izdvajanje 1.000.000 KM.
AKTA 16.07.2020.
BiH: Prosječna plata u maju 940 KM
Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u maju iznosila je 940 KM i nominalno je niža za 1,2 posto u odnosu na decembar lani, te viša za 1,4 posto u odnosu na maj prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.
BHRT 15.07.2020.
Promet bh. industrije u maju veći za 1,9 odsto
Na domaćem tržištu zabilježen je pad od 16,8 odsto, a na stranom od 30,7 odsto.
BIZNIS INFO 15.07.2020.
Vlada Brčko distrikta: Tri miliona KM za suzbijanje posljedica koronavirusa
Na vanrednoj sjednici usvojena je i Odluka kojom se vrši prenamjena sredstava u iznosu od 3.500.000,00 KM i sredstva će se isključivo koristiti za namjene saniranja zdravstvenih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće zbog COVID-19 na području Distrikta.
AKTA 15.07.2020.
Utvrđen prijedlog sporazuma o gradnji zajedničkog graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija - Završetak planiran za kraj 2020.
Prema ovom sporazumu, koji je predložilo Ministarstva komunikacija i transporta, dvije zemlje će na zajedničkoj lokaciji Bratunac-Ljubovija izgraditi i otvoriti zajednički granični prelaz za međunarodni drumski saobraćaj putnika i robe na kojem se izvoze, uvoze i provoze sve vrste robe, osim onih koje podliježu inspekcijskom nadzoru i plaćanju akcize, saopšteno je iz Savjeta ministara.
EKAPIJA 15.07.2020.
U Kantonu Sarajevo obavezno nošenje zaštitnih maski
Na području Kantona Sarajevo od danas je obavezno nošenje zaštitnih maski s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Naredbu je donio Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom.
BHRT 16.07.2020.
Harvard prognozira dvostruko brži ekonomski razvoj BiH u odnosu na Hrvatsku do 2028. godine
I dok se u slučaju BiH i Albanije očekivana brža dinamika ekonomskog rasta može ponajprije pripisati njihovoj nerazvijenosti, pa time i nižoj osnovici s koje kreću i kod koje se svaki rast privredne aktivnosti više i bolje odražava na ukupne podatke, kod drugih zemalja koje će se razvijati brže od Hrvatske to uglavnom nije slučaj.
KLIX 16.07.2020.
Dobra poduzetnička klima u Posušju, tvrtke se bore protiv posljedica pandemije
"Imali smo i neke firme koje su imale velike padove, pogotovo one koje se bave ugostiteljstvom, dok su neke druge proizvodne firme koji nisu ovisile samo o užoj regiji imale blagi porast", kazao je Damir Vican, novoizabrani predsjednik Udruge gospodarstvenika Posušje.
AKTA 15.07.2020.
dm u saradnji s BH Poštom pokrenuo e-Shop u BiH
Osluškujući potrebe dm kupaca koji su u proteklom periodu iskazali interes za mogućnost online naručivanja proizvoda, dm je u saradnji s partnerom „JP BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo predstavio novu uslugu online narudžbe i dostave na adresu kupaca, ali i narudžbe s mogućnošću preuzimanja iste u jednoj od odabranih 15 dm prodavnica širom BiH.
AKTA 15.07.2020.
Zašto je PDV "sveta krava": Dok svi u pandemiji smanjuju poreze, u BiH sve po starom
"Neće ni da taknu najrigidniji sistem PDV-a koji se može zamisliti. U BiH bi bilo ravno čudu već pomjeranje roka plaćanja PDV-a. Građani imaju veću šansu da imaju nultu stopu PDV-a na Mjesecu ili Marsu, nego stopu od 16,99 posto u BiH", smatra Domljan.
KLIX 15.07.2020.
BDP po stanovniku u FBiH iznad, u RS ispod 10.000 KM
Najveći rast bruto dodane vrijednosti u 2019. bio je administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 9,8%, trgovini na veliko i na malo 8,6%, finansijskim djelatnostima i djelatnosti osiguranja 7,4%, informacijama i komunikacijana 7,3%.
EKAPIJA 16.07.2020.
Košarac informisao Brisel o problemima bh. izvoznika u EU
U dopisu upućenom Misiji BiH pri EU, ministar Košarac je istakao da domaći poljoprivrednici imaju problem u vezi sa izvozom robe koja podliježe fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj, a koji se tiču radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, te broja graničnih prelaza sa Hrvatskom na kojima se može vršiti promet bilja, biljnih proizvoda i drugih roba koje podliježu nadzoru fitosanitarne inspekcije.
BHRT 14.07.2020.
Gradit će se nova cesta od Mostara do hrvatske granice
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još 2016. godine usvojila je Okvirnu strategiju prometa Bosne i Hercegovine i Transportnu strategiju Federacije, kojom je brza cesta Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH definirana kao jedna od prioritetnih dionica.
BIZNIS INFO 14.07.2020.
Kako postupiti u slučaju potvrđivanja COVID-19 oboljenja u radnom kolektivu?
“Svi uposlenici koji su razvili simptome van radnog vremena ne trebaju dolaziti na posao. Oni imaju obavezu da se odmah telefonski jave nadležnom ljekaru i prijave simptome. Također, osoba treba obavijestiti sve svoje privatne i službene bliske kontakte koji su bili bez maske, na udaljenosti manjoj od jednog metra i duže od 15 minuta, da je kod njega detektovan SARSCoV2 virus. Zaražena osoba postaje infektivna dva dana prije pojave simptoma ili, kod asimptomatskog Covid pozitivnog dva dana prije datuma uzorkovanja za rtPCR test”, ističu iz Zavoda.
AKTA 14.07.2020.
Porezna uprava Federacije BiH – Povećava se broj zaposlenih u FBiH
Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) objavila je nove podatke prema kojima je ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 10. jula ove godine po prebivalištu osiguranika 516.714.
BHRT 14.07.2020.
Utjecaj epidemije na BiH: U "lockdown" periodu svaka šesta mlada osoba ostala bez posla
Ured Međunarodne organizacije rada (ILO) za Srednju i Istočnu Evropu i Tim za rodnu i ekonomsku uključenost EBRD-a su formirali zajedničku regionalnu radnu gupu koju čine stručnjaci ILO-a i EBRD-a, kao i viši savjetnici za politike iz regije. Radna grupa radi na nizu procjena zemalja kako bi se utvrdio opseg uticaja COVID-19 krize u svakoj od ekonomija Zapadnog Balkana, kao i ispitali svi mogući efekti krize na zaposlenost i tržište rada u kratkoročnom i srednjoročnom periodu.
FAKTOR 14.07.2020.
Održana 51. redovna sjednica Vlade TK
Vlada je danas dala prihvatila Mišljenje Ministarstva finansija o primjeni odredbi Zakona subvenciji za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće na području Tuzlanskog kantona, te zatražila od Ministarstva privrede i radnih grupa, da u postupku provođenja procedure i ocjeni pristiglih prijava primjenjuju navode iz Mišljenja. Ovim Mišljenjem predviđeno je da se u razmatranje za ostvarivanje prava na subvenciju prihvate i oni slučajevi gdje je, osim isteka ugovora o radu, radni odnos radniku prestao i na njegov lični zahtjev. Naime, Ministarstvo finansija je mišljenja da je prestanak radnog odnosa na lični zahtjev neotuđivo pravo zaposlenika na koje poslodavac ne može utjecati, te stoga poslodavac ne bi trebao ni trpjeti štetu zbog okolnosti koje su nastupile, a na koje nije utjecao i nije mogao utjecati.
VLADA TK 14.07.2020.
Grupacija poslodavaca TK osudila diskriminatorsku odluku Vlade RH o ograničenom ulasku BH državljana u tu zemlju
Pozvali su Vladu Republike Hrvatske da dikrimininatorsku odluku hitno stavi van snage a najkasnije u roku od tri radna dana od dana ovog saopćenja. Ukoliko Vlada R Hrvatske ne povuče diskriminatorsku odluku u ostavljenom roku Grupacija poslodavaca TK zahtijeva od Vijeća ministara uvođenje recipročne mjere za pojedince koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze sa hrvatskom putovnicom.
TUZLANSKI INFO PORTAL 14.07.2020.
Njemačka kompanija pokreće proizvodnju u BiH: Saradnja "Selzer Grupe" i "ASA Grupacije" rezultirati će sa 300 novih radnih mjesta
- Zadovoljstvo nam je da smo danas zvanično potvrdili saradnju sa "Selzer Grupom" koja je odlučila investirati u BiH i izabrala "ASA Grupaciju" kao pouzdanog partnera za jedan takav korak. Ovo je još jedna potvrda opredijeljenosti Grupacije za jačanje bh. privrede kroz poduzetničku viziju, pružanje vrhunske usluge, kvalitetne infrastrukture i „one stop“ koncepta za strane investitore koji žele ulagati u BiH - izjavio je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupacije.
AVAZ 15.07.2020.
Nenadić: Želimo privredi vratiti život, da ljudi zarade svoje plate
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić u intervjuu za AA naglasio je da je Vlada KS trenutno posvećena uspostavi sistema implementacije projekata, posebno angažiranje značajnih budžetskih, kreditnih i drugih resursa za realizaciju projekata.
BIZNIS INFO 13.07.2020.
Zašto je u padu broj izdatih odobrenja za građenje u BiH
Od januara do maja 2020. godine izdato je za 16,6 posto manje odobrenja nego u istom periodu 2019. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.
FAKTOR 13.07.2020.
Prilog: SBK: Samo u metalskoj industriji proizvodnja pala za oko 30 posto
Koliko je stanje prirodne nesreće utjecalo na privredu na području Srednjobosanskog kantona dovoljno govori podatak da je prema prvim procjenama samo u metalskoj industriji proizvodnja pala za oko 30 posto. U drugom kvartalu stanje će biti još teže, posebno zbog zatvaranja granica, što otežava poslovanje.
FTV, emisija Federacija danas, 13.07.2020.
ZDK: Budžetski prihodi u prvom polugodištu manji 24 posto
To je za 44.217.047 KM manje sredstava nego je bilo planirano, ali i za 17.385.883 KM manje nego u istom periodu 2019. godine, dok je ostvarenje ovogodišnjeg budžeta u prvih šest mjeseci iznosilo 89 posto prošlogodišnjeg priliva.
FEDERALNA 13.07.2020.
Jajce: Pomoć od 300.000 KM za isplate minimalne plaće
"Na račune gospodarskih subjekata, za više od 280 uposlenih, uplaćeno je 287.042 KM za subvencioniranje najniže neto plaće za razdoblje od 15. marta do 31. maja ove godine definirane Općim kolektivnim ugovorom u iznosu od 406 maraka po uposlenom", saopćeno je iz Općine Jajce.
RADIO SARAJEVO 13.07.2020.
Ekonomski spin ili živa istina: Da li su veliki sistemi neophodni za privredni razvoj BiH
On naglašava da umjesto da se usmjere na otvaranje novih preduzeća, donosioci odluka trebali bi se usredotočiti na pomaganje postojećim malim preduzećima koja su prisutna na tržištu, koja imaju najviše potencijala za rast i koja pripadaju inovativnim tehnološkim sektorima, da prerastu u srednje velika preduzeća, uz konstantno podržavanje njihovog daljnjeg rasta.
KLIX 13.07.2020.
Vlada potvrdila odluku: Nedjelja neradni dan za trgovine u ŽZH
Ovom Odlukom trgovine na području Županije Zapadnohercegovačke radnim danima mogu biti otvorene od 07:00 do 21:00 sat, dok rad trgovina nedjeljom, u dane blagdana i neradnim danima nije dozvoljen.
VEČERNJI 13.07.2020.
Gostovanje - Koje su kratkoročne i dugoročne mjere za spas ekonomije u FBiH?
O tome koje su kratkoročne i dugoročne mjere za spas ekonomije u Federaciji u Dnevniku 3 govorili su Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH, i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.
FTV, Dnevnik 3, 13.07.2020.
Održana prva sjednica novog saziva Udruge gospodarstvenika Posušje
Temeljna zadaća UGP-a su aktivnosti po pitanju poboljšanja uvjeta poslovanja, a prioritet su reformski zakoni temeljem kojih će doći do smanjenja i ukidanja parafiskalnih nameta, smanjenja doprinosa na plaću, pomjeranje roka plaćanja PDV-a do kraja mjeseca, oslobađanje poreza za reinvestiranu dobit, refundacija doprinosa na porodiljne naknade, skraćenje dana bolovanja na račun poslodavca.
AKTA 13.07.2020.
Pripremljen Prijedlog zakona o stečaju FBiH
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pripremilo je Prijedlog zakona o stečaju FBiH i dostavilo ga Vladi FBiH, Federalnom ministarstvu pravde te Ekonomsko socijalnom vijeću FBiH.
BIZNIS INFO 12.07.2020.
Nastavlja se izvoz goveđeg mesa u Tursku: BiH traži povećanje kvote na 5.000 tona
Na sastanku u organizaciji ministra Košarca dogovoreno je da se, u skladu sa epidemiološkom situacijom, izvoz mesa iz BiH u Tursku nastavi u avgustu, te da se od turske strane zahtijeva povećanje kvote za 2.000 tona u ovoj godini, čime bi otvorena kvota bila 5.000 umjesto dosadašnjih 3.000 tona mesa. Istaknuto je takođe da u ovoj godini nije iskorišteno više od 2.000 tona odobrene kvote i da će ona biti iskorištena u periodu od avgusta do decembra.
OSLOBOĐENJE 10.07.2020.
UPFBiH pripremilo i dostavilo Vladi FBiH Prijedlog zakona o stečaju
Preciziran je rok u kojem se mora pokrenuti stečajni postupak ukoliko su ispunjeni svi zakonski uslovi, a definiran je i maksimalni rok za okončanje stečajnog postupka, kao i uvođenje sankcija zbog propuštanja rokova. Skraćeni su rokovi za poduzimanje pojedinih radnji u postupku, npr. rokovi za prodaju i unovčavanje imovine na način da se uvodi obaveza primjene odredbe Zakona o izvršnom postupku FBiH.
AKTA 12.07.2020.
Poslodavci pripremili i dostavili Vladi FBiH Prijedlog zakona o stečaju
Koncept predloženog Zakona o stečaju temelji se na principima evropskog stečajnog prava te su u odnosu na važeće zakonodavstvo uvedene bitne novine, a njegove odredbe su u cijelosti usklađene s evropskim zakonodavstvom i Presudom Ustavnog suda BiH, iz 2016. godine.
FAKTOR 12.07.2020.
Produžen rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa
POrezna uprava Federacija BiH obavijestila je porezne obveznike da je Vlada Federacije BiH na 228. sjednici održanoj 02.07.2020. godine donijela Zaključak V. broj 960/2020, kojim se rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za socijalno osiguranje za mjesece april, maj, juni 2020. godine, u skladu sa članom 4. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica (“Službene novine Federacije BiH”, broj 28/20) produžava do 20.07.2020.godine.
BIZNIS INFO 10.07.2020.
UPFBiH pripremilo i dostavilo Vladi FBiH Prijedlog zakona o stečaju
Definirana je odgovornost svih učesnika u stečajnom postupku za štetu koju prouzrokuju svojim nesavjesnim radom, namjerno ili iz krajnje nepažnje, a utvrđene su i sankcije za učesnike stečajnog postupka ukoliko kasne u provedbi potrebnih radnji, jer je u praksi kao slabost stečajnog postupka uočena njegova dužina trajanja, koja sa jedne strane povećava troškove, a s druge odugovlači namirenje povjerilaca.
FTV 12.07.2020.
Iz političke u najveću ekonomsku krizu: Nakon gašenja Aluminija pandemija ugasila turizam
"Normalno je da je Mostar, kad je izgubio industriju trebao razvijati sektor usluga u kojem bi od posebnog značaja bili obrazovanje, zdravstvo i turizam. Međutim zbog utjecaja pandemije na ova tri sektora, turizma praktično i nema, zdravstvo je preopterećenom ovim problemima zbog pandemije, a što se tiče obrazovanja stvari će se pogoršati jer će se, ne samo sada nego i u dogledno vrijeme odvijati online. To će naš prostor ovdje učiniti još manje atraktivnim, tako da su zaista veliki problemi pred Mostarom", kaže Domljan za Klix.ba.
KLIX 12.07.2020.
Udruženje poslodavaca dostavilo Vladi FBiH prijedlog zakona o stečaju
Također je ograničen broj stečajnih predmeta koje može voditi jedan stečajni upravnik na dva, a u složenim slučajevima na četiri predmeta te povećan stepen kontrole rada stečajnog upravnika na način da se uvodi obaveza podnošenja mjesečnog izvještaja stečajnom sudiji i odboru povjeritelja. Definirana je odgovornost svih učesnika u stečajnom postupku za štetu koju prouzrokuju svojim nesavjesnim radom, namjerno ili iz krajnje nepažnje, a utvrđene su i sankcije za učesnike stečajnog postupka ukoliko kasne u provedbi potrebnih radnji, jer je u praksi kao slabost stečajnog postupka uočena njegova dužina trajanja, koja sa jedne strane povećava troškove, a s druge odugovlači namirenje povjerilaca.
RADIO SARAJEVO 12.07.2020.
Udruženje poslodavaca FBiH pripremilo i dostavilo Vladi FBiH prijedlog zakona o stečaju
"Ove i druge promjene u stečajnom zakonu omogućit će uspješno provođenje stečajnog postupka te brzo i kvalitetno namirenje povjerilaca. To će omogućiti privrednim društvima sa finansijskim teškoćama da, prije nego što nastupi platežna nesposobnost i razlog za stečaj, restrukturiraju svoje finansijske obaveze i otklone mogućnost stečaja i nastave normalan privredni život. Usvajanje zakona u predloženom obliku omogućilo bi očuvanje radnih mjesta imajući u vidu da bi veliki broj firmi koje se došle u krizu zbog posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 imale mogućnost restruktuiranja u predstečajnom postupku. Na kraju je bitno napomenuti da je, imajući u vidu da se dostavljenim prijedlogom uvode bitne novine koje imaju za cilj pojednostavljenje stečajnog postupka i rješavanje brojnih problema uočenih u dosadašnjim stečajnim postupcima, donošenje ovog zakona u interesu cjelokupne društvene zajednice", ističu iz UPFBiH.
AGENCIJA ANADOLIJA 12.07.2020.
UPFBiH pripremilo i dostavilo Vladi FBiH Prijedlog zakona o stečaju
Također je ograničen broj stečajnih predmeta koje može voditi jedan stečajni upravnik na dva, a u složenim slučajevima na četiri predmeta te povećan stepen kontrole rada stečajnog upravnika na način da se uvodi obaveza podnošenja mjesečnog izvještaja stečajnom sudiji i odboru povjeritelja.
HAYAT 12.07.2020.
Pandemija opet obara cijene nafte
Cijena barela sirove nafte na londonskom tržšitu pala je za 46 centi, na 41,89 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao po 51 cent nižoj cijeni, od 39,11 dolara, prenio je Reuters.
FOKUS 11.07.2020.
Udruženje poslodavaca dostavilo Vladi FBiH prijedlog zakona o stečaju
Preciziran je rok u kojem se mora pokrenuti stečajni postupak ukoliko su ispunjeni svi zakonski uslovi, a definiran je i maksimalni rok za okončanje stečajnog postupka, kao i uvođenje sankcija zbog propuštanja rokova. Skraćeni su rokovi za poduzimanje pojedinih radnji u postupku, na primjer rokovi za prodaju i unovčavanje imovine na način da se uvodi obaveza primjene odredbe Zakona o izvršnom postupku FBiH.
FOKUS 12.07.2020.
Udruženje poslodavaca FBiH pripremilo i dostavilo Vladi FBiH Prijedlog zakona o stečaju
Dalje se decidno navode lica koja su dužna pokrenuti stečajni postupak , a proširen je i krug osoba koje imaju pravo pokrenuti predstačajni i stečajni postupak.
TUZLANSKI INFO PORTAL 12.07.2020.
Poslodavci u FBiH pripremili Prijedlog zakona o stečaju
Udruženje poslodavaca FBiH pripremilo je Prijedlog zakona o stečaju FBiH i dostavilo ga Vladi FBiH, Federalnom ministarstvu pravde te Ekonomsko socijalnom vijeću FBiH. Koncept predloženog Zakona o stečaju temelji se na principima evropskog stečajnog prava te su u odnosu na važeće zakonodavstvo uvedene bitne novine, a njegove odredbe su u cijelosti usklađene sa evropskim.
VESTI.RS 12.07.2020.
UPFBiH pripremilo i dostavilo Vladi FBiH Prijedlog zakona o stečaju
Koncept predloženog Zakona o stečaju temelji se na principima evropskog stečajnog prava te su u odnosu na važeće zakonodavstvo uvedene bitne novine, a njegove odredbe su u cijelosti usklađene s evropskim zakonodavstvom i Presudom Ustavnog suda BiH, iz 2016. godine.
BHRT 12.07.2020.
Udruženje poslodavaca FBiH pripremilo i dostavilo Vladi FBiH prijedlog zakona o stečaju
U odnosu na postojeći Zakon, Prijedlogom se uvodi predstečajni postupak, koji ima za cilj finansijsko i operativno restrukturiranje privrednih subjekata. Dalje se decidno navode lica koja su dužna pokrenuti stečajni postupak , a proširen je i krug osoba koje imaju pravo pokrenuti predstačajni i stečajni postupak.
BH PORTAL 12.07.2020.
UPFBiH pripremilo i dostavilo Vladi FBiH Prijedlog zakona o stečaju
Usvajanje zakona u predloženom obliku omogućilo bi očuvanje radnih mjesta imajući u vidu da bi veliki broj firmi koje se došle u krizu zbog posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 imale mogućnost restruktuiranja u predstečajnom postupku.
DNEVNI.BA 12.07.2020.