Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Poslodavci apeluju na hitno donešenje Zakon o šumama FBiH i na zabrani izvoza trupaca

Poslodavci apeluju na hitno donešenje Zakon o šumama FBiH i na zabrani izvoza trupaca

Udruženje proizvođača nameštaja BiH urgentno traži da se uredi oblast raspodjele sirovine u Federaciji BiH. Izuzev činjenice da drveta ima dovoljno, proizviođači namještaja ne mogu da obezbjede sirovinu za svoje potrebe, već moraju uvoziti iz zemalja okruženja ili šire. Stoga traže da se urgentno donese Odluka ili uredba o načinu raspodjele sirovine.

Osnovni problem drvoprerađivača je neodostatak sirovine, jer veliki postotak izvoza otpada upravo na sirovinu i rezanu građu, a prioritet Bosne i Hercegovine bi trebao biti izvoz finalnih proizvoda. Apsurdno, iako je više od pola teritorije BiH pokriveno šumama, drvopređivači su zbog bezakonja koje vlada u ovoj oblasti, prinuđeni sirovinu uvoziti. Državnim resursima gospodare kantoni koji su iskoristili pravni vakuum i u nedostaktu federalnog zakona kreirali svoje, a bespravna i nekontrolisana sječa šuma je u porastu.

Sirovina se izvozi i rasprodaju se resursi po najnižim mogućim cijenama. Novi Zakon o šumama Federacije BiH bi mogao djelomično riješiti problem sa sirovinom, jer firme koje se bave izvozom finalnih proizvoda nemaju dovoljne količine za proizvodnju. Privrednici apeluju na vlast da hitno zabrani izvoz trupaca ili da uvede taksu za izvoz. Orijentacijom na izvoz isključivo finalnih proizvoda ne samo da bi se ograničio izvoz sirovina, već bi se povećao i broj zaposlenih u tom sektoru.

Ukoliko se ubrzo ne donese Zakon o šumama FBiH, privrednici apeluju na donošenje Uredbe o krirerijima za raspodjelu sirovine drvnoj industriji kako bi se osiguralo snabdijevanje za firme koji su izvoznici i koji se bave finalnom proizvodnjom.

Hrvatska je nedavno zabranila izvoz trupaca, a to je učinila i Crna Gora. Koliko god da će to pozivno uticati na privredu tih zemalja, ta nenajavljena mjera bitno će uticati i na drvoprerađivački sektor Bosne i Hercegovine, ali negativno. Ukoliko vlast u BiH hitno ne reaguje, bit će ugroženo oko pet hiljada radnih mjesta u BiH jer je velika potražnja za namještajem od hrasta čija se sirovina do sada uvozila iz Hrvatske.

Potrebno je drvnu indrustiju proglasiti strateškom granom privrede BiH, obzirom da ima vlastitu sirovisnsku osnovu, dugogodišnju tradiciju i izraziti suficit, te, obzirom da je vlast još jednom pokazala nemar prema izvoznicima i ukinula im oslobađanje plaćanja poreza na dobit, sagledati mogućnosti poticaja na drugi način.