Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Ukidanje carine na e-auta dovelo bi do povoljnijeg poslovnog ambijenta u BiH - Očekuje se povećanje uvoza
- Svrha donošenja predmetne odluke jeste ta da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 odsto na pet odsto za hibridna vozila, te carinska stopa sa pet odsto na nula odsto na automobile na električni pogon - navode iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.
EKAPIJA 19.10.2021.
Cijene nafte u porastu
Cijena svijetle sirove nafte u Njujorku porasla je za 87 centi ili 1,1 posto i iznosi 83,31 dolar po barelu.
BHRT 19.10.2021.
Ruski trgovački lanac “Mere” dolazi u BiH
“Prema trenutnim planovima, ‘Mere’ će u BiH imati od 50 do 80 prodavanica”, najavio je direktor Express Consultinga Kemal Muratović, istaknuvši kako je u njima predviđeno zapošljavanje isključivo državljana BiH.
N1 19.10.2021.
Privrednici iz BiH će moći učestvovati na pet sajmova u Istanbulu u novembru
Sajam keramike, kuhinja i kupatila održat će se od 2. do 6. novembra, a Međunarodni sajam prozora, roletni, sistema i opreme za fasade, proizvodnih tehnologija, mašina, sirovina i komplementarnih proizvoda od 3. do 6. novembra.
KLIX 19.10.2021.
EU izvještaj o BiH: Bez napretka u ključnim oblastima
U pogledu ekonomskih kriterija, Bosna i Hercegovina je postigla ograničen napredak i u ranoj je fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije. Zemlja je preduzela mjere za borbu protiv negativnih efekata pandemije COVID-19 na ekonomiju i tržište rada. Centralna banka preduzela je značajne mjere za poboljšanje svojih analitičkih kapaciteta. Određeni koraci preduzeti su za jačanje otpornosti finansijskog sektora na udare. Međutim, nije bilo značajnih mjera za poboljšanje funkcioniranja tržišta proizvoda. Saradnja i koordinacija među sudionicima u zemlji dodatno se pogoršala. Otpor entiteta Republika Srpska protiv reformi u cijeloj zemlji vezanih za pravnu stečevinu EU dodatno je usporio usklađenost zemlje sa kriterijima za pristupanje EU. Kao rezultat toga, institucionalna struktura zemlje, kao i njeno unutrašnje tržište, su i dalje fragmentirani.. Nije postignuto poboljšanje u pogledu vladavine prava i funkcionisanja nadzornih i regulatornih institucija u cijeloj zemlji. Time se na
AKTA 20.10.2021.
KUTLE: Kamatne stope u BiH na istorijskom minimumu
- Kamatna stopa na kratkoročne kredite kreće se od 0,5 do tri odsto, što varira od banke do banke i kvaliteta klijenata. Na dugoročne kredite od dva do pet odsto, opet zavisno od dužine otplate i kvaltiteta klijenata - rekao je Kutle.
EKAPIJA 19.10.2021.
Nova kreditna linija za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća uz mogućnost poticaja od 15%
„Veliko nam je zadovoljstvo što smo potpisali ovaj ugovor o kreditu i podržali jačanje realne ekonomije u Bosni i Hercegovini zajedno s našim dugogodišnjim partnerom, Sparkasse bankom. Prevladavanje pandemije Covid-19 zahtijeva od poduzeća da počnu ponovno ulagati, a ova kreditna linija će podržati lokalna mala i srednja poduzeća u ulaganju i obnovi ekonomije kako bi bili jači, otporniji, zeleniji i konkurentniji”, kazala je povodom potpisivanja ugovora Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini.
FOKUS 19.10.2021.
Dogovoreno formiranje radne grupe za ubrzanje izgradnje autoceste na Koridoru Vc
Zadatak ove skupine je da koordiniranim djelovanjem i blagovremenom razmjenom informacija radi bržeg prevazilaženja postojećih problema u realizaciji ali, što je i bitnije, ukazuje na predstojeće aktivnosti s ciljem ubrzavanja rješavanja budućih eventualnih prepreka.
BHRT 19.10.2021.
BiH: Prosječna neto plata 1.007 KM
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najniža plata bila je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane - 615 KM, u građevinarstvu je iznosila 705 KM, dok je prosječna neto plata u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 758 KM.
BHRT 18.10.2021.
Od janura 2022. godine predviđa se povećanja cijena gasa potrošačima u BiH
Na pitanje koliko povećanje prognoziraju za industrijski sektor, nisu precizno odgovorili. Naveli su kako je “Energoinvest potrošačima iz industrijskog sektora transparentno prenio formulu formiranja cijene koju Energoinvest ima sa Gazpromom, te svaka promjena cijene koju Gazprom primjenjuje za Energoinvest se automatskim prenosi na industrijske potrošače”.
N1 18.10.2021.
Ističe rok: Jeste li izradili Pravilnik o zaštiti na radu?
"S obzirom da je rok od godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona o zaštiti na radu utvrđen samo u odnosu na obavezu usklađivanja općih akata, te da se navedeni rok ne primjenjuje kada je u pitanju provođenje postupka procjene rizika, smatramo da bi poslodavci koji imaju opće akte donesene u skladu sa prethodno važećim Zakonom o zaštiti na radu, mogli izvršiti obavezu iz člana 87. navedenog zakona, na način da će isti uskladiti sa institutima koji ne podrazumijevaju prethodno provođenje procjene rizika, odnosno donošenje odgovarajućih podzakonskih akata", navode iz ministarstva.
AKTA 18.10.2021.
500 hiljada KM za pomoć srednjim preduzećima u TK
“Kad smo raspisali javni poziv, odredili smo četiri miliona maraka. U odnosu na prošlu godinu javilo se mnogo više aplikanata, da ne kažem duplo više. Onda smo na Vladi povećali taj budžet za 500 hiljada, što znači da je budžet sad 4,5 miliona maraka“, istakao je ministar privrede Mevludin Hodžić (SBB).
FTV 18.10.2021.
Uprava za indirektno oporezivanje ne podržava uvođenje diferencirane stope PDV-a
Primjedbe koje je Udruženje poslodavaca uputilo na nacrt ovog zakona bile su pomjeranje roka za plaćanje PDV-a sa 10. na posljednji dan u mjesecu te plaćanje i odbitak poreza za obveznike po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi. Poslodavci su istakli i kako je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Evropi u kojoj strani prijevoznici ne plaćaju PDV, dok istovremeno domaći plaćaju.
KLIX 18.10.2021.
Cijene nafte porasle šestu sedmicu zaredom
Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 3 posto, na 84,85 dolara, novi najviši nivo u tri godine, javlja agencija Hina.
BIZNIS INFO 18.10.2021.
Četvrtini poslodavaca nedostaju radnici, većinom u građevini, ugostiteljstvu, komunikacijama
Čak 24,4 posto poslodavaca u Federaciji BiH ima nedostatak radnika. Promatrano po djelatnostima, taj problem najizraženiji je među poslodavcima koji se bave djelatnostima informacija i komunikacija, pokazalo je istraživanje Federalnog zavoda za zapošljavanje.
VEČERNJI 18.10.2021.
Bingo jedini iz BiH na listi 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi
Bingo se, po prihodima, nalazi na 92. mjestu sa ukupnim prihodima od 620,2 mil EUR što je blagi pad u odnosu na prošlu godinu kada je sa prihodima od 636 mil EUR tuzlanska kompanija zauzimala 91. mjesto.
EKAPIJA 18.10.2021.
Za privrednike iz Konjica kreditna linija od 11 mil KM - Općina potpisala ugovor sa BBI bankom
- Općina Konjic je u budžetu za 2021. u okviru aktivne politike zapošljavanja obezbijeda sredstva na ime podrške privrednim subjektima sa području općine Konjic, kroz subvencioniranje profitne marže na kratkoročne i dugoročne kredite. Cilj je održavanje postojećeg nivoa privrednih aktivnosti, novih investicija za proširenje proizvodnje, povećanja zaposlenosti i pokretanja novih biznisa. Radi se o projektu koji će biti realizovan u saradnji sa BBI bankom, koja je odabrana u postupku provedenog javnog poziva Općine Konjic. Privrednicima će na raspolaganju više od 10 mil KM povoljnih sredstava za poslovanje, po stopi od nula posto za kratkoročna i jedan posto za dugoročna finansiranja, kako bi na taj način mogli sačuvati i ojačati likvidnost u ovim izazovnim vremenima - kazao je ovom prilikom načelnik Osman Ćatić, saopćeno ja na sajtu Općine.
EKAPIJA 18.10.2021.
Smailbegović za Index: Vlada će birati između extra profita za EPBiH i štete privrednicima i građanima
– To su faktori koji su u Evropi doveli do poskupljenja električne energije. Prvi je da je, ustvari, povećana potražnja za električnom energijom, zato što je sad postpandemijsko vrijeme pa se ekonomija počinje vraćati, a onda se i troši više struje. Drugi razlog je da je cijena gasa otišla visoko, pa se onda više troši električna energija, a i ona koja se proizvodi iz gasa je skuplja. To kod nas naravno nije argument jer mi nemamo elekrtrane na gas. Treća stvar, vjetroelektrane su jako podbacile i četvrto, podignute su takse na CO2 značajno, sa 18 na 68 eura. Sve to je dovelo do poremećaja tržišta na evropskim berzama i svi ti faktori kod nas ne utiču. Troškovna struktura u Elektroprivredi BiH se nije promijenila i u tom smislu nemaju razloga za dizanjem cijene – objašnjava Smailbegović.
INDEX.BA 15.10.2021.
Kolektivnim ugovorom trgovcima u FBiH minimalna satnica povećana 25 posto
Predstavnici Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Udruženja poslodavaca FBiH potpisali su danas u Sarajevu Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH.
KLIX 15.10.2021.
Minimalna plaća trgovaca 510, a satnica 2,90 maraka
- Satnica po starom kolektivnom ugovoru bila je 2,31, a sada je povećana na 2, 90 maraka. Radnici imaju pravo na godišnji odmor 20 dana i plus na svakih pet godina radnog staža dodaje se još jedan dan godišnjeg odmora. U godišnji odmor ulaze dani od ponedjeljka do subote. Do sada je minimalna plaća bila 406 maraka, a sa novim kolektivnim ugovorom iznosi 510 maraka. Za nas je najznačajnije što smo uspjeli povećati dnevnicu kada se radi za dane praznika za 100-posto. Zadržali smo i otpremnine za odlazak u penziju i dobijaju se tri minimalne plaće – pojasnila je Beširović.
FAKTOR 15.10.2021.
Kolektivnim ugovorom u oblasti trgovine minimalna satnica povećana 25 posto
Predstavnici Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Udruženja poslodavaca FBiH potpisali su danas u Sarajevu Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH.
SOURCE 15.10.2021.
Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost trgovine: Za rad u dane praznika uvećanje satnice od 100 posto
Kolektivnim ugovorom regulira se njegovo važenje, pitanja iz radnih odnosa i u vezi sa radnim odnosima, način utvrđivanja plaće, utvrđivanje najniže satnice i niže od najniže satnice, način i visina obračuna povećanja plaće po osnovu otežanih uslova rada, naknada plaće u slučaju smrti radnika ili člana uže porodice, za vrijeme odsustva sa rada, za vrijeme bolesti radnika te u periodu rada na terenu. Kao i način i visina utvrđivanja naknade za službena putovanja, uvjeti i visina naknade plaće zbog odsustva sa rada žene za vrijeme trudnoće u slučaju kad ne može biti raspoređena na druge poslove, pravo na otpremninu, uslovi za rad Sindikata, postupak kolektivnog pregovaranja i način mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova i otkaz kolektivnog ugovora i druga pitanja od značaja za uređivanje odnosa između poslodavaca i radnika.
BUSINESS MAGAZINE 15.10.2021.
Povećava se prag za ulazak u PDV sistem
Nakon dugogodišnje priče, novi zakon o porezu na dodanu vrijednost u formi nacrta upućen je na javne konsultacije, koje će trajati do polovine decembra, a jedna od najznačajnijih novina je da prag za ulazak u sistem PDV-a neće biti 50.000, već 75.000 KM, a za poljoprivrednike 100.000 KM.
AKTA 16.10.2021.
Za rad u dane praznika radnicima u trgovini uvećanje satnice od 100 posto
„Ovo je treći Kolektivni ugovor koji potpisujem sa našim socijalnim partnerima i moram reći da nikada nismo bili bliži i jedinstveniji u nastojanjima da poboljšamo status naših uposlenika, koji su naša najveća vrijednost. Osim povećanja minimalne satnice, koja je u odnosu na raniji kolektivni ugovor povećana za 25 posto, važno je istaknuti da smo se dogovorili da je dnevnica za rad u dane zakonom definiranih državnih praznika povećana za 100 posto. Također smo definirali da se sve naknade uplaćuju isključivo na žiro-račun ili neki drugi račun uposlenika. Usaglasili smo se da zajednički trebamo insistirati kod Vlade FBiH da se što prije donesu odgovarajući zakoni kojima bi se smanjili doprinosi na i iz plaća, a sva sredstva koja se ostvare na osnovu tog smanjenja bismo usmjerili u primanja uposlenika “, kazao je Ibrahimović.
BIZNIS INFO 15.10.2021.
Gavran: Poremećaji na tržištu globalno uzrokovali poskupljenja energenata
- Dio poskupljenja odnosi se na povećanje cijene gasa od kojeg se u mnogim zemljama proizvodi i električna energija, pa je takva veza direktna i jednostavno logična. Dio povećanja cijene kada je riječ o električnoj energiji u Evropi posebno se odnosi na tzv. takse zelene energije i opterećenja na cijenu energije proizvedene u termoelektranama, pa je došlo do porasta troškova i cijena – izjavio je Gavran za Fenu.
FEDERALNA 17.10.2021.
Kako prodati preskup proizvod? / Menadžer Bihaćke pivovare: Proizvodi moraju drastično poskupjeti, jer nemamo mogućnosti to ublažiti
- Ono što mi doznajemo jeste da struja neće poskupjeti građanima, nego privrednom sektoru i to drastično. Električna energija je tržišna roba koja ima svoju cijenu, a ona je i resurs, to ne treba nikada zaboraviti. A poskupljenje struje nije da se najavljuje, ono je već aktuelno. Imamo do kraja godine ugovorenu cijenu struje, međutim, ona obično u jedanaestom mjesecu krene prema gore u smislu promjena i priprema novih cijena za iduću godinu. Tako da mi u Bihaćkoj pivovari nismo još dobili novi ugovor za struju, ali neka privredna društva jesu i oni se sad pitaju da li je to moguće i kako se to može kompenzirati, pogotovo tamo gdje u gotovom proizvodu energija učestvuje u najvećem dijelu. U konačnici, takvi proizvodi moraju drastično poskupjeti, jer nemamo mogućnosti to ublažiti. Nemamo nikakvu tampon-zonu u kojoj bismo ublažili takve efekte. Unutrašnjih rezervi, uslijed dvogodišnjeg stanja pandemije, više nema i to je problem - kazao nam je Edin Ibrahimpašić, menadžer Bihaćke piv
OSLOBOĐENJE 16.10.2021.
Trgovine u FBiH: Za rad u dane praznika uvećanje satnice od 100 posto
Osim dogovorene satnice, utvrđeni su i dodaci na plaću i to za prekovremeni rad najmanje 25 posto od neto satnice, noćni rad najmanje 25 posto od neto satnice, rad na dan tjednog odmora najmanje 15 posto od neto satnice.
BLJESAK.INFO 15.10.2021.
Bh. kompanija sa 1.200 zaposlenih: “Niko nema platu ispod 1.000 KM, ni početnik”
“Normalno je da država mora imati prihode, no mislim da bi tu s poslodavcima trebalo naći neki kompromis, da se više isplaćuje radnicima, a da doprinosi budu isti kao u susjednim zemljama. Tada bi bilo više potrošnje, više zaposlenih i više motiva za ostanak u našoj zemlji”, kaže Ćorluka i dodaje da je važno da ljudi vide svoju budućnost u ovoj zemlji, da ovdje mogu egzistirati i živjeti.
N1 16.10.2021.
Kolektivnim ugovorom trgovcima u FBiH minimalna satnica povećana 25 posto
“Zajednički smo se usaglasili da je potrebno raditi na unapređenju položaja zaposlenih u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti. Zadovoljni smo odredbama potpisanog Kolektivnog ugovora, a vjerujemo da će i radnici biti zadovoljni”, naglasila je Beširović.
ZENICA INFO 15.10.2021.
Prosječna neto plaća u Federaciji BiH u augustu 1.000 maraka
U odnosu na august 2020. godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom nominalno je viša za 5,4 posto, a realno za 2,9 posto.
FAKTOR 15.10.2021.
Privrednici u SBK odluku promjene fiskalnih kasa smatraju novim nametom
„Nama kao firmi to će donijeti nove troškove negdje oko 210 hiljada maraka, jer mi imamo negdje oko 170 printera. Umjesto da se traže načini kako pomoći gospodarstvu, realnom sektoru, gospodarstvu se nameću novi troškovi koji po meni nemaju nikakvog efekta“, tvrdi Stipo Frančić, privrednik.
FTV 15.10.2021.
Kamatne stope u BiH ni u narednom periodu neće rasti
"S druge strane, prosječna kamatna stopa na novoodobrene kredite privatnim nefinansijskim preduzećima je u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 3,38 posto i viša je od prosječne kamatne stope na kredite ovom sektoru u istom periodu prošle godine za 12 baznih poena. Ipak, u narednom periodu se ne očekuje znatniji rast kamatnih stopa, s obzirom na to da još nema naznaka da će glavne centralne banke podizati referentne kamatne stope u kratkom roku, što je u narednih nekoliko kvartala", kazali su nam iz Centralne banke BiH.
KLIX 16.10.2021.
Kolektivnim ugovorom trgovcima u FBiH minimalna satnica povećana 25 posto
Od početka augusta potpisani su kolektivni ugovori o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH, za djelatnost drvne i papirne industrije, te za djelatnost građevinarstva. Planirano je da se u narednih desetak dana potpišu i ostali kolektivni ugovori između UPFBiH i sindikata iz realnog sektora.
AKTA 15.10.2021.
Kolektivnim ugovorom u oblasti trgovine minimalna satnica povećana 25 posto
Predsjednik pregovaračkog tima poslodavaca Edin Ibrahimović naveo je da je to treći kolektivni ugovor koji je potpisao, te da nikad nisu bolje sarađivali sa sindikatom u nastojanjima da poboljšaju standard i uslove rada radnika.
FEDERALNA 15.10.2021.
Trgovcima minimalna plata veća za 104 KM: Za rad državnim praznicima dnevnica se uvećava 100 posto
Ugovorom je zagarantovana minimalna satnica od 2,90 KM, što je 25 posto više od prethodne, dok se za rad državnim praznicima dnevnica uvećava 100 posto.
OSLOBOĐENJE 15.10.2021.
“Kad uspemo 50 maraka goriva u rezervoar, 24 marke damo državi”
“S druge strane, kad uspemo 50 maraka u rezervoar, 24 marke damo državi. Tu smo prevareni, jer nismo dobili ono što smo platili – mogli smo bez kredita izgraditi tri auto-puta i da se po njima vozimo besplatno”, rekao je Bago za “Nezavisne novine”, koji takođe dodaje da bi jedna od mjera trebalo da bude i smanjenje nameta.
FOKUS 15.10.2021.
DOBRE VIJESTI ZA TRGOVCE: DNEVNICA SE UVEĆAVA 100 POSTO ZA RAD U VRIJEME DRŽAVNIH PRAZNIKA, POVEĆANA I MINIMALNA PLATA
Predstavnici Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Udruženja poslodavaca FBiH potpisali su u petak kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH.
HAYAT 15.10.2021.
Trgovine u FBiH: Za rad u dane praznika uvećanje satnice od 100 posto
Potpisanim Kolektivnim ugovorom definirana je najniža satnica koja sada iznosi 2.90 KM neto. Minimalna plaća će na osnovu potpisanog Kolektivnog ugovora iznositi oko 550 KM plus topli obrok, prijevoz i druga davanja.
ČAPLJINSKI PORTAL 15.10.2021.
Raspisan poziv za subvencioniranje kamata i profitne marže preduzetnicma u SBK
- Sredstva iz budžeta se raspoređuju za subvencionisanje dijela kamatne stope ili profitne marže koja se obračunava na finansiranja privrednih društava i obrtnika koji posluju na području Srednjobosanskog kantona. Sredstva za finansiranja će osigurati Banka u visini do KM 2.450.000. Ukupna visina sredstava koja će Ministarstvo finansija SBK uplatiti za sufinansiranje profitne marže / kamatne stope iznosi: 50.000KM i odnosi se na ukupan period korištenja i otplate odobrenih finansiranja / kredita - ističe se u pozivu.
EKAPIJA 16.10.2021.