Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Inicijativom Udruženja poslodavaca FBiH izmijenjena sporna odredba koja definiše vrijeme snabdijevanja poslovnih objekata u Kantonu Sarajevo

Inicijativom Udruženja poslodavaca FBiH izmijenjena sporna odredba koja definiše vrijeme snabdijevanja poslovnih objekata u Kantonu Sarajevo

Na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH izmijenjen je sporni član Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo koji definiše vrijeme snabdijevanja poslovnih subjekata.

Na jučerašnjoj (15.11.2017. godine) sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređnju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Naime, poslodavci su zahtjevali izmjenu Člana 40. stavka 1. kojim je snabdjevanje poslovnih objekata koji se nalaze uz saobraćajnice dozvoljeno do sedam sati za tekući dan za sve objekte koji nemaju obezbjeđen poseban prostor namjenjen za zaustavljanje dostavnih vozila, jer se pomenutim članom ugrožava profitabilnost i konkurentnost proizvođača/dostvaljača.

Mnoge kompanije i dostvaljači nisu u mogućnosti dostaviti robu do naznačenog vremena, što je za posljedicu imalo pad prometa i privredne aktivnosti, a izvršioci zakona više puta dnevno su kažnjvali dostavljače koji su poslije naznačenog vremena dostavljaju robu, što je proizvodilo gubitke kompanijama.

Uredba je bila neprovodljiva jer mnogim firmama, niti dobavljačima radno vrijeme ne počinje prije sedam sati ujutro, a nije uređeno ni pitanje hitne dostave, te je na insistiranje Udruženja poslodavaca FBiH ovaj član izmijenjen. Izmjenom se odobrava snabdijevanje poslovnih subjekata na području Općine Stari Grad i Centar u terminima od: 00:00-07:00, 09:30-11:30, 17:30-19:30 sati. Također, snabdijevanje poslovnih objekata na području Kantona Sarajevo koji se nalaze izvan područja iz Općine Stari Grad i Centar i koji se ne nalaze u pješačkoj zoni i ulicama zabranjenim za saobraćaj, vrši se tokom cijelog dana u skladu sa odredbama ZOSS-a, a snabdijevanje objekata koji se nalaze u pješačkim zonama vrši se do 09:00 sati za tekući dan, uz odobrenje koje izdaje Ministarstvo ili ako saobraćajnim znakom nije drugačije regulisano.