Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

UPFBiH ogorčeno odbijanjem vlasti u FBiH da se brzo povećaju plate u realnom sektoru

UPFBiH ogorčeno odbijanjem vlasti u FBiH da se brzo povećaju plate u realnom sektoru
Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine ogorčeno je nerazumijevanjem vlasti nakon što na današnju 2. redovnu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nisu uvršteni prijedlozi Zakona o izmjeni i dopuni zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koje su inicirali poslodavci i u dogovoru sa Savezom samostalnih sindikata BiH uputili u parlamentarnu proceduru.

Poslodavci i sindikati su tražili od izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH da hitno usvoje neophodne izmjene zakona koje bi omogućile povećanja plaća zaposlenima u realnom sektoru u FBiH u iznosu do 400 KM, pri čemu bi poslodavci plaćali umanjene doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje na uvećani iznos plata.

"Naši prijedlozi su bili vremenski ograničeni do donošenja sistemskih zakona o doprinosima i porezu na dohodak u FBiH, kojima bi se smanjilo opterećenje rada koje je u ovome trenutku najviše u Europi. Na osnovu podrške i uvjeravanja lidera parlamentarnih stranaka, iskreno smo se nadali da će naši prijedlozi biti brzo usvojeni u Parlamentu FBiH i da ćemo već u u januaru ili februaru biti u prilici isplatiti značajno povećane plaće radnicima, a da pri tome ne moramo podjednak iznos isplatiti i 'državi'. To većina poslodavaca ne bi mogla izdržati. Kako se to nije desilo ni na današnjoj sjednici, izvjesno je izgubljen prvi kvartal poslovne godine i primanja radnika u realnom sektoru neće se povećavati kod većine poslodavaca", naglasio je predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Adnan Smailbegović.

Sigurno je da će ovakva situacija dodatno otežati položaj radnika i poslodavaca i da će se nastaviti trend odliva i nedostatka radne snage.

U UPFBiH naglašavaju da neće odustati od pokrenutih aktivnosti na donošenju ova dva zakona, ali i čitavog niza drugih propisa čiji je cilj poboljšanje položaja radnika u FBiH, unapređenje poslovnog okruženja, razvoj privrede i smanjenje siromaštva u BiH.

"Zahtijevamo da se izmjene i dopune ova dva zakona uvrste na prvo naredno zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH", naglašavaju iz UPFBiH.