Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Održan Dan otvorenih vrata Srednje škole za saobraćaj i komunikacije u Velešićima i kompanije Centrotrans

Održan Dan otvorenih vrata Srednje škole za saobraćaj i komunikacije u Velešićima i kompanije Centrotrans
Manifestacija je održana u sklopu Projekta „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije" koji implementira Udruženje poslodavaca FBiH u partnerstvu sa Srednjom školom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednjoškolskim centrom Vogošća, Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje KS", sarajevskim općinama Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, te kompanijom Centrotrans dd Sarajevo. Ovaj projekat, zajedno sa 19 lokalnih partnerstava, podržanih u okviru krovnog projekta "Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH", finansira Europska unija sa četiri miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), s ciljem prekvalifikacije skoro 2.000 nezaposlenih osoba i zapošljavanje najmanje njih 620 u 22 općine u BiH.

„Dan otvorenih vrata smo organizovali jer smatramo da je za učenike jako bitno za koje će se zanimanje opredijeliti, te smo željeli učenicima približiti model dulanog obrazovanja, odnosno učenje na dva mjesta – u školi i kompaniji. Na ovaj način učenici lakše i brže stiču potrebne kompentencije, a samim tim brže dolaze i do zaposlenja", istakao je koordinator Projekta Zlatan Dedić.

Rukovodstvo škole i profesori su učenicima organizovali obilazak različitih radionica stručno-teorijske i praktične nastave u kojima su predstavili svoje predmetno područje, kao i školske projekte.

„Ova škola nudi širok program koji se tiče održavanja i upravljanja motornih vozila, transporta i komunikacija. Podržavamo model dualnog obrazovanja jer smatram da je praksa i primjena jako bitna za učenike. Ona u našoj školi predstavlja oko 40 posto ukupnog broja sati koji učenici izučavaju kroz svoj profil, te su na taj način osposobljeni za buduće zanimanje", kazala je direktorica škole Mirsada Šahbegović.

Nakon škole, učenici su obišli kompaniju Centrotrans u kojoj je 18 učenika Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo i Srednjoškolskog centra Vogošća prošlo obuku po Projektu „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije".

„Učenicima smo prezentirali zanimanja koja kompanija Centrotrans zapošljava, kao i Centar za edukaciju u kojem se odvija stručno ospodobljavanje, te mjesta u kojima se održava praktični dio nastave. Dani otvorenih vrata su savršena prilika da se učenici zainteresuju za određeni profil zanimanja", kazao je izvršni direktor tehničke funkcije Centrotransa Ibrahim Kerla.

Svrha organiziranja Dana otvorenih vrata i promocije modela dualnog obrazovanja je približiti učenicima buduća zanimanja i ukazati na prednosti obavljanja praktične nastave kod privrednih subjekata, kako bi sutra bili spremni za tržšte rad.

„Obilazak radionica gdje se odvija praktična nastava mi je bio najinteresantniji. Kao učenici devetog razreda počeli smo razmišljati koje srednje škole ćemo upisati, te smatram da je korisno u realnom okruženju iskusiti zanimanja za koje ćemo se eventualno školovati", istakla je učenica JU OŠ „Viteški heroji" Ena Čosović.