Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

ESV KS: Subvencije za plin ugrađene u Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Kantona

ESV KS: Subvencije za plin ugrađene u Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Kantona
Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Kantona Sarajevo za tekuću godinu razmatran je na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo.

Iznos predloženog rebalansiranog budžeta je milijardu i 55 miliona, a uvećan je za 114 miliona KM koje će biti usmjerene u kapitalne projekte i mjere Vlade koje za cilj imaju unapređenje kvaliteta života građana, rekao je ministar finansija KS Amel Kovačević.

"U rebalans budžeta se krenulo iz više razloga. Prije svega projekcije prihoda Kantona koje smo dobili od Ministartsva finansija FBiH su značajno veće od projiciranih na početku godine, te je oko 27 miliona KM sada na raspolaganju Vladi KS za dalje alociranje u započete projekte. Planirana su i sredstva za projekte unapređenja javnog prijevoza i cestovne infrastrukture kao i energetske efikasnosti koji će se finansirati iz inostranih zaduživanja, što je jedan od razloga ovog rebalansa. Cilj nam je da nemamo zastoja u projektima tokom građevinske sezone zbog čega je ovaj prijedlog rebalansa po hitnoj proceduri upućen prema Skupštini Kantona Sarajevo", izdvojio je ministar Kovačević.

Iako su u budžetu planirana manja sredstva za infrastrukturu poslovnih zona i podršku Udruženju poslodavaca, obrtničkoj i privrednoj komori, dato je obećanje resornih ministara da će svi projekti koji su spremni za implementaciju biti finansirani.

On je izrazio je očekivanja da će Prijedlog izmjena i dopuna budžeta KS biti usvojen na sjednici Skupštine u ponedjeljak naredne sedmice.

Sredstva za subvencije gasa svim korisnicima do kraja ove godine također su planirana ovim Prijedlogom, kao i izmirenje troškova vansudskih nagodbi iz radno-pravnog odnosa uposlenih u javnom sektoru, naveo je ministar.

U ime ESV-a, predsjednik Franjo Rener pozdravio je mjere koje je Vlada KS donijela za prevazilaženje posljedica poskupljenja plina te time ispoštovala i odluke ovog tijela s prošle sjednice.
 
Na sjednici je prihvaćen zahtjev Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo da se u sredstvima koja su namjenjena za Ministarvo obrazovanja KS otvori stvaka za troškove dualnog obrazovanja.