Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Panel diskusija „Dualno obrazovanje kao model rješavanja problema tržišta rada“

Panel diskusija „Dualno obrazovanje kao model rješavanja problema tržišta rada“
U okviru Sajma zapošljavanja i Sajma srednjih strukovnih škola, održanog 30. novembra 2018. godine, organizovana je panel diskusija „Dualno obrazovanje kao model rješavanja problema tržišta rada".

Na panelu su ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, v.d. direktora Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo Muhamed Bekto, predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić, predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović i direktor Srednje škole metalskih zanimanja Elmedin Lukač dali sugestije i prijedloge kako je kroz dualno obrazovanje moguće unaprijediti tržište rada.

Događaj se organizuje u sklopu Projekta „Promocija dualnog obrazpvanja putem pilot projekta i edukacije" koji impemetira Udruženje poslodavaca u partnerstvu sa Srednjom školom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednjoškolskim centrom Vogošća, Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje KS", sarajevskim općinama Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, te kompanijom Centrotrans dd Sarajevo. Ovaj projekat, zajedno sa 19 lokalnih partnerstava, podržanih u okviru krovnog projekta "Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH", finansira Europska unija sa četiri miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), s ciljem prekvalifikacije skoro 2.000 nezaposlenih osoba i zapošljavanje najmanje njih 620 u 22 općine u BiH.

Učesnike Panel diskusije pozdravila je nacionalna LEP koordinatorica Amra Selesković koja je istakla da Međunarodna organizacija rada podržava navedeni projekat.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović kazao je da ovaj model obrazovanja zadovoljava potrebe tržišta rada i omogućavanje kvalitetne radne snage, te da je pripremljen Nacrt zakona o dualnom obrazovanju KS, a na kojem su, kroz Radnu grupu, bili uključeni i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH.

Panelisti smatraju da je potrebno javnost detaljnije upoznati i edukovati o ovom sistemu obrazovanja.

"Poslodavci se susreću sa problemom nedostatka kvalitetne radne snage, a ovaj model obrazovanja omogućava rješenje tog problema. Moramo naći načine da povećamo zaposlenost i povećamo plaće radnicima. Država mora smanjiti namete i doprinose na plaću kako bi se to obezbijedilo" kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Safudin Čengić.

Jedan od zaključaka panel diskusije jeste da poslodavci imaju potrebe za odgovarajućim profilom kadrova, a da obrazovne ustanove treba da obrazuju takve kadrove.