Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Završena investicijska konferencija i poslovni forum Europske banke za obnovu i razvoj

Završena investicijska konferencija i poslovni forum Europske banke za obnovu i razvoj
Investicijska konferencija i poslovni forum Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u okviru Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, održala se u Sarajevu 8. i 9. maja 2019. godine. Ovogodišnji sastanak okupio je više od 2000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, ministre finansija, guvernere centralnih banaka, kao i predstavnike rukovodstva EBRD-a, što predstavlja nesvakidašnju priliku za razgovore o novim saradnjama i investicijama u Bosnu i Hercegovinu, ali i širu regiju.

Glavna tema ovogodišnjeg poslovnog foruma bila je "Povezivanje ekonomija za jači rast", a program foruma obuhvatio je širok raspon tema od važnosti za sve regije u kojima EBRD posluje: investiranje, migracije, turizam u jugoistočnoj Europi, digitalizaciju, a diskusija je bila usmjerena i na regionalne teme s fokusom na prilike za investiranje na Zapadnom Balkanu.

Konferenciji su, ispred Udruženja poslodavaca FBiH, prisustvovali predsjednik Adnan Smailbegović i pomoćnik direktora Zlatan Dedić.

Trodnevni godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj zaokružen je jučer potpisivanjem sporazuma o finansiranju izgradnje još jedne dionice koridora 5c, obilaznice Doboj, vrijedne 210 miliona eura. Sporazum su potpisali ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.

Ovaj sporazum, kako je kazao Chakrabarti, pokazuje opredijeljenost EBRD-a ulaganjima u putnu infrastrukturu u BiH, te je dodao kako je ukupni iznos koji su dali za koridor 5c sada 800 miliona eura.

Da je putna infrastruktura najznačajniji sektor, a koridor 5c najvažniji projekt u toj oblasti, kazao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predstavljajući i brojne druge potencijale koje naša zemlja nudi investitorima i to na panelu Invest in BiH. Podsjetio je Zvizdić kako je do sada osigurano više od 1,3 milijarde eura za izgradnju cestovne infrastrukture. Govorio je i o gasnoj infrastrukturi, energetici kao važnom sektoru za ulaganje koji ima veliki potencijal, o drvnoj industriji, IT-u, autoindustriji, tekstilnoj, industriji obuće i drugim industrijama u koje se može ulagati.

- Iskreno sam obradovan da je 84 posto postojećih investitora spremno da preporuči BiH kao zemlju za ulaganje, a 70 posto njih planira da reinvestira u BiH u naredne tri godine, istakao je Zvizdić, koji je pozvao investitore da ulažu u BiH, a Chakrabarti je podsjetio kako je EBRD do sada u našu zemlju, od 1996, uložio 2,3 milijarde eura.

Poručili su i privrednici da BiH pruža odlične prilike za investiranje, te je nekoliko njih predstavilo potencijale u sektorima u kojima posluju. Tako je Edin Deljkić, predsjednik BIT Alijanse, kazao da je IT industrija budućnost ove zemlje, a Igor Gordić iz Olimpijskog centra Jahorina istakao kako je BiH zemlja sa ogromnim prirodnim resursima, koja investitorima može ponuditi mnogo. Član NO Prevent grupe Almir Jazvin govorio je o autoindustriji, ali i drugim granama privrede u kojima ova grupacija razvija svoje poslovanje, a komercijalni menadžer Mljekare Livno Zdravko Markov je predstavio ovu kompaniju kao uspješan biznis u poljoprivrednom sektoru BiH. Dino Osmanbegović iz kompanije MS&WOOD podsjetio je kako se drvna industrija najbrže razvija i raste, te kako se i trude da motivišu mlade da ostanu ovdje.

Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora, kazao je da mu nije poznat nijedan ozbiljni investitor koji je izgubio kapital u ovoj državi.

- Ako možete jednu poruku izvući iz ova tri dana, to bi mogla biti upravo ova. Ova država pruža odlične prilike za investiranje, svi imaju veoma dobru stopu povrata i treba iskoristiti priliku ulaganja u ovu državu, poručio je Muidža.