Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Energetska neovisnost: Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu


  Četvrtak, Februar 15. 2024

  10:00 h


ProCredit Bank i Hifa-Oil će u četvrtak, 15. februara 024. godine, organizirati događaj koji će u potpunosti biti posvećen izgradnji i finansiranju fotonaponskih elektrana (FNE) za vlastitu potrošnju.

Namjera događaja "Energetska neovisnost: Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu" je osigurati kohezivnu platformu koja će istražiti prednosti, izazove i mogućnosti FNE projekata kroz prakse, iskustva i predavanja stručnjaka i stručnjakinja na ovom polju.

Izgradnja FNE za vlastitu potrošnju dokazano donosi niz prednosti kompanijama. Uz značajno smanjenje računa za struju, kompanije na taj način ostvaruju održiv i ekonomski isplativ izbor za proizvodnju električne energije. Osim toga, FNE omogućavaju neprekidno napajanje bez prekida zbog eventualnog nestanka električne energije, pružajući neovisnost o energetskim kompanijama. Dodatno, investitori imaju mogućnost ostvarivanja subvencija, dok istovremeno doprinose smanjenju emisije CO2 i ostalih stakleničkih efekata.

Pored optimizacije troškova i umanjenja rizika od rasta cijena električne energije, privredni subjekti izgradnjom FNE za vlastitu potrošnju osiguravaju konkurentnost na ino tržištu, jer koriste energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora I, shodno tome, u budućnosti neće plaćati takse na CO2 emisiju.

U ovom trenutku veliki broj domaćih kompanija, zbog kretanja cijena električne energije na međunarodnom tržištu, u ovim investicijama vidi i priliku za ostvarenje dodatnih prihoda kroz ulaganje u solarne elektrane čija je namjena komercijalnog karaktera, odnosno prodaja električne energije otkupljivačima. Motivisani visokim otkupnim cijenama, kompanije i pojedinci se sve češće odlučuju da ulažu u ove projekte sa ciljem ostvarivanja dodatnih prihoda. Upravo njima je, između ostalih, i namijenjen ovaj event u organizaciji ProCredit Bank i Hifa-Oil, kao vrijedan izvor informacija, kroz primjere iz prakse.

Na događaju će stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti energetske efikasnosti razgovarati o svim ovim temama. Namjera "Vodiča kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu" je potaknuti sve sudionike i zainteresirane na aktivno učešće u diskusiji o izgradnji FNE, u cilju zajedničkog istraživanja svih dostupnih mogućnosti koje FNE pružaju za unapređenje poslovanja i njihovom doprinosu održivom razvoju u Bosni i Hercegovini.

Događaj se održava 15.2.2024. u terminu od 10 do 14 sati u Grande Intermezzo salonu - 203. brigade 32, Matuzići.

Broj učesnika je ograničen na 100 osoba, pa iz ProCredit Bank i Hifa-Oil savjetuju rane prijave za učešće. Detaljna agenda događaja će biti uskoro objavljena.

Za prijavu na događaj popunite formu na linku, a za dodatne informacije kontaktirajte organizatore putem emaila na directinfo@procreditbank.ba ili info@hifaoil.ba. Prijave će biti zaključene 13. februara 2024. godine.

Arhiva