Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Nastavak implementacije projekata podrške privredi u Kantonu Sarajevo

Nastavak implementacije projekata podrške privredi u Kantonu Sarajevo
U Vladi Kantona Sarajevo 28. augusta 2020. godine održan je sastanak na kojem su pored premijera Vlade, ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasne Agić, ministra finansija Jasmina Halebića i ministra privrede Draška Jeličića prisustvovali i predstavnici Udruženja poslodavaca KS.

Sastanak je organiziran s ciljem pregleda do sada realiziranih aktivnosti s ciljem provedbe „Korona zakona" i programa kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera u KS, kao i zbog otpočinjanja druge faze podrške privrede u KS.

Istaknuto je kako je za isplatu dijela plate privrednim subjektima na području KS za mart, april i maj do sada iz Budžeta KS isplaćeno je 9.603.527 KM, dok je od pet miliona podsticaja za poljoprivredu, do sada isplaćeno 2.060.802 KM.

Također je i 312 obrtnika, koji su ispunili uslove za dodjelu podsticajnih sredstava dobilo sredstva u iznosu od po 480,75 KM i to iz planiranih sredstava u iznosu od 150.000 KM namijenjenih za ovu grupaciju. Ukupna pomoć koja je do sada realizirana direktno u privredu KS, iznosi oko 33 miliona KM.

Resorni ministri su tokom sastanka informisali o uspješno realiziranim zajedničkim projektima Kantona i općina, u kojem su učešće uzele sve općine, osim Starog Grada. Međutim i za ovu općinu Kanton je realizirao projekt koji se odnosi na podršku fizičkim licima i obrtnicima iz Općine Stari Grad.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o aktivnostima, koje je Vlada KS zajedno sa Vladom Federacije provodila prema Agenciji za Bankarstvo FBiH, a što je rezultiralo realizaciji mjera iz „Korona zakona", a odnose se na kredite, grejs period za plaćanje kamata, subvencioniranje kamata i sl.

Vlada Kantona Sarajevo ispunila je sve najavljene mjere pomoći i podrške privrednicima planirane kantonalnim "Korona-zakonom”.

Ovom prilikom, ministar Jeličić je istakao kako su do sada sredstva dobili privrednici koji su u proteklom periodu imali najveći pad prometa. Kriteriji, koji su definisani javnim pozivom bili su dobro iskoordinirani i jednaki za sve.

Kako je preostalo više od deset miliona KM neutrošenih sredstava, ministar Jeličić je najavio da je potrebno donijeti nove kriterije, ali opet zajedno sa poslodavcima, kako bi se na najbolji način isplatila ta sredstva.

"Turistička zajednica će moći ponovno iz svog budžeta izdvojiti novac za najugroženije djelatnosti, ali mi moramo zajedno doći do rezultata koji bi dali podstrek privredi", poručio je ministar Jeličić.

Prema informacija sa terena, na sreću veći dio privrednika se u protekla dva mjeseca uspio privredno oporaviti, ali će nekima pomoć biti i dalje potrebna, rečeno je na današnjem sastanku.

Član UO Udruženja poslodavaca KS Suad Ećo naglasio je kako se nijedan poslodavac nije žalio na kriterije koji su dati u prethodnim javnim pozivima, ali da je potrebno sad dati nove podjednako dobre za sve.

Poslovne aktivnosti u realnom sektoru postoje i ima onih koji su spremni uposliti ljude sa biroa Službe za zapošljavanje, ali uz određene podsticaje koji su postojali ranije.

Premijer je ovim povodom rekao da je sada u drugoj fazi implementacije srednjoročnih i dugoročnih mjera neophodno napraviti dobru analizu stanja i vidjeti koji to privredni subjekti i dijelovi privrede nisu bili obuhvaćeni nikakvom podrškom.

Posebno se referisao na radnike u turizmu i hotelijerstvu, jer su ovi sektori naprosto do pojave koronavirusa bili najveća razvojna šansa KS. To je bila najbrže rastuća grana privrede i sasvim je neprimjereno da se u ovoj situaciji, kada je turizam u potpunosti stradao ne iznađu modeli za aktivniju i snažniju podršku ovoj grani privrede.

S tim u vezi, zatražio je da se već za sljedeći sastanak pripremi analiza stanja i pripreme kvalitetni projekti u saradnji sa Turističkom zajednicom, Službom za zapošljavanje, da bi se iz raspoloživih sredstava iz budžeta KS išlo direktno na hotelijerstvo i turizam i druge grane privrede koji, kako je ponovio premijer, u prvoj fazi nisu bile obuhvaćene.

Na prijedlog premijera Nenadića, naredni sastanak sa poslodavcima najavljen je i zakazan za sljedeću srijedu, a sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za utorak, posebno iz razloga jer su predstavnici privrede ponovno ukazali da svi članovi ESV nisu dali podjednak doprinos u borbi protiv korone, a to se posebno odnosi na predstavnike u javnom sektoru.