Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

41. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turističke berze


  Srijeda, Oktobar 23. 2019

  10:00 h


KJP Centar „Skenderija" i ove godine daje svoj doprinos razvoju turističke ponude Bosne i Hercegovine organizacijom velikog turističkog događaja SARAJEVSKOG FESTIVALA TURIZMA - 41. Međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turističke berze koji će biti održan od 23.-25.oktobra.

SARAJEVSKI FESTIVAL TURIZMA okuplja turističku ponudu Bosne i Hercegovine i pozicionira njeno mjesto u regionu. Naravno, dio ove manifestacije je i turistička ponuda stranih turističkih ponuđača, koji su vrlo zainteresovani da pored promocije svojih turističkih destinacija, upoznaju i vrlo bogatu turističku ponudu Bosne i Hercegovine.  

Prezentacije strane i domaće turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program dio su sadržaja koji će biti ponuđen turističkim radnicima i široj publici.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Outdoor i avanturistički turizam".  Outdoor i avanturistički turizam jedan je od najbrže rastućih kategorija turizma.  U potrazi za jedinstvenim iskustvima, turisti se okreću avanturističkom turizmu i destinacijama koje su još uvijek nedovoljno otkrivene.

Program sajma će već tradicionalno obuhvatiti i ugostiteljstvo kao vrlo važan segment turističke ponude.

Na sajmu će se predstaviti oko 70 izlagača - turističkih zajednica, hotela, turističkih agencija, parkova prirode, prevoznika, restorana, proizvođača i trgovaca ugostiteljskom opremom, privrednih udruženja, stručnih časopis i dr. iz 5 zemalja (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Turska).

Radno vrijeme sajma je od 10 do 18 sati, a ulaz na sajam je slobodan.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Partneri pri organizaciji programskih sadržaja manifestacije su: Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Sarajevo, Odsjek za geografiju i Udruženje kuhara u BiH.

U povodu ovogodišnjeg sajma u ponedjeljak 21. oktobra s početkom u 11 sati u prostorijama Doma mladih biće održana konferencija za medije na kojoj će se prisutnima obratiti organizatori i učesnici manifestacije.

Važno je naglasiti kako KJP Centar Skenderija prepoznaje trendove u svijetu, a posebno brži razvoj turizma i njegov značaj za razvoj BiH. Stoga se osim sajma i B2B Business-to-business susreta već treću godinu pravi iskorak i radi se na promociji tema koje su važne za razvoj turizma u BiH, a koje su praktično zanemarene iako im se deklarativno pridaje pažnja. Organizuju se stručne tematske konferencije: 2017. godine - Digitalne industrije i turizam, 2018. - Gastroturizam i 2019. - Outdoor i avanturistički turizam.

Na ovaj način Centar Skenderija se uključuje u razvojne procese u BiH i podržava razvoj važnih sektora, kakav je sektor turizma. Osim toga zahvaljujući podršci i organizaciji ovakvih događaja Skenderija postaje mjesto okupljanja istaknutih stručnjaka i profesionalaca, a ne samo izlagača.

Prema riječima direktora Amera Kape, Centar Skenderija ima širi društveni i ekonomski značaj od organizacije sajmova i želi uključiti širu zajednicu u manifestacije.

Arhiva