Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Okrugli sto "Obrazovanje, zapošljavanje i privreda"


  Utorak, Septembar 17. 2019

  10:00 h


Foreign Investors Council (FIC) u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, organizovat će 17. septembra 2019. godine, u Sarajevu, stručnu raspravu na temu: „OBRAZOVANJE, ZAPOŠLJAVANJE I PRIVREDA - tržište rada u BiH: trenutno stanje, izazovi i perspektive iz ugla investitora".

Cilj ovog skupa jeste započinjanje javno-privatnog dijaloga radi stvaranja bolje sinergije između relevantnih partnera, naučnih i obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem odnosno realnim sektorom, po pitanju tržište rada i radne snage kao ključnih elemenata za odluku investitora u kojoj zemlji da uspostave ili prošire svoje poslovanje.

Zbog čestih promjena na tržištu, ali i nedostatka radne snage, javlja se potreba za fleksibilnijim formama zapošljavanja, kako bi se poslodavcima omogućilo da pronađu radnike i izvan trenutno rigidnih zakonodavnih definicija, gdje se posebno ističe potreba za agencijskim zapošljavanjem, cjeloživotnim učenjem, uvođenjem dualnog obrazovanja, te angažmanom studentske populacije kako bi po izlasku iz obrazovnih ustanova imali znanja primjenjiva na tržištu rada.

Vijeće stranih investitora BiH će, u saradnji sa entitetskim komorama stručne rasprave na ovu temu u narednom periodu organizovati i u Mostaru i Banjoj Luci.
 

Arhiva