Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Zahtjev za adekvatnu reakciju na buduće uvođenje prepreka izvozu bh. proizvoda u zemlje regiona

Zahtjev za adekvatnu reakciju na buduće uvođenje prepreka izvozu bh. proizvoda u zemlje regiona
Udruženje poslodavaca uputilo je otovreno pismo Vijeću ministara BiH sa zahtjevom za adekvatnu reakciju na uvođenje prepreka izvozu bh. proizvoda u zemlje regiona.
 

Poštovani,

Članice Udruženja poslodavaca FBiH se zalažu za slobodnu trgovinu u cilju promovisanja privrednog rasta, kao i za fer tržišnu utakmicu i poštivanje svih međunarodnih preuzetih obaveza u vezi s tim.

Tim više, ne možemo se pomiriti sa aktuelnim dešavanja vezano za problematiku izvoza bh. voća i povrća u Hrvatsku, ali i prethodno uspostavljenih vancarinskih barijera u slobodnoj trgovini koje su dovele do otežanog ili smanjenog izvoza bh. proizvoda u zemlje regije. Udružene poslodavaca FBiH zahtjeva od Vijeća ministara BiH da ubuduće promptno djeluje nakon uvođenja ovih i sličnih diskriminatornih mjera, te da uzvrati kontra mjerama.

Ovim i sličnim neopravdanim i nedopuštenim postupcima, suvišnim i neopravdanim pregledima na granicama i zadržavanjem robe, iskazana je diskriminacija bh. proizvoda. Neblagovremena reakcija vlasti umanjenju konkurentnost domaćih izvoznika u zemljama regiona.

Neophodno je da Vijeće ministara BiH, nakon ovakvih (ne)očekivanih mjera, i u svakom budućem slučaju, sazove sjednicu i utvrdi konkretna rješenja u cilju zaštite domaćih izvoznika, i uzvrati recipročnim mjerama.