Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Udruženju poslodavaca FBiH dodijeljeno specijalno priznanje za razvoj privrede

Udruženju poslodavaca FBiH dodijeljeno specijalno priznanje za razvoj privrede
Jedinstveni poslovni događaj za područje Tuzlanskog kantona pod nazivom  ”Najbolji u privredi TK – Kristal soli 2018” održan je 20.09.2019. godine, a među šest kategorija žiri je dodijelio Specijalno priznanje za razvoj privrede. Ovo priznanje zavrijedilo je Udruženje poslodavaca Federacije BiH Sarajevo.

Udruženje poslodavaca u FBIH (UPFBIH) osnovano je 2002. godine kao dobrovoljna neprofitna i nezavisna organizacija poslodavaca u FBiH.

Utemeljno na principu dobrovoljnog članstva i na načelima slobode udruživanja UPFBiH štiti i zastupa prava i interese svojih članova radeći na stvaranju uslova za povoljnije poslovno okruženje. UPFBiH svojim aktivnostima promoviše stvavove i mišljenja poslodavaca i jedini je priznat predstavnik poslodavaca u socijalnom dijalogu na nivou FBiH. Udruženje poslodavaca danas predstavlja snažan i nezavisan glas poslodavaca s ukupno više od 1.000 pojedinačnih i kolektivnih članova koje je prepoznato na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Konačni cilj UPFBiH je ojačati svoje članice, ali i cijeli privredni sektor za konkurenciju koja ih čeka ulaskom BiH u Europsku Uniju.
 
U odabiru najuspješnijih privrednika, naglasak je stavljen na poduzetnički aktivitet, kao jedan od faktora razvoja TK, kako bi na jedinstven način prezentirali i promovirali ekonomski potencijal ove regije.

Nagrađene kompanije su:

NAJUSPJEŠNIJA KOMPANIJA TK PO OSTVARENOJ DOBITI U 2018. GODINI

 • MALA PODUZEĆA - DENIX d.o.o. Srebrenik sa dobiti od 2.972,331 KM
 • SREDNJA PODUZEĆA - TUZLA-FARM d.o.o. Tuzla sa dobiti od 5.750.228 KM
 • VELIKA PODUZEĆA - Lafat Komerc d.o.o. Kalesija sa dobiti od 2.849.493 KM

NAJUSPJEŠNIJA KOMPANIJA TK PO OSTVARENOM PRIHODU U 2018. GODINI

 • MALA PODUZEĆA - Elcom d.o.o. Tuzla sa prihodom od 30.459.527 KM
 • SREDNJA PODUZEĆA - Lactalis BH d.o.o Gradačac sa pihodom 58.029.007 KM
 • VELIKA PODUZEĆA - Omega d.o.o. Živinice sa prihodom 74.966.641 KM

NAJUSPJEŠNIJI OBRTNIK TK U 2018. GODINI

 • Obrtnička radnja "Aluplast”, Banovići

NAJUSPJEŠNIJA ŽENA PODUZETNICA TK U 2018. GODINI

 • Sabina Đulić – Mis tekstil, Gračanica

NAJUSPJEŠNIJE JAVNO PODUZEĆE PO PRIHODIMA U 2018. GODINI

 • Centralno grijanje d.d. za distribuciju toplotne energije Tuzla sa prihodom od 17.169.521 KM

NAJUSPJEŠNIJE JAVNO PODUZEĆE PO DOBITI U 2018. GODINI

 • RUDNIK SOLI d.d. TUZLA sa dobiti od 2.980.273 KM

Uz izbor najuspješnijih privrednih kolektiva čije je sjedište u Tuzlanskom kantonu, dodijeljena su i četiri specijalna priznanja i to za:

 • JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo - Specijalno priznanje za najveću investiciju u TK
 • BH Telecom d.d. Sarajevo - Specijalno priznanje za investiciju uvođenja 4G tehnologije
 • JKP PANNONICA d.o.o. Tuzla- Specijalno priznanje za razvoj turizma TK
 • Udruženje poslodavaca FBiH Sarajevo - Specijalno priznanje za razvoj privrede

Nezavisni stručni žiri, u sastavu Ramiz Karić, predsjednik žirija i Upravnog odbora grupacije poslodavaca TK, Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore FBiH i Željko Rička, ekonomski stručnjak, vodeći se ekonomskim pokazateljima, kategorizirao je i vrednovao poslovne rezultate u prošloj godini.

"Ove godine je 50 kompanija iz realnog sektora i 40 kompanija iz javnog sektora ušlo u najuži krug. Kako bi ova manifestacija, kao svojevrsni festival rada i poduzetništva ostala promotor najboljih vrijednosti, pravilnikom je regulisano kako niti jedna kompanija ne može biti birana dva puta uzastopno u bilo kojoj kategoriji", kazao je Ramiz Karić, predsjednik žirija. Dodao je da se u kategoriji specijalnih priznanja žiri odlučio za kompanije i organizacije koje su globalno doprinijele razvoju privrede.

Inače, pored nagrađenih privrednika, poslovni događaj je okupio i predstavnike vlasti kantonalnog i lokalnog nivoa.

Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK istakao je da ovaj kanton bio i ostao lider razvoja privrede Bosne i Hercegovine, a koji će u narednom periodu biti veliko gradilište jer ga očekuju investicije vrijedne milijardu maraka.

"Sve će to doprinijeti još bržem razvoju privrede, otvaranju novih biznisa, kreiranju novih radnih mjesta", poručio je on. Istakao je da su nagrađene firme najbolji primjer kako se i u otežanim ekonomskim i društveno-političkim zbivanjima mogu ostvariti dobri rezultati.