Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Objavljeni javni pozivi za subvencije preduzećima za uvezivanje radnog staža

Objavljeni javni pozivi za subvencije preduzećima za uvezivanje radnog staža
Vlada FBiH je usvojila dva programa utroška sredstava utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a namijenjenih kao subvencije preduzećima za uvezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje, ali im nisu uplaćeni doprinosi za PIO.

Prvi program vrijedan 1.000.000 KM, odnosi se na subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima.

Grant sredstva će biti dodjeljivana preduzećima iz oblasti metalne, elektro automobilske, drvne, papirne i grafičke, zatim industrije građevinskog materijala, proizvodnje tekstila, kože i obuće, kao i hemijske i industrije gume i plastike.

Pravo na dodjelu sredstava privatna preduzeća mogu ostvariti samo po jednom podnesenom zahtjevu, a maksimalan iznos koji može biti dodijeljen jednom privrednom društvu je 200.000 KM.

Usvojen je i Program subvencija javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža u iznosu od 9.000.000 KM.

Program se odnosni na preduzeća u kojima Federacija BiH ima udio u vlasništvu od najmanje 50 posto plus jedna dionica, računajući i preduzeća u poteškoćama ili u stečaju.

Pri izboru korisnika sredstava, ukoliko ne bude dovoljno sredstava, kriteriji će biti broj zaposlenih koji će biti penzionisani, te ravnomjerna teritorijalna zastupljenost.

Javne pozive i programe potražite na linku.