Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Konferencija "Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja u BiH"

Konferencija

U Sarajevu je 12. juna 2018. godine održana konferencija "Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja u Bosni i Hercegovini” s ciljem podizanja svijesti o ulozi preduzeća u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Konferencija koja je okupila više od 400 predstavnica i predstavnika svih nivoa vlasti, poslovne i akademske zajednice, je organizovana u okviru projekta Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnog sektora koji finansira Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, a implementira tim Ujedinjenih nacija u BiH. Ispred Udruženja poslodavaca FBiH na konferenciji je učestvovao Zlatan Dedić.

Učesnici konferencije imali su priliku osvrnuti se na globalne teme u kontekstu Bosne i Hercegovine, uključujući, između ostalog otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i njihov uticaj na imidž i konkurentnost preduzeća.

Jedan od panela bio je posvećen dostojanstvu rada koje čini kompanije konkurentnijim. U okviru ovoga panela je istaknuto kako u Bosni i Hercegovini postoje preduzeća koja u svom segmentu, odnosno IT segmentu prate moderan način poslovanja te stalno unaprijeđuju uslove svojih zaposlenih.

Mersed Čamdžić, direktor kompanije Mistral kazao je kako IT sektor zadnjih godina doživljava munjevit rast, te manjak kadra sigurno nije nešto sa čim se suočava BiH, već je to generalno globalni problem i ostalih država u svijetu.

Osvrćući se na odnos kompanija prema svojim zaposlenim u IT u BiH i svijetu kaže da oni mogu da stanu uz velike svjetske kompanije u ovoj oblasti.

U okviru ovoga panela govorila je i Dragana Mujanović iz DM kompanije. Njena priča je dojmila mnoge, posebnno način na koji se ova kompanija odnosi prema porodiljama, ali i ostalim zaposlenicima kompanije za koju su svi jednako važni.

„Ako pratite ljude i dajete im ono što očekuju od vas, dobit ćete više od uloženog", kažala je Mujanović.

Ono u čemu su se posebno složili svi tokom konferencije, jeste činjenica da bez ljudi nema dobrog biznisa, nema klijenata, nema naplate, nema poslova...

Konferencija je završila pozitivnim mišljenjima, te ujedno i bila prilika za preduzeća koja žele da održivi razvoj bude sastavni dio njihovih osnovnih djelatnosti i poslovnih modela iskažu svoju zajedničku predanost i da doprinesu ostvarenju Agende 2030 u Bosni i Hercegovini.