Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

UPFBiH traži sastanak sa kriznim štabovima zdravstva kako bi razgovarali o pojedinim nejasnim naredbama koje utiču na rad privrednih subjekata

UPFBiH traži sastanak sa kriznim štabovima zdravstva kako bi razgovarali o pojedinim nejasnim naredbama koje utiču na rad privrednih subjekata
Iako je Udruženje poslodavaca FBiH u brojnim dopisima i urgencijama upozoravala da naredbe kriznih štabova moraju biti jasne, iste su i dalje u pojedinim odredbama nelogične i neprecizne. Poslodavci su zbog nejasnoće primjene naredbi izloženi kaznama od strane inspekcija i trpe velike gubitke, a veliki udar na privrednike Kantona Sarajevo odrazit će se i zbog odluke o zabrani rada većine privrednih subjekata u periodu od 13. do 15. marta 2021. godine.

Privredni subjekti koji su posebno na udaru inspekcija su tržni centri i oni koji svoju djelatnost obavljaju u tržnim centrima, zbog primjene odredbi naredbi kojima se ograničava broj osoba koje borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti, malim obrtima i tržnim centrima. Naredbe Kriznog štaba su nejasne i neprecizno definišu propisani maksimalan broj ljudi u objektu, kao i da li se taj propisani maksimalan broj odnosi na tržni centar ili na objekte uslužnih djelatnosti, trgovine, male obrta i dr. koji svoju djelatnost obavljaju u tržnom centru.

Udruženje poslodavaca napominje da zdravlje građana mora biti na prvom mjestu te da bi naredbe trebale imati za cilj uvođenje mjera za zaštitu zdravlja i sprječavanja širenje zaraze uzrokovane korona virusom, međutim da ne smije doći do ograničenja i obustavljanja rada i ekonomskih tokova ukoliko nadležni organi nisu osigurali mjere poticaja privredi u slučaju ograničenja ili potpune obustave rada. Takva rješenja su u svim državama EU ali i u većini država u regionu.

Shodno navedenom, Udruženje je zatražilo sastanak sa predstavnicima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo kako bi razgovarali o pomenutim temama.