Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Reformski procesi ključni za unapređenje privrede u BiH

Reformski procesi ključni za unapređenje privrede u BiH
Dnevni list u saradnji sa Udruženjem poslodavaca FBiH i Vanjskotrgovinskom organizirao je 28. oktobra 2019. godine u Mostaru radionicu i panel diskusiju u okviru projekta "Moj proizvod" koja je imala za cilj detektirati probleme koji onemogućavaju unapređenje privrede BiH te pokušati ponuditi konkretna rješenja.

Voditeljica projekta "Moj proizvod" ispred Dnevnog lista Selma Dandić naglasila je da Dnevni list ovaj projekat realizira od 2014. godine, te kroz njega promovira privredni potencijal BiH.

"Od tada do danas u saradnji sa Uduženje poslodavaca FBiH i Vanjskotrgovinskom komorom BiH promoviramo privredne subjekte. Kroz panel i diskusiju i radionicu željeli smo pokazati koje su to mjere za rasterećenje privrede", navela je Dandić.

Direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mladen Pandurević istakao je kako je njihova želja da Vladi FBiH ponude gotove zakone koji će u krajnosti rezultirati da BiH bude jedna od zemalja koja će imati najstimulativnije poslovno okruženje koje će biti visokomotivirajuće  za potencijalne investitore, kako za strane, tako i za domaće.

"Naš prijedlog se ne tiče toga da bi ostalo više novca poslodavcima u džepu, nego da bi se stvorili uvjeti kako bi mogli bitno povećati plaće zaposlenih", kazao je Pandurević.

Govoreći o predloženim rješenjima, dodao je kako bi se usvajanjem zakona iz "Inicijative 20+5+6" koju je pripremilo Udruženje poslodavaca FBiH bitno smanjila siva ekonomija te da bi došlo do većeg punjenja budžeta i budžetskih fondova, kao i do većeg zapošljavanja i rasta životnog standarda.

Konstatirao je kako se reformskih procesi odvijaju sporo te da se dosta tih zakona „kuha" godinama kako bi se na kraju uradile samo kozmetičke promjene.

"Vlada nema hrabrosti niti motiva da odlučnije uđe u reformske procese i pomalo smo neprijatno iznenađeni da je tri od tih 25 zakona uputila u parlamentarnu proceduru u obliku koji nema nikakve veze s onim što smo mi tražili. Ovi zakoni se kuhaju šest godina, a ako potrošite šest godina rada da napravite zakone koji će imati samo kozmetičke promjene onda se postavlja pitanje zašto ste to radili", naglašava Pandurević.

Dodao je kako su smatrali da je pravo vrijeme da se zaista istinski reformira ta oblast kako bi dugoročno u narednom periodu od pet do deset godina imali stabilnu osnovu za bolje uvjete poslovanja.

"Vlada to nažalost nije uradila, a međunarodna zajednica pristaje na taj vid manipulacije od strane domaćih vlasti", ocjenjuje Pandurević.

Naglasio je kako je očigledno da "smo mi država u kojoj su važniji lični, nacionalni, regionalni ili bilo koji drugi partikularni interesi od interesa samog društva".

"Naše je da pričamo da širimo krug ljudi koji će vršiti pritisak na one koji donose odluke i mi nećemo odustati, ali žao mi je što bespotrebno trošimo vrijeme i mi i vlasti i svi drugi. Te stvari će se desiti, ali puno bolje je da se dese prije nego poslije", poručio je direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović kazao je kako Vanjskotrgovinska komora BiH podržava projekt "Moj proizvod", jer on govori o problemima i poboljšanju poslovnog okruženja.

"Naše poslovno okruženje zahtjeva radikalne reforme, koje niko ne poduzima. Ono što radi Komora kroz ovaj i druge projekte jeste da olakšamo poslovni ambijent. Privrednicima je sve teže u BiH, jer su procedure sve kompliciranije, nedostaje radnika. Mi smo pokrenuli i projekt digitalna transformacija bh. društva kroz koji se pokazuje da se 80 posto problema privrednika može izbjeći digitalizacijom. Privrednik mora imati brzu uslugu, a ne čekati danima na šalterima.
Činjenica da je BiH po lakoći poslovanja posljednja među zemljama regije, govori nam da je to posljedica ne praćenja reformi i neprilagođivanja europskim standardima", kazao je Bajramović.

Projekt "Moj proizvod" pokrenut je s ciljem promocije i jačanja bh. kompanija te stvaranja pozitivnog mišljenja građana o privredi BiH.

U sklopu događaja održana je i panel diskusija "Rasterećenje privrednog sektora i poboljšanje privrednog ambijenta u BiH; Inicijativa 20+5+6; Digitalizacija bh. društva" na kojoj su učestvovali predsjednik Udruge poduzetnika Hercegovine Damir Vidačak, predsjednik Udruge poslodavaca Posušje Ivan Pavković, pomoćnik federalnog ministara razvoja, poduzetništva i obrta Sead Džiho i direktor kompanije Global GPS BH Haris Hadžialić.

Prije panela održana je i radionica o pravima i obavezama poslodavaca u postupku inspekcijskog nadzora.