Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Poslodavci KS očekaju hitne mjere i isplatu sredstava koja su namijenjena za pomoć privredi

Poslodavci KS očekaju hitne mjere i isplatu sredstava koja su namijenjena za pomoć privredi
Privredni subjetki, odnosno poslodavci, na području Kantona Sarajevo suočavaju se s teškim posljedicama pandemije Covida-19, koje se ogledaju u obustavi rada, smanjenu poslovnih aktivnosti i velikoj nelikvidnosti. Sve to dovelo je u pitanje hiljade radnih mjesta i zadržavanje radnika.
 
I pored činjenice da je Vlada KS prva u Federaciji BiH utvrdila set mjera za podršku realnom sektoru, zbog raznih administrativnih prepreka, do danas nije uspjela povući sredstva MMF za pomoć privrednim subjektima. Iz tih razloga, poslodavci očekaju hitne mjere i isplatu sredstava koja su namijenjena za pomoć privredi, odnosno za isplate plata uposlenicima za april i maj mjesec.

Vlada Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 21.07.2020. godine utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta KS, kojim je osigurano 37 miliona KM za pomoć privrednim subjektima. Predviđenim sredstvima obezbjedit će se isplate dijela plata za 35.000 zaposlenika u 6.300 privrednih subjekata.

Imajući u vidu da poslodavci i njihovi uposlenici očekuju hitnu pomoć te da je neizvjestan prenos sredstva od MMF-a, pozivamo zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da postupe odgovorno i hitno usvoje Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo.