Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
BiH: U januaru 48.178 turista ili za 38,4 odsto manje
U pomenutom mjesecu turisti su ostvarili 119.875 noćenja, što je manje za 35,6 odsto u odnosu na januar prošle godine, te više za 48,1 odsto u odnosu na decembar 2020, podaci su Agencije za statistiku BiH.
BHRT 04.03.2021.
Naredba o ograničenju rada ugostiteljskih objekata u Tuzlanskom kantonu ostaje na snazi
- U narednom periodu ne može se prognozirati u kojem smjeru će ići epidemiološka situacija, zbog čega postoji mogućnost da će mjere biti i rigoroznije, poručio je resorni ministar Jurić, dodavši da je trenutno rano za predviđanja.
OSLOBOĐENJE 04.03.2021.
Nove mjere: Od danas veći broj policajaca na ulicama Sarajeva
-Tržnim centrima, trgovinama na malo i veliko van tržnih centara, ugostiteljima i ostalim uslužnim djelatnostima se nalaže angažovanje Covid redara koji će biti zaduženje za nadzor sprovođenje mjera
AKTA 05.03.2021.
Komisija za vrijednosne papire FBiH ostaje u blokadi
Komisija za vrijednosne papire FBiH ostaje blokirana, jer delegati federalnog Doma naroda nisu potvrdili odluku Predstavničkog doma o izboru pet novih članova Komisije. Ova Komisija u blokadi je već dvije godine, jer je njenim članovima istekao mandat ili su penzionisani.
FEDERALNA 04.03.2021.
Zakon o poduzetničkoj infrastrukturi: Poduzetnici dobijaju uređen prostor po povoljnijim cijenama
"Poduzetnici ovim dobijaju uređen prostor po povoljnijim cijenama. Zakonom su precizirane faze uspostavljanja zona. Jasno je regulisana i oblast upravljanja ovim zonama. Imaju i poduzetničke potporne institucije, koje su prepoznate ovim Zakonom. A izradit će se i registar u cilju uspostave sistema poduzetničke infrastrukture u FBiH", istakao je Zukić.
AKTA 04.03.2021.
Koje šanse za ekonomiju BiH i građane krije primjena digitalnog potpisa
"Državni Zakon o elektronskom potpisu postoji iako je implementiran punih 12 godina nakon donošenja. Dakle, imamo Ured za nadzor i akreditaciju ovjerilaca pri Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, imamo uspostavljen registar ovjerilaca u kojem je za sada certificirana samo jedna kompanija. Uprava za indirektno oporezivanje bi trebala u prvom kvartalu ove godine postati certificirano tijelo za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, čime ćemo dobiti i e-potpis državne institucije koji u potpunosti mijenja ručni potpis i pečat, a što je sjajan resurs za primjenu u drugim javnim sistemima", kaže on.
KLIX 04.03.2021.
Usvojen Zakona o šumama KS: Smanjenje parafiskalnih nameta dugoočekivana olakšica privrednicima
"Vlada Kantona Sarajevo ovim izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS iskazuje opredjeljenje za pomoć privredi, posebno zbog štete nastale uslijed pandemije Covid 19, rasterećenjem privrede putem smanjivanja parafiskalnih nameta. Današnjom izmjenom zakona, naknade za općekorisne funkcije šuma se smanjuju za 50 posto, sa dosadašnjih 0,07 posto na 0,035 posto i to svim pravnim licima čije je sjedište u Kantonu Sarajevu, ali i onima čije je sjedište izvan KS, a koji obavljaju djelatnost na području Kantona“, istakao je ministar privrede Adnan Delić.
AKTA 04.03.2021.
Garancijski fond ne garantuje opstanak
- Dosadašnje studije ističu da su koristi umjerene, a troškovi često značajni. Uspjeh šema ovisi o svladavanju izazova u njihovom osmišljavanju, posebice u uvjetima nerazvijenog, institucionalnog i pravnog ambijenta kakav je bh. ambijent, u kojem nema ni zakona ni institucija ni regulatora kreditno-garancijskih fondova. Otuda i poseban problem u (F)BiH, u vidu multipliciranosti šeme, a time i troškova, pri čemu su banke, zbog njihove monopolne pozicije, nezaobilazan faktor. U takvom ambijentu se i kreditno-garancijski fond Udruženja poduzetnika LiNK Mostar slomio unatoč snažnoj inozemnoj podršci, navodi Domljan.
OSLOBOĐENJE 03.03.2021.
Objavljen još jedan poziv za dodjelu grantova u okviru projekta Diaspora Invest - Rok za prijavu 31. mart
USAID projekt Diaspora Invest je raspisao javni poziv za dodjelu grantova kompanijama u BiH koje imaju suvlasništvo ili poslovno partnerstvo sa članovima bh. dijaspore.
EKAPIJA 03.03.2021.
U BPK pogoršana epidemiološka situacija, od danas pojačan inspekcijski nadzor
- Pojačani nadzor podrazumijeva i realni i javni sektor kao i građane što znači da će rad inspekcije, s posebnim akcentom na sanitarnu inspekciju, biti organizovan u dvije smjene, kako radnim danima tako i vikendom. Od danas počinje pojačana kontrola posebno u javnom prijevozu, trgovinskim radnjama s akcentom na veće tržne centre, ugostiteljske objekte te privredna društva koja zapošljavaju veći broj radnika - kazao je direktor kantonalne Uprave za inspekcijske poslove Emko Rizvanović.
FAKTOR 03.03.2021.
Inspekcija u Kantonu Sarajevo: Radnici koji su radili 1. marta imaju pravo na povećanje plate
U slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu platu za rad na dan praznika, novčane sankcije predviđene Zakonom o radu iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravne, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe u pravnim subjektima, koliko iznosi kazna i za poslodavca fizičku osobu.
KLIX 03.03.2021.
Nacrti zakona o poduzetničkoj infrastrukturi pred federalnim delegatima
Za razilku od tog akta, po skraćenom postupku su podržani Prijedlog zakona o Jedinstvenom registru taksi i naknada u Federaciji Bosne i Hercegovine, Prijedlog zaključka koji proizilazi iz Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj: AP - 3683/20 od 22.12. 2020. godine.
FEDERALNA 04.03.2021.
Martinović: Osnažiti antikorupcijske mehanizme u javnim nabavkama
"Dodatni motivi za izmjene zakona bili su otklanjanje određenih tehničkih grešaka koje su se pokazale u primjeni aktuelnog propisa koji je usvojen 2014. godine, a TI BiH i ostatku civilnog društva najvažnije je bilo osnaživanje antikorupcijskih odredbi", naglasila je Martinović.
AKTA 03.03.2021.
Kreditni rejting BiH ostaje isti
Rejting agencija konstatuje da su devizne rezerve Centralne banke BiH u prošloj godini porasle za 10 odsto u bruto nominalnom iznosu u odnosu na 2019. godinu, da se bankarski sistem u zemlji dobro nosio sa uticajima pandemije, te da su domaći depoziti tokom 2020. godine rasli, a da nije uočena konverzija štednih depozita iz domaće valute KM u stranu valutu.
BHRT 02.03.2021.
Raste broj blokiranih računa preduzeća, frizerskih salona, benzinskih pumpi i apoteka
To znači da je broj blokiranih računa povećan za 521 u odnosu na izvještaj iz februara kada je bilo 96.702 blokiranih računa. U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH objavljenom u utorak, koji sadrži 3.900 stranica (24 stranica više nego u prošlom izvještaju), navedeno je i da je krajem februara ove godine 52.792 firmi imalo najmanje jedan blokirani račun, što je za 355 poslovnih subjekata više nego u izvještaju iz prethodnog mjeseca kada ih je bilo 52.437.
FAKTOR 02.03.2021.
Stotine miliona KM investicija na čekanju
Na imenovanje su pozivali i iz Udruženja poslodavaca FBiH, upozoravajući da su blokirani milioni, i to u vremenu pandemije. Trenutno na rješavanje čeka više od 300 predmeta, a o tim odlukama ovisi privredni život FBiH. Samo kada su u pitanju dokapitalizacije, više od 100 miliona KM je blokirano, što od banaka što od dioničkih društava.
AVAZ 02.03.2021.
U FBiH objavljen oglas za raspodjelu bilateralnih dozvola za drugi kvartal 2021.
Federalno ministarstvo prometa i komunikacija objavilo je javni oglas za raspodjelu bilateralnih dozvola prijevoznicima za obavljanje međunarodnog prijevoza tereta za II kvartal 2021. godine, sa krajnjim rokom dostavljanja zahtjeva i propisane dokumentacije do 12. marta 2021. godine.
EKAPIJA 03.03.2021.
Jedan registar u BiH značio bi jedan trošak
- Ista je sudbina s registrom računa pravnih lica jer ih imamo četiri. Jedan koji vodi Centralna banka za BiH i ona direktno od banaka prikuplja račune. Drugi je registar koji vodi FIA, treći RS i četvrti koji vodi distrikt Brčko. T o je dupliranje stvari i s aspekta ekonomije, informatike i struke i logično bi bilo da to bude jedno mjesto koje će objediniti sve informacije. Sigurno je Registar računa pravnih lica doprinio transparentnosti, smanjenju pranja novca i korupcije tako će i ovaj registar, kada se uspostavi, doprinijeti tome. Ali sve što se uspostavi na nivou BiH u RS-u smatraju kao oduzimanje nadležnosti entitetima i oni to ne žele, ne bih ulazio u tu političku dimenziju. S aspekta struke sasvim bi normalno bilo da to bude jedno mjesto zato što bi bio jedan trošak, a ovako imamo četiri. Ovaj registar će u FBiH biti uspostavljen vrlo brzo jer su stvoreni zakonski uslovi i mi već radimo na tome. Morat ćemo donijeti neke pravilnike i računi građana, odnosno fizičkih lica biće
OSLOBOĐENJE 02.03.2021.
TK: Ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati
Krizni štab Tuzlanskog kantona (TK) donio je naredbu da će ugostiteljski objekti u ovom kantonu, počevši od danas pa u narednih 14 dana, raditi do 20 sati.
BHRT 03.03.2021.
Bez vakcina slijedi ekonomski krah
- Privrednici koji rade uslužne poslove za strane kompanije, a zbog problema s uvozom i izvozom, mogu očekivati da će te kompanije svoju proizvodnju premještati u druge države. I tu ćemo dosta izgubiti. Ovo će biti dugoročni problem. Bez imunizacije neće doći niti jedan strani investitor. Čak 72,8 posto našeg BDP-a čine mikro preduzeća do devetero uposlenih, a, ako njih ne zaštitimo, onda je gotovo - naglasio je Aćimović.
AVAZ 02.03.2021.
Prihodi od poslovnih prostora u 2020. godini pali za 2,2 miliona, vlasnici oslobođeni od zakupnina za 1.155.724 KM
- Poslovni prostori koji se izdaju u zakup po komercijalnoj osnovi, poslovni prostori koji su dodijeljeni i koriste se po određenim beneficijama i poslovni prostori za potrebe općinskih projekata i administracije. Poslovni prostori se dodjeljuju u zakup po Odluci o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar Sarajevo, koju je Općinsko vijeće donijelo 30. novembra 2017. godine. Trenutno se u aktivnom zakupnom odnosu nalazi oko 400 prostora, a prihodi koje Općina ostvari na mjesečnom nivou trenutno se kreću u rasponu od 250.000 do 300.000 KM.
FAKTOR 02.03.2021.
Edin Jabandžić: Borimo se za peradarstvo u BiH
- Nismo nijednog radnika otpustili u ovom vremenu pandemije. Uspjeli smo očuvati sva radna mjesta. Čak smo i najavili povećanje plata za mart ove godine. Zajedno sa saradnicima, s ljudima koji su uposleni u Madiju, želimo da što prije normalizujemo situaciju. Ako to nije moguće u BiH zbog nenabavke vakcina protiv Covid-19, onda barem u svojim pogonima da dođemo u poziciju da ljudi počnu mijenjati ovu svakodnevnicu, dosta tešku i tmurnu, koja traje predugo, i da okrenemo na neki način novu stranicu koja bi trebala, nadamo se, biti ljepša i bolja u ovoj godini u odnosu na prethodnu.
OSLOBOĐENJE 02.03.2021.
Andrew Jewell: Novac u zamjenu za reforme
- Dva su fundamentalna razloga zašto mi vjerujemo da BiH treba da se ovaj put zaduži kod MMF-a. Prvi je da ublaži direktni uticaj pandemije na ekonomiju. Drugi je iskoristiti reforme koje će povećati otpornost ekonomije i postaviti temelje za brži rast, a povrh toga i približiti BiH Evropi. Dozvolite mi da dam dva konkretna primjera reformi koje mi preporučujemo. Kako sam ranije rekao, želimo da vlasti usvoje novi zakon o elektronskom potpisu na državnom nivou. Zašto je to važno? Jedna od lekcija koju smo naučili tokom pandemije jeste da digitalizacija može unaprijediti živote ljudi i učiniti ekonomije otpornijim. Kao neko ko je nedavno došao u vašu zemlju, iznenađen sam koliko vremena se potroši od jedne do druge institucije da bi dobili potpise i pečate. Tokom lockdowna prošlog proljeća bio sam zaista šokiran koliko je penzionera moralo otići u svoje banke da bi podigli svoje penzije.
OSLOBOĐENJE 01.03.2021.
KS: Uplaćena sredstva za finansiranje dijela plata
Na osnovu Odluke koju je donijela Vlada Kantona Sarajevo, odobrena su sredstva za isplatu i finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za juni i i juli 2020. godine, obavijestili su iz Ministarstva privrede KS.
BIZNIS INFO 26.02.2021.
Cijene nafte u veljači skočile oko 20 posto
Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, pa su u cijeloj veljači zabilježile skok od oko 20 posto, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od korona krize, a time i potražnje za ‘crnim zlatom’.
BHRT 01.03.2021.
Zbog nefunkcionisanja Komisije za vrijednosne papire FBiH blokirane stotine miliona KM
“Imamo već preko 300 predmeta na čekanju u smislu rješavanja donošenja konačnih odluka, a o tim odlukama zavisi gospodarski život FBiH. Samo kada su upitanju dokapitalizacije preko 100 miliona je blokirano što banaka što dioničkih društava” rekao je Živković.
AKTA 01.03.2021.
MannHummel BA otvorio savremeni logistički centar u Tešnju - Najveća investicija kompanije do sada u BiH
Presijecanjem vrpce u petak, 26. februara, svečano je otvoren novi logistički centar kompanije Mann+Hummel BA u Tešnju. Riječ je o objektu površine od oko 5.000 kvadratnih metara i to je najveća dosadašnja investicija kompanije Mann+Hummel u Bosni i Hercegovini, koja u Tešnju proizvodi filtere za automobilsku i mašinsku industriju, prenio je zvanični sajt te općine.
EKAPIJA 01.03.2021.
Porez na luksuz: Novi Zakon o akcizama u proceduri
"To su skupa alkoholna pića, luksuzni automobili... Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez", rekao je Džakula za "Avaz".
AKTA 01.03.2021.
Prilog: Privrednici upozoravaju: Prijeti kolaps bez novog seta mjera pomoći
„Na području SBK ima više od 400 raznih parafiskalnih nameta, što u općinama, što na nivou kantona. To su ogromni tereti za realni sektor“, kaže Kemal Čolak, predsjednik Udruženja poslodavaca SBK
FTV 27.02.2021.
Košarac: Ušli smo u drugu fazu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU
“To znači da smo ušli u drugu fazu u procesu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU. Ovo je ohrabrujuća vijest za naše poljoprivrednike, jer otvaranje potentnog evropskog tržišta znači izuzetnu priliku i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta”, poručio je Košarac.
FOKUS 27.02.2021.
Unapređenje poslovnog okruženja u Kantonu Sarajevo digitalizacijom poticaja
"U okviru spomenutog projekta izrađen je Investicijski profil Kantona Sarajevo, a ovih dana se radi i na njegovom ažuriranju aktuelnim podacima u svrhu davanja podrške svim postojećim i potencijalnim investitorima", naglasio je ministar Delić.
AKTA 26.02.2021.
Korupcija kao način života na Balkanu: Bolest od koje se društvo mora početi liječiti
“U BiH nema osuđujućih sudskih presuda protiv visokih moćnika i borba protiv korupcije je još uvijek samo na deklarativnom nivou. Očigledno je da u BiH nedostaje politička volja i sadašnji politički lideri drže zemlju zarobljenu i nisu zainteresirani za neke velike promjene u društvu u državi. Borba protiv korupcije mora početi od političara. Protiv velikog broja političara vode se sudski procesi”, naglasio je Đikić.
ANTIKORUPCIJA.INFO 28.02.2021.