Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Industrijska struja skuplja do pet posto

Industrijska struja skuplja do pet posto
Vlada Federacije BiH, Elektroprivreda BiH i Udruženje poslodavaca FBiH postigli su dogovor u vezi sa povećanjem cijene električne energije za poslovne subjekte u FBiH.

Povećanje cijena električne energije za poslovne subjekte je prema najavama trebalo iznositi i do 30 posto. Iz Udruženja poslodavaca FBiH upozorili su premijera i Vladu FBiH da bi povećanje cijene industrijske struje do 30 posto dovelo i do značajnih povećanja cijena proizvoda koji su na tržištu što bi u konačnici bio udar na džep građana Bosne i Hercegovine.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH ranije su istakli kako ne vide opravdan razlog za povećanjem cijene električne energije. Ovim povodom 23. januara 2019. godine je u Direkciji kompanije Bingo u Tuzli održan sastanak poslodavaca i predstavnika Elektroprivrede BiH na kojem je ponovljeno da se ipak neće ići sa poskupljenjem električne energije za poslovne subjekte u FBiH do 30 posto već da će to povećanje iznositi do pet posto.

Predsjednik Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona pri Udruženju poslodavaca FBiH Ramiz Karić je u izjavi za medije kazao kako bi najavljeno povećanje električne energije do 30 posto imalo negativne konotacije za privredu u BiH.

- Poslodavci crpe maksimalno sve resurse kako bi povećali plate radnicima i tako zadržali radnu snagu koja masovno odlazi u zemlje EU. Najavljeno povećanje industrijske struje do 30 posto bukvalno bi doveo u pitanje opstanak na tržištu mnogih privrednika – upozorio je Karić.

Povećanje cijena električne energije do pet posto ne bi trebalo imati uticaja na povećanje cijena proizvoda na tržištu, smatra Mensur Alić vlasnik kompanije Menporm.

- Vlada FBiH osjetila je veliki bunt poslodavaca na vijest o mogućem povećanju električne energije do 30 posto tako da su spustili taj procenat poskupljenja na, evo da kažem prihvatljivih, do pet posto. Taj procenat kao patrioti ove države treba da prihvatimo, a istovremeno i pronađemo način za neke nove uštede kako građani BiH ne bi to osjetili na poskupljenju proizvoda i usluga. Ovo je dokaz da se sve može dogovoriti kada postoji dobra volja - smatra Mensur Alić.

Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević je kazao da na povećanju cijena električne energije nije insistirala Elektroprivreda. Prema njegovim riječima, na berzi došlo je do povećanja cijena od preko 27 posto.

-Zajedno sa Vladom FBiH pokušavamo i čini se da smo uspjeli da to povećanje bude do pet posto – kazao je Jašarević.

U narednom periodu poslovni subjekti u FBiH potpisat će nove ugovore po kojima će plaćati električnu energiju po novoj tarifi uz dogovoreno povećanje do pet posto, saopćeno je iz kompanije Bingo.