Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

UPFBiH i SSSBiH pozvali zastupnike i delegate Parlamenta FBiH da usvoje zakone i omoguće povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM

UPFBiH i SSSBiH pozvali zastupnike i delegate Parlamenta FBiH da usvoje zakone i omoguće povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM
Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine će u narednim danima nastaviti pravnu bitku da se na dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazane za 15. mart 2023. godine pod hitno uvrste Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o doprinosima FBiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH, čijim usvajanjem bi se omogućilo brzo povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM.

"Dva zakona koja smo usaglasili sa SSS BiH neće nanijeti nikakve štete budžetima, budžetskim i vanbudžetskim fondovima, ali će značajno popraviti budžete zaposlenih u realnom sektoru i smanjiti odlazak kvalifikovane radne snage iz BiH. Cilj predloženih izmjena i dopuna ova dva zakona je da najveći dio uvećanja plaće pripadne radniku, a ne državi kao što je do sada bio slučaj. Još jednom pozivamo rukovodstvo i zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da na dnevni red zasjedanja 15.03.2023. stave ova dva zakona. Bez potrebe smo izgubili dva mjeseca. Usvajanjem ovih zakona na sjednicama domova Parlamenta FBiH radnici u realnom sektoru bi mogli dobiti već martovske plaće uvećane do 400 KM u odnosu na njihove prosječno isplaćene plate iz novembra 2022.godine", naglasio je predsjenik Udruženja poslodavaca u FBiH Adnan Smailbegović.
 
Predsjednik SSS BiH Mevludin Bektić podcrtao je podršku inicijativi UPFBiH da se izmjene i dopune zakona nađu na dnevnom redu naredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

"Ovi zakoni nisu sistemsko rješenje, ali uvažavajući aktuelni trenutak, visoku inflaciju, odliv radne snage iz BiH, postoji hitna potreba za povećanjem primanja zaposlenih u realnom sektoru. Država neće ništa izgubiti, naprotiv, viša primanja znače i veću potrošnju pa će kroz indirektne poreze država dodatno zaraditi", istaknuo je Bektić.

Samir Kurtović iz SSS BiH pozvao je predstavnike svih političkih stranaka u Parlamentu FBiH da podrže usvajanje ovih zakona.

"Ukoliko izmjene i dopune ovih zakona ne budu hitno usvojene, Upravni odbor SSS BiH će donijeti odluke o narednim koracima koje uključuju proteste i generalni štrajk", naglasio je Kurtović.

Predstavnici UPFBiH i SSS BiH su istaknuli da su iznenađeni postupkom Vlade FBiH čiji su predstavnici na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH početkom januara jednoglasno podržali izmjene i dopune ovih zakona, da bi 20-ak dana kasnije Vlada FBiH dala negativno mišljenje.

Krajem prošle godine UPFBiH je putem ovlaštenih predlagača u parlamentarnu proceduru uputio izmjene i dopune ovih zakona, koje bi omogućile brzo povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM. Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ova povećana neto primanja radnika, privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide direktno radnicima.