Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Održana X sjednica UO Udruženja poslodavaca KS

Održana X sjednica UO Udruženja poslodavaca KS
Deseta sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo održana je 22. maja 2019. odine. Na sjednici su, izuzev članova UO, prisustvovali predsjednik i potpredsjednica Skupštine UO Nijaz Skenderagić i Amela Hrbat, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović i direktor Srednje škole metalnih zanimanja Elmedin Lukač.

Na sjednici su članovi UO razgovarali o Sajmu srednjih škola koji će se održati 27. maja 2019. godine ispred centra BBI. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS uputilo je molbu Udruženju poslodavaca KS da pozove poslodavce da učestvuju na Sajmu. Također, Ministarstvo je uputilo molbu za dostavljanje podataka sa kojima raspolaže UPKS a koji se odnose na deficitarna zanimanja sa srednjom stručnom spremom, kako bi se na adekvatan način moglo planirati upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2019/2020 godini. Udruženje poslodavaca KS uputiti će poziv poslodavcima za učestvovanje na Sajmu i na osnovu anketiranja članica napravit će analizu deficitarnih zanimanja i istu dostaviti Ministarstvu. Zaključeno je da će se tokom jula organizovati tematska sjednica UO UPKS I Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS a kako bi se razgovaralo o problemima u obrazoavanju i pokušali pronaći zajednička rješenja.

Direktor Udruženja poslodavaca KS Zlatan Dedić informisao je prisutne o ishodu drugog sastanka Koordinacionog tijela za parafiskalne namete Kantona Sarajevo na kojem je razgovarano o dvije inicijative Udruženja poslodavaca KS, odnosno o inicijativi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS i inicijativi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu KS. Zaključeno je da će članice UPKS, odnosno poslodavaci iz različitih djelatnosti dostaviti Stručnoj službi Udruženja primjedbe i sugestije na parafisklane namete iz tih oblasti poslovanja, a koji će biti predmetom rasprave na idućem sastanku Koordinaciong tijela.

U nastavku sjednice usvojene su informacije o održanoj tematskoj sjednici Vlade KS I Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, informacija o održanoj tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o "Inicijativi 20+5+6”, informacija o zaključcima ESV-a KS u vezi povećanja cijena gasa.