Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Pripremljene analize o minimalnoj plaći u FBiH

Pripremljene analize o minimalnoj plaći u FBiH
Udruženje poslodavaca FBiH u svojim prijedlozima i mjerama za poboljšanje poslovnog ambijenta već duže vrijeme zahtjeva i povećanje minimalne plaće. S tim u vezi, profesor Vjekoslav Domljan je za Udruženje poslodavaca napravio analizu o minimalnoj plaći u FBiH, odnosno poređenje najniže plaće u FBiH sa najnižim plaćama u Europi i regionu u 2021. godini. Također, napravljena je i analiza "Šta povećanje najniže plaće u FBiH znači za javne prihode".

Domljan u analizi navodi da informacije iz medija prema kojima FBiH ima najmanju minimalnu plaću u čitavoj Europi nisu utemeljene, budući da je najniža neto plaća u FBiH uspoređena sa najnižim bruto plaćama u Europskoj uniji i regionu, te da, uzimajući u obzir da najniža plaća nije usklađena od 2016. godine, da je u odnosu na tada došlo do blagog rasta potrošačkih cijena od 1.5 posto, te da se udio najniže plaće u odnosu na prosječnu bruto plaću smanjio, nema sumnje da je najnižu plaću potrebno povećati, ali da ključno pitanje ostaje za koliko. Postoji opasnost da bi naglo i pretjerano povećanje najniže plate najviše štete nanijelo upravo onim radnicima kojima se nastoji pomoći.

O analizama i minimalnoj plaći razgovarat će se i na sjednici Upravnog odbora UPFBiH koja će se održati sljedeće sedmice.