Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Ministarstvu trgovine FBiH dostavljena inicijativa za poboljšanje poslovnog ambijenta

Ministarstvu trgovine FBiH dostavljena inicijativa za poboljšanje poslovnog ambijenta
Naslovno sastanku održanom početkom novembra 2020. godine Udruženje poslodavaca FBiH dostavilo je ministru trgovine FBiH Zlatanu Vujanoviću inicijativu za izmjene postojeće regulative u nadležnosti ovog ministarstva, te sugestije za djelovanje s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta.

U dopisu se navodi da ovo udruženje zahtjeva da njegovi predstavnici budu uključeni u rad stručne grupe za izradu propisa koji su u nadležnosti Federalnog ministarstva trgovine, te da se dostave svi radni materijali zakona i propisa s ciljem iznalaženja što kvalitetnijih rješenja. Također, Udruženje poslodavaca traži izmjene i dopune određenih zakona, a koji su u nadležnosti Ministarstva trgovine FBiH, kao i koordinisano djelovanje Ministarstva sa drugim nadležnim entitetskim i državnim organima kako bi se određeni problemi riješili. Ovo se prvenstveno odnosi na uređenje pitanja rada nedjeljom, rekonstrukcija tunela Crnaje i odredbe krizih štabova o ograničenju broja osoba u zatvorenom prostoru koje utiču na rad trgovina i drugo.

Udruženje traži izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, Zakona o kontroli cijena FBiH, te Uredbe o ograničenju marži. Također, Udruženje zahtjeva da Federalno ministarstvo trgovine, zajedno s Udruženjem poslodavaca FBiH, reaguje na sporne odredbe određenih propisa, a koji nisu u direktnoj nadležnosti Ministartva, te da inicira online sastanke s nadležnim organima kako bi se iznašla najoptimalnija rješenja i izbjegle negativne ekonomske posljedice po privredu. To se najprije odnosi na Zakon o zaštiti potrošača BiH, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, te na Pravilnik o deklaniranju proizvoda za higijenu, pitanje rada nedjeljom, određene odredbe kriznih štabova i rekonstrukciju tunela Crnaja.

Zahtjeve Udruženja pročitajte OVDJE.