Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Održana konferencija BUSINESS FUTURE

Održana konferencija BUSINESS FUTURE

Stvaranjem pozitivnog poslovnog okruženja, koje bi dovelo do povećanja plaća, moguće je spriječiti odlazak radne snage iz Bosne i Hercegovine, poručeno je na skupu "BUSINESS FUTURE – Budućnost biznisa”, koji je organizovala Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske u saradnji sa projektom "Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu”. U Projektu učestvuju Udruženje poslodavaca FBiH, Unija poslodavaca Crne Gore, Unija poslodavaca Srbije, Biznis Konfederacija Makedonije i Biznis Albania, a finansira ga Europska unija. Konferencija je održana 05. decembra 2017. godine u Banjoj Luci.

U tri panel diskusije razmijenjena su iskustava poslodavaca, stručnjaka za ljudske resurse i mladih preduzetnika o trenutnim izazovima u vezi sa promjenama na tržištu rada, migracijama i drugim izazovima koji utiču na poslovanje.

Da bi došlo do povećanja plaća, potrebno je povećati proizvodnju, poručuju poslodavci. Ipak, kažu, problem predstavlja nedostatak kvalificirane radne snage, a s tim problemom suočava se i preduzeće za proizvodnju namještaja Standard iz Prnjavora.
Predsjednik UO Standarda, Edin Dacić, kaže da imaju poteškoća da nađu radnike, i to ne samo kvalifikovane za rad u proizvodnji, nego uopšte zainteresovane za zaposlenje u ovoj fabrici.
U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske ističu da se zajedno sa vlastima mora raditi na poboljšanju uslova rada. Da bi se to desilo, kako ističu, treba stvoriti pozitivno poslovno okruženje.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić kaže da je jedan od uslova za povećanje plaća rasterećenje privrede kroz razna fiskalna davanja, odnosno poreze i doprinose koji su prilično visoki.
Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je da za cijelu privredu u BiH treba da budu stvoreni jednaki uslovi poslovanja, što se može ostvariti snažnim dijalogom socijalnih partnera.
– Jasno je da su plaće u BiH preniske i iz tog razloga mnogi odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom, gdje rade pod istim uslovima za veće plate – kaže Wigemark.
Poručeno je da radnici koji sa ovog područja odlaze u potrazi za boljim poslovima u inostranstvo, često rade na crno čak i u zemljama Europske unije.