Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

UPFBiH: Hitno promijeniti odluku o broju osoba koje mogu boraviti u zatvorenim i otvorenim prostorima na području Kantona Sarajevo za spas hotelijera i ugostitelja

UPFBiH: Hitno promijeniti odluku o broju osoba koje mogu boraviti u zatvorenim i otvorenim prostorima na području Kantona Sarajevo za spas hotelijera i ugostitelja
Na zahtjev većeg broja hotelijera i ugostitelja, članica Udruženja poslodavaca Federacije BiH, UPFBiH insistira da Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab što prije dopune odluku o epidemiološkim mjerama kojima je propisano da u zatvorenim prostorima može boraviti 30, a otvorenim 60 osoba istovremeno.   

„Odluka nadležnih institucija Kantona Sarajevo nanijela je ogromne štete hotelijerima i ugostiteljskim radnicima na području ovog kantona. Nakon što je odluka objavljena svi grupni događaji koji su bili zakazani u hotelima i restoranima su otkazani i to do aprila mjeseca naredne godine. Hotelsko-ugostiteljski sektor trpi ogromne posljedice izazvane pandemijom koronavirusa. Promet u hotelima je pao za 95 posto, a samim tim i prihodi. A ova posljednja odluka, dodatno je pogoršala i onako tešku situaciju", kazao je vlasnik i direktor Europa Group i član Udruženja poslodavaca Federcije BiH Rasim Bajrović.
 
Podsjeća da su hotelsko-ugostiteljski objekti najprije imali zabranu rada na dva mjeseca, sedam mjeseci granice BiH su de facto bile zatvorene sve do sredine septembra, što je dovelo u izuzetno težak položaj uposlenike i poslodavce u hotelsko-ugostiteljskoj djelatnosti. Nakon donošenja odluke o otvaranju granica BiH sredinom septembra, situacije se neznatno počela popravljati.

„Onda se bez ikakvih konsultacija donese odluka o ograničavanja broja osoba koje mogu boraviti u zatvorenim i otvorenim prostorima. Za početak se nije uopće vodilo računa o kvadraturi u kojoj tih 30 osoba može boraviti, jer mi imamo prostore od 500-600 kvadrata u kojima uz pridržavanje svih drugih propisanih epidemioloških mjera može u isto vrijeme boraviti i do 200 ljudi. Zato smo od nadležnih u Kantonu Sarajevo tražili da hitno dopune odluku na način da se uzme u obzir i kvadratura kada se utvrđuje broj osoba koje istovremeno mogu boraviti u zatvorenom i otvorenom prostoru", naglašava Bajrović.
 
Napominje da ovakvu odluku nije donijela nijedna zemlja u regionu i u Europskoj uniji. Naprotiv, Slovenija i Hrvatska su donosile odluke koje su imale za cilj pomoći hotelsko-ugostiteljskim radnicima i spasiti barem djelomično turističku sezonu u čemu su i uspjele.

„Naš zahtjev je da nam nadležni omoguće da neometano radimo uz poštivanje svih racionalnih epidemioloških mjera ili da nas zatvore ili da preuzmu na sebe obavezu isplate minimalnih plaća našim uposlenicima sa pripadajućim porezima i doprinosima ili ih pošalju na biro", kategoričan je Bajrović.