Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Vlada FBiH ponovo će razmatrati odluku o ograničavanju marži

Vlada FBiH ponovo će razmatrati odluku o ograničavanju marži
Na sljedećoj sjednici Vlade Federacija Bosne i Hercegovine bit će razmotrena optimizacija odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, a do tada postojeća odluka neće se primjenjivati, dogovoreno je na sastanku predstavnika Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH rekao je da je potrebna optimizacija kako niko ne bi bio na gubitku, odnosno kako bi amortizacija negativnih uticaja na ekonomiju bila izbalansirana, na optimalnom nivou.

Kako je rečeno nakon sastanka, saglasni su da je zaštita građana na prvom mjestu, ali da se mora voditi računa i o trgovcima koji zapošljavaju veliki broj građana, kako ne bi poslovali s gubicima.

Po riječima Vujanovića, zaštita životnog standarda naših građana, u ovom slučaju je zaštita više od 93.000 uposlenih, konkretno 95.000 uposlenih u trgovini na veliko i malo. Napomenuo je da taj sektor „hrani izravno, dominantno i neizravno, više od pola miliona naših građana"
 
- Razgovor je bio konkretan i otvoren, da se dođe do optimalnog rješenja, da se optimizira postupanje na terenu. Ono će biti prezentirano na narednoj redovnoj sjednici Vlade FBiH i bit će predmet odlučivanja Vlade FBiH - kazao  je ministar Vujanović.   

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je da se nada da će korigirana ili optimirana odluka koja bude donesena u četvrtak biti prihvatljiva. Naglasio je da je pored definiranja maksimalne visine marže potrebno razmotriti i obuhvat proizvoda obzirom da po trenutnoj odluci on iznosi od 9.000 do 12.000 proizvoda.

- Prezentirali smo zašto nam ovakva odluka ne odgovora, nije prihvatljiva za naše članice koje se bave veletrgovinom, trgovinom i proizvodnjom – naveo je Smailbegović.

Prema njegovim riječima pored toga neophodno je i definirati dužinu trajanja odluke.

Istakao je da ranije donesenu odluku neće sprovoditi, kao i da su zamolili da se zaustave inspekcijske aktivnosti kontrole provođenja odluke dok se ne održi sjednica Vlade FBiH po ovom pitanju, kao i da ostaje neriješeno pitanje kazni koje su zbog neprovođenja odluke trgovci dobili od subote do danas.

Vujanović je istakao da je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove delegirao obustavu postupanja po pitanju ove odluke dok ova materija ne bude tretirana odlukom Vlade FBiH.