Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

ESV ZE-DO: Zeničko-dobojski kanton je kičma razvoja privrede BiH

ESV ZE-DO: Zeničko-dobojski kanton je kičma razvoja privrede BiH

U četvrtak, 26.04.2018. godine,  u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana je osma sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Zeničko-dobojskog kantona. Razmatrani su Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu i  Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu, koji su jednoglasno primljeni na znanje od strane socijalnih partnera.

U nastavku sjednice se razgovaralo o Informaciji o realizaciji poticajnih mjera Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu. Predstavnik Udruženja poslodavaca FBiH-Grupacija poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona Ibrahim Meškić je u osvrtu na prezentiranu Informaciju istu podržao, te predložio da s ciljem postizanja većih efekata pri planiranju Budžeta za narednu godinu za ovu namjenu budu opredjeljena veća sredstva, te da se pri planiranju projekata koji će biti subvencionirani od strane Vlade uključi Udruženje poslodavaca.

Predstavnik Saveza samostalnih Sindikata-Kantonalni odbor Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Isaković je u zaključnim razmatranjima pohvalio dosadašnji rad socijalnih partnera u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća, te pohvalio napore koje Vlada Zeničko-dobojskog kantona ulaže s ciljem očuvanja kvalitetnog socijalnog dijaloga.

Premijer Miralem Galijašević se zahvalio članovima Ekonomsko-socijalnog vijeća na konstruktivnom radu i potvrdio opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona za očuvanje i unaprjeđenje postignutog socijalnog dijaloga sa svim socijalnim partnerima.

„Naš kanton je kičma privrednog razvoja Bosne i Hercegovine. Snažan razvoj privrede našeg kantona u protekle tri godine u značajnoj je mjeri doprinjeo ukupnim rezultatima i stopama rasta izvoza, zaposlenosti, te smanjenju vanjsko – trgovinskog deficita. U tom smislu mogu obećati da ćemo, uvažavajući prije svega socijalne aspekte, nastaviti sa daljim rastom i razvojem na dobrobit svih građana Zeničko – dobojskog kantnona i cijele Bosne i Hercegovine", kazao je Galijašević.