Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Drugi edukacijski seminar „Saradnja kompanija i srednjih strukovnih škola u dualnom obrazovanju“

Drugi edukacijski seminar „Saradnja kompanija i srednjih strukovnih škola u dualnom obrazovanju“

Udruženje poslodavaca FBiH u partnerstvu sa Srednjom školom sa saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednjoškolskim centrom Vogošća, Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje KS", općinama Kantona Sarajevo, te kompanijom Centrotrans dd Sarajevo implementira projekat „Promocija dualnog obrazovanja na osnovu pilot projekta i edukacije". Projekat se provodi u sklopu krovnog projekta ''Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH'', jednog od 19 takvih partnerstava uspostavljenih u zemlji kojeg Europska unija finansira sa četiri miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), s ciljem prekvalifikacije skoro 2.000 nezaposlenih osoba i zapošljavanje najmanje njih 620 u 22 općine u BiH.

Kao jedna od glavnih aktivnosti jest i organizacija tri edukaciona seminara za interesne grupe kroz projekat. Prvi edukacijski seminar održan je 24. aprila, a drugi edukacijski seminar pod nazivom „Saradnja kompanija i srednjih strukovnih škola u dualnom obrazovanju" 15. maja 2018. godine.

Seminar je namjenjen isključivo predstavnicima srednjih strukovnih škola i kompanija iz različitih oblasti, a učesnici su imali priliku razmijeniti iskustva u vezi planova praktične nastave u kompanijama i nastavnih planova i programa u školama.

Kroz zajedniči rad identifikovano je niz modaliteta na koji način bi se u budućnosti mogla razvijati jača saradnja između škole i poslodavaca.

Izuzev predstavnika škola i kompanija, svoje učešće uzeli su i predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta KS  i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ. Učesnici su na ovom skupu imali priliku i čuti izlaganje Georga Burggera, CIM ekperta za srednje strukovno obrazovanje koji je govorio o praksi i saradnji škola i kompanija kroz dualno obrazovanje.

Ovaj dokument je napravljen uz finansijsku pomoć Europske unije. Stavovi izraženi u dokumentu nisu odraz službenih stavova Europske unije.