Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

UPFBiH preko Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta realizuje projekat o inspekcijskom nadzoru

UPFBiH preko Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta realizuje projekat o inspekcijskom nadzoru
Predstavnici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i korisnici s područja Federacije BiH potpisali su 18. septembra 2019. godine u Mostaru ugovore o dodjeli grant sredstava u 2019. godini.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je da je poticajna sredstva, ukupne vrijednosti 3.408.000 KM, dobilo 399 korisnika.

Riječ je o grant sredstvima odobrenim kroz osam projekata, i to poticaj inovatorima - pojedincima poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama, unaprjeđenje institucijske poduzetničke infrastrukture, tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka), poticaji opstanku starih i tradicionalnih obrta, poticaji razvoju vezanih i posebnih obrta, poticaji novoosnovanim subjektima male privrede i jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

Ministar Zukić najavio je i projekte koje resorno ministarstvo namjerava realizirati u sljedećem periodu.

- Projekti u fazi realizacije su izgradnja poduzetničkih zona, za koje je namijenjeno 4,5 miliona KM i gdje se kao aplikanti pojavljuju jedinice lokalne samouprave, zatim stipendiranje učenika za obrazovanje za deficitarna zanimanja, za šta je planirano 100.000 KM, te mentoring usluge za subjekte male privrede gdje kroz ulaganje nepovratnih sredstava pružamo stručnu i tehničku pomoć malim i srednjim poduzećima - istakao je ministar Zukić.

Jedan od potpisnika ugovora, direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević kazao je da je Udruženje, nakon provedenih konsultacija putem javnih rasprava, okruglih stolova i fokus grupa utvrdilo da su ključni problemi vezano za inspekcijski rad nedovoljno poznavanje propisa od strane poslodavaca kao i nedostatak znanja u ovoj oblasti, te da je, s tim u vezi, Udruženje poslodavaca u FBiH prepoznalo potrebu za edukaciju članova UPFBiH o pravima i obavezama u postupku inspekcijskog nadzora, a kako bi se sprječilo kažnjavanja poslodavaca, poboljšala poslovna klima te promovirale preventivne u odnosu na represivne mjere.

- Projekt ima za cilj educirati poslovne subjekte o njihovim pravima i obavezama u postupku inspekcijskog nadzora i načinu obavljanja nadzora putem izrade Priručnika, kazao je Pandurević.

Pored plasiranja grant sredstava, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta svake godine dodijeljuje kredite plasirane putem Razvojne banke FBiH, s rokom povrata do sedam godina, dvogodišnjim grace periodom, uključenim u rok povrata, i kamatnom stopom od jedan posto.

Akumulirani finanijski iznos koji je svake godine na raspolaganju sektoru malih i srednjih poduzeća je oko šest miliona maraka. Javni poziv za ovu godinu je završen, a trenutno Kreditni odbor Banke razmatra prijave firmi koje je poslalo Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.