Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Predstavnicima Sindikata i poslodavaca iz oblasti trgovine predstavljena „Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju“

Predstavnicima Sindikata i poslodavaca iz oblasti trgovine predstavljena „Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju“
Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH na sastanku održanom 12. juna 2020. godine prezentirali su predstavnicima Sindikata trgovine i poslodavcima iz djelatnosti trgovine „Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju", koja je nastala u okviru inicijative „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH". Inicijativu provodi Institut za razvoj mladih KULT u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH, a uz finansijsku podršku Europske unije.

Povelja se sastoji od 15 tačaka koje se tiču sprječavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i zabrane umiješanosti u trgovinu ljudima, prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih.

Prisutni su pozdravili napore KULT-a i Udruženja i njihovu opredijeljenost za poštivanje i zaštitu ljudskih prava. Zaključeno je da će predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH u narednom periodu promovisati Povelju kako bi omogućili da veći broj privrednih društava uzme Povelju za posebnu vrijednost svoje kompanije.