Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Selesković: Prekvalificirano više od 1.500 osoba, a 380 ih uspješno zaposleno

Selesković: Prekvalificirano više od 1.500 osoba, a 380 ih uspješno zaposleno
Cilj radionice „Institucionalna izgradnja lokalnih partnerstava za zapošljavanje", održane 20. novembra 2018. godine bio je unapređenje i dalja izgradnja održivosti osnovanih lokalnih partnerstava za zapošljavanje, razmjena dosadašnjih iskustava i pozitivnih praksi radi institucionalnog razvoja partnerstava, te njihovog pozicioniranja i dugoročnijeg djelovanja na unapređenju zapošljavanja na lokalnom nivou, kazala je LEP koordinatorica Međunarodne organizacije rada (ILO) Amra Selesković.

Udruženje poslodavaca FBiH implementira projekat  „Promocija dualnog obrazovanja kroz pilot projekat i edukaciju" u partnerstvu sa Srednjom školom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednjoškolskim centrom Vogošća, Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje KS", općinama Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, te kompanijom Centrotrans dd Sarajevo. Projekat je jedan od 19 lokalnih partnerstava koji su podržani u okviru krovnog projekta ''Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH'' kojeg Europska unija finansira sa četiri miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), s ciljem prekvalifikacije skoro 2.000 nezaposlenih osoba i zapošljavanje najmanje njih 620 u 22 općine u BiH.
 
Selesković je na skupu u Sarajevu istakla da je cjelokupni cilj projekta doprinijeti strateškom razvoju tržišta rada Bosne i Hercegovine.

– Konkretni cilj je promovirati održive, partnerstvom vođene, aktivne okvire za tržište rada na lokalnom nivou da bi se povećao pristup formalnom zaposlenju. U ovom projektu je do sada prekvalificirano 1.500 osoba, od kojih je 380 uspješno zaposleno. Nama je bitno da ove osobe i nakon završetka projekta ostanu zaposlene – kazala je Selesković.
Po njenim riječima, program promovira zapošljavanje i formalne opcije zaposlenja za lokalnu radnu snagu.

– To se može postići bolje usmjerenim posredovanjem u zapošljavanju, stvaranjem povoljnijeg okruženja za nova radna mjesta, usklađivanjem i poboljšavanjem vještina radne snage, poduzetništvom i poduzetničkim obukama. Također tu je poticanje formalnih opcija za zapošljavanje žena, mladih, manjina, povratnika, interno raseljenih osoba i grupa koje teško nalaze zaposlenje – izjavila je Selesković.

Radionica je organizirana u okviru projekta „Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH", koji finasira Evropska unije, a realizira Međunarodna organizacijha rada – ILO.