Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

ESV ZDK o Zakonu o turizmu

ESV ZDK o Zakonu o turizmu
U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona 28. novembra održana je tematska sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK na kojoj se raspravljalo o radnoj verziji Zakona o turizmu na kojoj su socijalni partneri dali svoje primjedbe na Zakon.

Poslodavci su podržali odredbe iz radnog teksta kojim se propisuje da se ne uvodi članarina za poslodavce koji se bave ovom djelatnošću. Delegacija poslodavaca u ESV-u ZDK je mišljena da Vlada ZDK ne treba biti osnivač turističke zajednice, nego da osnivači trebaju biti firme koje se bave tom djelatnošću, te da Vlada ne treba finansirati Turističku zajednicu, kao ni birati direktora i radna tijela, odnosno, Nadzorni i Upravni odbor.

Nakon duže diskusije, dogovoreno je da će resorno ministarstvo prečisti tekst Zakona konsultujući i druga ministarstva, kao i Privrednu komoru ZDK kako bi se definisala njene uloga. Grupacija poslodavaca ZDK pri Udruženju poslodavaca FBiH će konsultovati što veći broj članova koji se bave ovom djelatnošću u cilju izrade što kvalitetnijeg teksta Zakona.