Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Panel diskusija UPFBiH - Plava knjiga


  Srijeda, Septembar 27. 2017

  11:00 h


Udruženje poslodavaca FBiH je partner na Projektu „Jačanje socijalnog dijaloga u zemljama Zapadnog Balkana", a koji se provodi pod pokroviteljstvom Europske Unije.

Shodno zadacima u projektu Udruženje poslodavaca FBiH će 27.09.2017. godine (srijeda) u hotelu Hollywood  (ul. Dr. Mustafe Pintola 23) sa početkom u 11:00 časova organizovati Panel diskusiju na temu „Plava knjiga".

Prezentaciju„Plave knjige" održaće prof.dr. Vjekoslav Domljan.

Plava knjiga je produkt ekonomskog savjeta Vlade Federacije BiH, a čine ga predsjednik Vjekoslav Domljan i članovi Adisa Omerbegović -Arapović, Aziz Šunje, Sead Kreso, Igor Živko, Matej Živković i Goran Miraščić.

Zadatak ovog tijela odnosio se na savjetovanje Vlade FBiH u vezi sa ekonomskom politikom, te anliziranje predloženih zakonskih i podzakonskih akata i njihov mogući uticaj, kao i da Vladi samoinicijativno predlaže eventualne mjere i aktivnosti iz sfere ekonomije čiji su cilj održivi ekonomski rast i razvoj.

Svrha Plave knjige je pokazati kako staviti (F)BiH na putanju visokog rasta. Rast od 7% godišnje osigurava joj da za deset godina bude gdje su Kazahstan i Rumunija danas, a od 14% da za deset godina bude gdje je Slovačka danas. Tek postajanje ekonomskim čudom, tj. ostvarivanje rasta od preko 7% prosječno godišnje na rok od preko 25 godina, osigurava (F)BiH mjesto među zemljama visokog dohotka. Ukazujući na to, Plava knjiga je međaš: ekonomski rast (F)BiH prije Plave knjige i poslije Plave knjige su temeljito različite stvari.

Na Panel diskusiji naše članice će imati priliku direktno, kroz primjedbe i sugestije, učestvovati u kreiranju sadržaja i smjernica Plave knjige, a koja će služiti kao materijal za realizaciju programa rada i Reformske agende Vlade FBiH. Arhiva