Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Inicijativa za lokalne vlasti predstavila rezultate istraživanja rada

Inicijativa za lokalne vlasti predstavila rezultate istraživanja rada

U Sarajevu su 06. juna 2018. godine predstavljeni rezultati Inicijative za lokalne vlasti koja je u proteklih devet mjeseci širom BiH izvršila istraživanje načina funkcionisanja lokalne vlasti.

Prezentovanju nalaza Inicijative za lokalne vlasti prisustvovali su ambasadorica Švajcarske u BiH Andrea Rauber Saxer, članovi Zajedničke komisije, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao i brojni drugi predstavnici vlasti iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Ispred Udruženja poslodavaca FBiH prisustvovao je Zlatan Dedić.

- U proteklom periodu naši saradnici razgovarali su praktično sa svim načelnicima i gradonačelnicima u BiH. Ovaj projekt je vrlo bitan, jer upravo lokalna zajednica je ta koja pruža osnovne usluge građanima – kazao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark.

Dodao je da je i sam posjetio oko 15 lokalnih zajednica kako bi sam stekao uvid u njihovo funkcioniranje. 

 - Glavno pitanje je kako poboljšati efikasnost lokalnih vlasti, ne govorimo ovdje o uvođenju novih poreza, jer ih i ovako ima previše. Treba razmotriti načine za boljom raspodjelom sredstava kako bi se poboljašala učinkovitost. Kad razgovarate s načelnicima i gradonačelnicima, oni su saglasni da uplaćuju mnogo više sredstava u sistem nego što im se iz sistema vraća. To za posljedicu ima utjecaj na kvalitet usluga, a tu mislim na zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu, dakle, ono što je građanima najbitnije – istakao je Wigemark.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer istakla je da Švicarska, iako nije članica EU, podržava ovaj projekt zato što smatramo da imamo iskustvo koje je vrijedno podijeliti.

Lokalne zajednice su veoma bitne jer su one te koje pružaju usluge građanima i ako neka usluga nije dobra, onda je to odgovornost općine. Ukoliko želimo građanima pružiti bolje usluge, onda je potrebno da uradimo značajne promjene u samim općinama, nužno je unaprijediti kvalitet usluga, smanjiti nivo korupcije i pospješiti saradnju među općinama – smatra Saxser.

Dodala je da to nisu jedine promjene koje su potrebne, također moraju se provesti daljnje reforme, provesti fiskalna decentralizacija i spustiti više sredstava prema nižim nivoima vlasti.

Premijer FBiH Fadil Novalić naveo je neke pozitivne primjere dobrog funkcioniranja lokalnih zajednica u BiH, ali i naveo neke loše primjere koji koče općine u njihovom razvoju.

- Veliki događaji odvijaju se u lokalnim zajednicama. Imamo neke lokalne zajednice poput Gračanice, Gradačca, Visokog, Tešnja, gdje imamo za 50 posto više zaposlenih u lokalnim zajednicama nego prije rata. Od izuzetne važnosti je kako lokalne zajednice servisiraju svoje građane. Moram istaknuti Općinu Gradačac, gdje za pet minuta na šalteru dobijete neki potreban papir, a moram priznati da smo u jednoj drugoj općini na isti takav papir morali čekati 12 mjeseci. Iz ovoga se vidi važnost dobrog funkcioniranja lokalnih zajednica - istakao je Novalić.

Jedan od najvažnijih zaključaka Zajedničke komisije za lokalne vlasti jeste problem finansiranja opština, te se, kako su istakli, taj sistem mora promijeniti, a sredstva treba da budu razvojnog, a ne samo potrošnog karaktera.