Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

UPFBiH uputilo zahtjev za izmjenu Pravilnika o izmjeni i dopuni pravilnika o registriranju vozila

UPFBiH uputilo zahtjev za izmjenu Pravilnika o izmjeni i dopuni pravilnika o registriranju vozila
Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je Ministarstvu prometa i komunikacija BiH zahtjev za izmjenu Pravilnika o registriranju vozila.

Izmjene Pravilnika koje predlaže Udruženje imaju za cilj da se produži rok važenja registracije za vozila koja se ne koriste u saobraćaju do prestanka stanja izazvanog pandemijom korona virusa.

Udruženje je stava da se vlasnicima vozila za vrijeme trajanja produžetka roka važenja registracije treba omogućiti da nisu obavezni odjaviti vozilo i vratiti registarske tablice. Prema prijedlogu registraciju vozila vlasnici bi bili dužni su obaviti u roku 30 dana od dana prestanka stanja izazvanog pandemijom koronavirusa (COVID-19). Također vlasnicima autobusa i teretnih vozila potrebno je omogućiti da ponovnu registraciju obave najkasnije do 90 dana od dana prestanka stanja izazvanog pandemijom koronavirusa (COVID-19).

Poslodavci iz oblasti prometa su u velikoj mjeri izloženi problemima i zastoja u poslovanju zbog korona virusa. Već od januara mnoge kompanije za prevoz putnika ne obavljaju svoju djelatnost. Federali štaba civilne zaštite Federacije BiH, polovinom marta 2020. godine, je izdao naredbe kojima je zabranjeno vršenja javnog linijskog autobusnog prijevoza putnika. Dakle, u prevoznim kompanijama autobusi se ne upotrebljavaju već od marta a imajući u vidu da je zbog korona virusa oslabila kupovna moć stanovništva, strah od putovanja u sredstvima javnog prijevoza zbog zaraze, smanjena tražnja za turističkim uslugama i nakon prestanka stanja nereće prevoznici će i dalje biti u problemima.

Izmjene Pravilnika koje predlaže Udruženje.