Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Konferencija: Solarne elektrane u praksi - Budućnost na Sunce


  Srijeda, Novembar 24. 2021

  09:00 h


U Sarajevu će se 24.11.2021. godine, četvrtak, održati konferencija Budućnost na Sunce!, događaj posvećen solarnim elektranama i sistemima, njihovim specifičnostima, mogućnostima ugradnje i korištenja u kompanijama i domaćinstvima i njihovoj važnosti za energetsku održivost kao neizostavnom dijelu tranzicije elektroenergetskog sektora baziranom na obnovljivim izvorima energije, namijenjen privatnim korisnicima i kompanijama. Na cjelodnevnom događanju stručnjaci i stručnjakinje u ovoj oblasti će nastojati odgovoriti na pitanja o solarnim elektranama kao obnovljivim izvorima energije koji nemaju negativan uticaj na okolinu, a dugoročno znače značajno smanjenje troškova stanovništvu i kompanijama i njihovoj, izgledno, važnosti u bliskoj budućnosti za tržišni opstanak SME segmenta.

Organizatori konferencije, ProCredit Bank BH i Comtrade Distribution, inspirisani promjenama u sferi energetske efikasnosti na globalnom i nacionalnom nivou a motivisani izvjesnim trenutnim i budućim izazovima za bh. tržište u ovoj oblasti, će na jednom mjestu okupiti stručnjake i stručnjakinje koji će iz više različitih uglova i kroz različite ekspertize govoriti o solarnim elektranama, zakonskim regulativama i modelima finansiranja ovakvih elektrana.

Kroz prezentacije i panel diskusije detaljno će se objasniti prednosti, mogućnosti izrade idejnog plana i tehničke podrške projektima, a eksperti će se staviti na raspolaganje za savjetovanja u vezi sa nabavkom nove opreme i optimizacijom procesa izgradnje i rada elektrane, te za pojašnjenje opcija kreditiranja ovih investicija.

Na panel diskusiji će učestvovat Amina Durmo Trlin (članica Uprave ProCredit Bank BH), Amer Jerlagić (SHPP), Aleksandar Jegdić (RERS) i Armin Đuliman (OIEEK). Prezentaciju „Kako olakšati investiranje u OIE" će držati Eldar Tunjić (USAID), a o tržištu solarnih panela govorit će Edin Karačić iz Comtrade Distribution. Zakonski okvir za korištenje solarne energije u BiH u prezentaciji pojašnjava Armin Đuliman (OIEEK), dok o podršci investicijama u solarne elektrane i obnovljive izvore energije govori Ines Amitović iz  ProCredit Bank BH. Diskusiju će osnažiti i prezentacija "Ulaganje u izgradnju solarnih panela za kompanije", koju će održati Manuela Naessl, šefica Ureda Europske razvojne banke (EBRD).

Ukoliko ste projektant, proizvođač malih elektrana ili krajnji korisnik zainteresovan za solarnu elektranu i želite čuti više informacija o ovoj temi prijavite se za učešće na ovom događaju putem stranice www.solarna.ba, najkasnije do 22.11.2021. do 17:00 sati.

Arhiva