Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Reagovanje UPFBiH na eKonsultacijama na Nacrta uputstva o provođenju postupka povrata poreza na dodatu vrijednost stranim poreskim obaveznicima

Reagovanje UPFBiH na eKonsultacijama na Nacrta uputstva o provođenju postupka povrata poreza na dodatu vrijednost stranim poreskim obaveznicima
Nakon prikupljenih primjedbi i sugestija od strane članica, Udruženje poslodavaca FBiH je iste, po pitanju Nacrta uputstva o provođenju postupka povrata poreza na dodatu vrijednost stranim poreskim obaveznicima, dostavila na eKonsultacije.

Naime, Uputstvom o provođenju postupka povrata poreza na dodatu vrijednost stranim poreskim obaveznicima uređuje se način i postupak dobijanja evidencionog broja kod Uprave za indirektno oporezivanje, uslovi i način zastupanja pred Upravom, te uslovi, način i provođenje postupka povrata poreza na dodatu vrijednost obaveznicima koji nemaju uspostavljeno poslovanje u Bosni i Hercegovini.

Upravni odbor UIO usvojio je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim se omogućava povrat PDV-a stranim poreskim obaveznicima kao i uklanjaju se ograničenja koja trenutno imaju bh. poreski obaveznici u državama koje trenutno primjenjuju načelo uzajamnosti ili reciprociteta. Shodno tome, neophodno je donijeti i Uputstvo kojim će se bliže urediti postupak povrata poreza na dodatu vrijednost stranim poreskim obaveznicima.