Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Godišnji sastanak: Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini


  Srijeda, Juni 23. 2021

  14:00 h


Zajedno sa Evropskom komisijom i njenim međunarodnim partnerima, Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini poziva sve zainteresovane da se pridruže godišnjem sastanku koji će da se održi 23. i 24. juna 2021. godine. Cilj događaja je podržati otvoren dijalog više zainteresovanih strana o postepenom ukidanju uglja i pravednoj tranziciji na održive izvore energije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini.

Svrha Inicijative je zajedničko istraživanje puteva do pravedne tranzicije u regijama uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, te postizanje "Green Deal-a". Osnovana u kontekstu posvećenostu EU rješavanju klimatskih promjena i postizanju ciljeva Pariškog sporazuma, međusobne razmjene sa susjednim zemljama i ambicije da postane prva ugalj-neutralna ekonomija do 2050. godine, Inicijativa uključuje prateće mere za pravedna tranzicija u regijama uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini.

Ovu inicijativu predvodi Evropska komisija u saradnji sa šest međunarodnih partnera: Svjetska banka, Sekretarijat Energetske zajednice, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB), poljski Nacionalni fond za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama (NFOSiGW) i Evropski koledž iz grada Natolin. Ona je osmišljena u namjeri da njeguje dijalog između regiona i zainteresovanih strana, razmjenom znanja, jačanjem kapaciteta i razmjenama između regiona uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, te EU.

Inicijativa će pružiti podršku regionima uglja da pristupe pravednoj tranziciji na održive izvore energije. Zemlje u njenom fokusu su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Ukrajina. Prvobitnim pregledom situacije identifikovano je najmanje 17 regiona u ovim zemljama sa značajnim rudarskim i aktivnostima proizvodnje energije iz uglja, koje su pozvane da učestvuju u ovoj Inicijativi. Ostali regioni sa značajnim rudarskim i aktivnostima proizvodnje energije iz uglja takođe su dobrodošli da se pridruže Inicijativi. Opširnije o regionima pročitajte ovdje.

Inicijative podrazumijeva pet komponenti podrške. Prvo, Inicijativa ćepružiti otvorenu platformu i time omogućiti dijalog zainteresovanih strana na nivou regiona kroz komunikacijske aktivnosti i događaje. Sve zainteresovane strane se pozivaju da se pridruže dijalogu. Među predviđenim grupama zainteresovanih strana nalaze se predstavnici javne vlasti, energetskog sektora, nevladinih organizacija, istraživači, privredni subjekti, mediji, međunarodne organizacije, političke stranke, organizacije mladih, itd.

Drugo, Inicijativa će realizovati program razmjene na temu uglja, na relaciji region-region. Regioni koji učestvuju sa Zapadnog Balkana i iz Ukrajine i EU povezaće se i podijeliti iskustva, znanje i najbolje prakse po pitanju tranzicije.

Treće, kapaciteti relevantnih zainteresovanih strana biće dalje ojačani kroz Edukativnu akademiju regiona uglja koja će ponuditi ciljane obuke na temu upravljanja, uključivanja zajednice, ekološke rekultivacije i promjene namjene zemljišta i imovine.

Četvrto, odabranim pilot regionima biće obezbjeđena tehnička pomoć u vidu stručne podrške u izradi mape puta tranzicije, namijenjene relevantnim javnim vlastima.

I na kraju, Inicijativa će pomoći regionima uglja da pristupe finansiranju u sklopu projekata i programa tranzicije, dostupnom iz različitih izvora pod okriljem Evropske komisije, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Pojedinosti o aktivnostima predviđenim Inicijativom biće predstavljene na njenom prvom godišnjem sastanku . Isti se održava od 23-24. juna onlajn i biće otvoren za sve zainteresovane učesnike. Registrujete se ovdje, kako bi se pridružili događaju i primili obaveštenja o Inicijativi. Dodatno, zainteresovane strane biće pozvane da se pretplate na bazu podataka i prijave za najnovije vijesti povezane sa Inicijativom.

Za dodatne informacije o samoj Inicijativi pročitajte opširnije ovdje.

Arhiva