Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Studentskom praksom brže do posla

Studentskom praksom brže do posla
Potpisivanjem sporazuma 17. juna 2019. godine u Sarajevu ozvaničen je početak saradnje predstavnika akademske zajednice, poslovne zajednice, studentskih asocijacija i organizacija civilnog društva s ciljem uvođenja redovne studentske prakse, čime se želi doprinijeti većem zapošljavanju kao i ostanku mladih u Bosni i Hercegovini.

Međusektorska saradnja u sticanju prakse dio je projekta nazvanog 'Studentskom praksom brže do posla' koji provode udruženja 'Prava za sve' iz Sarajeva i 'Budućnost' Modriča, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Direktorica Udruženja 'Prava za sve' Diana Šehić kazala je novinarima da se radi o uspostavljanju tzv. ERSE mreže (edukacija, reforma, sigurnost, egzistencija), koja obuhvata sve ono što je mladim ljudima potrebno.

- Ta mreža uvezuje akademsku zajednicu, poslovnu zajednicu, asocijaciju studenata da bismo doprinijeli reformi visokog obrazovanja u BiH, u dijelu koji definira provođenje redovne studentske prakse - naglasila je.

Dodaje da bi ta studentska praksa trebalo da bude zasnovana na dobrim modelima iz država Europske unije, a prilagođena ovdašnjem konceptu, obrazovnom sistemu i tržištu rada.     

Ispred Udruženja poslodavaca FBiH Sporazum je potpisao pomoćnik direktora Zlatan Dedić koji je precizirao da su članovi Udruženja uglavnom iz realnog sektora, a današnjim sporazumom izrazili su spremnost da studentima omoguće praktičan rad. Vjeruje da će tako steći iskustvo i što prije se uključiti u proces rada.    

Resorna federalna ministrica Elvira Dilberović smatra da će taj projekt osnažiti studentsku praksu u Bosni i Hercegovini. Kaže da Ministarstvo pozdravlja tu sponu između studenata, visokoškolskih  institucija i poslodavaca, te poziva da to podrže i ostali relevantni faktori.  

ERSE mreža trenutno ima 35 članica (poslodavci, unije poslodavaca) iz Federacije BiH i RS, akademske zajednice iz oba entiteta, te organizacije civilnog društva koje se bave pitanjima mladih.