Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Na ESV-u razmatran Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji

Na ESV-u razmatran Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici održanoj 12.07.2017. godine razmatrali su Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević novinarima je kazala da je na konsultacije pred socijalne partnere Nacrt stavljen jer se radi o veoma bitnom zakonu, a da se kao i ranije nisu mogli usaglasiti o pitanju treba li raditi reviziju za srednja preduzeća kada je vlasnik jedna osoba.

Zahtjev poslodavaca je da se ne radi revizija u takvim preduzećima, a predlagač, Ministarstvo finansija, ne dijeli takvo mišljenje.

"Vratili smo se i danas na problem u vezi s kojim nikada nismo mogli naći zajedničku riječ. U Ministarstvu smo stava da revizija treba biti provođena i u srednjim preduzećima u interesu zaštite svih strana. Bez obzira na to koliko je vlasnika u srednjim preduzećima i oni bi trebali imati reviziju koja će potvrditi da se poslovanje vodi u skladu s principima, odnosno međunarodnim računovodstvenim standardima i finansijskim izvještavanjima", istakla je Milićević.

Isto mišljenje prisutni na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća nisu našli ni u vezi s tarifom revizijskih usluga.

Milićević je poručila da je Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH rađen da bude u interesu malih i velikih revizorskih kuća te srednjih i velikih poslodavaca.

"Do sada smo imali situacija da su neki neozbiljno radili revizorski posao i želimo da sve revizore dovedemo, zakonskim rješenjem, u isti položaj", dodala je Milićević.

Podsjetila je da Federacija BiH ima Zakon o računovodstvu i reviziji koji je usvojen 2009. godine, a u primjeni od početka 2010. godine. Nijedna izmjena nije urađena u tom zakonu, a mnoge stvari su se mijenjale, stoga, naglašava Milićević, neophodnost promjene je neupitna.

Pred početak sjednice predsjednik ESV-a Edhem Biber novinarima je rekao da je Vlada FBiH insistirala na ovom zakonu da bi se revizija ubuduće radila na kvalitetniji i odgovorniji način nego do sada.

Istakao je da su uočeni određeni problemi prilikom revizije u državnim institucijama.

"Uočeni su određeni problemi, nedostaci, pa čak i loše upravljanje državnim sredstvima za što niko nije odgovarao", naveo je Biber. Izrazio je nadu da će se nakon ovog zakona odgovornije ponašati prema javnim sredstvima.

Sjednici su prisustvovali članovi ESV-a, predstavnici Vlade FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH.